George B. McClellan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
George B. McClellan
Date personale
Nume la naștereGeorge Brinton McClellan Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Philadelphia, Pennsylvania, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (58 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Orange⁠(d), New Jersey, SUA[5] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatRiverview Cemetery[*][[Riverview Cemetery (historic cemetery in Trenton, New Jersey)|​]][6] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardic) Modificați la Wikidata
PărințiGeorge McClellan[*][[George McClellan (American surgeon (1796-1847))|​]][7]
Elizabeth Brinton[*][[Elizabeth Brinton (1807 -)|​]][8] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuEllen Marcy McClellan[*][[Ellen Marcy McClellan (wife of General George B. McClellan)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiGeorge B. McClellan, Jr.[*][[George B. McClellan, Jr. (politician american)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Religieprezbiterianism Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer
designer
scriitor
ofițer de forțe terestre[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[9] Modificați la Wikidata
Guvernator al statului New Jersey Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deJoseph D. Bedle[*][[Joseph D. Bedle (politician american)|​]]
Succedat deGeorge C. Ludlow[*][[George C. Ludlow (politician american)|​]]

Partid politicD
Alma materUnited States Military Academy
Cariera militară
StudiiUnited States Military Academy  Modificați la Wikidata
Activitate
RamuraArmata Uniunii[*]
Armata Statelor Unite  Modificați la Wikidata
Gradulgeneral-maior  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaieRăzboiul Civil American
Războiul mexicano-american  Modificați la Wikidata
Semnătură

George Brinton McClellan (n. , Philadelphia, Pennsylvania, SUA – d. , Orange⁠(d), New Jersey, SUA) a fost un soldat, inginer civil, director de căi ferate și politician american. Absolvent de West Point, McClellan a servit cu distincție în timpul Războiului Mexicano–American (1846-1848), și mai târziu a părăsit Armata pentru a lucra în căile ferate până la izbucnirea Războiului Civil American (1861-1865). La începutul războiului, McClellan a fost numit la rangul de general-maior⁠(d) și a jucat un rol important în strângerea unei armate bine instruite și organizate, care avea să devină Armata Potomacului⁠(d) pe teatrul estic de operațiuni⁠(d); el a servit o scurtă perioadă (din noiembrie 1861 până în martie 1862), ca general-șef⁠(d) al Armatei Statelor Unite / Armata Uniunii⁠(d). Deși McClellan era meticulos în planificare și pregătire, chiar aceste calități i-au stingherit capacitatea de a lupta cu adversari agresivi într-un mediu de luptă în mișcare rapidă. El supraestima permanent forța unităților inamice și era reticente în a aplica principiile de masă, lăsând adesea porțiuni mari din armata lui neangajată în punctele decisive.

McClellan a organizat și a condus armata Uniunii în Campania din Peninsulă⁠(d), în sud-estul Virginiei, din martie până în iulie 1862. A fost prima ofensivă pe scară largă de pe teatrul estic de operațiuni⁠(d). Cu o manevră de rotire în sens orar în jurul armatei confederate⁠(d) din nordul Virginiei, forțele lui McClellan s-au întors spre vest să se deplaseze până în Peninsula Virginia, între râurile James⁠(d) și York⁠(d), debarcând din Chesapeake Bay⁠(d), având ca obiectiv capitala Confederației, Richmond. Inițial, McClellan a avut un oarecare succes împotriva la fel de precautului general Joseph E. Johnston⁠(d), dar apariția generalului Robert E. Lee la comanda Armatei Virginiei de Nord⁠(d) a transformat ulterior Bătăliile celor Șapte Zile⁠(d) într-o înfrângere parțială a Uniunii.

McClellan nu a reușit să păstreze încrederea președintelui Abraham Lincoln. Acesta nu avea încredere în generalul-șef⁠(d) și în privat îl ironiza. McClellan a fost înlăturat de la comandă în noiembrie, după ce nu a reușit să urmărească decisiv armata lui Lee în urma victoriei neconcludente tactic, dar strategice a Uniunii în bătălia de pe Antietam lângă Sharpsburg⁠(d) și nu mai a primit niciodată un alt post de comandă în teren. McClellan a reușit să obțină nominalizarea Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din 1864 împotriva lui Lincoln. Eficacitatea campaniei sale a fost deteriorată de faptul că a repudiat platforma partidului său, care promitea sfârșitul războiului și negocieri cu Confederația sudistă. El a fost al 24-lea guvernatorul al statului New Jersey, din 1878 până în 1881. În cele din urmă, el a devenit un scriitor, în lucrările sale apărându-și ferm conduita din timpul Războiului Civil.

Majoritatea cercetătorilor actuali îl evaluează pe McClellan ca pe un general slab pe câmpul de luptă. Unii istorici îl vezi ca pe un comandant foarte capabil, al cărui reputație a suferit pe nedrept de pe urma partizanilor lui Lincoln, care l-au scos țap ispășitor pentru eșecurile militare ale Uniunii. După război, cel care a fost după McClellan general-șef, și al 18-lea președinte al SUA, Ulysses S. Grant, a răspuns, când i s-a cerut părerea despre el ca general: „McClellan este pentru mine unul dintre misterele războiului”.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d George B. McClellan, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  2. ^ a b c d George B. McClellan, SNAC, accesat în  
  3. ^ a b c d George Brinton McClellan, Find a Grave, accesat în  
  4. ^ a b c d George B. Mcclellan, GeneaStar 
  5. ^ https://archive.org/details/twentiethcentury07john/page/100/mode/1up  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ Find a Grave 
  7. ^ Biographical Notice of the Late George McClellan, M. D.[*][[Biographical Notice of the Late George McClellan, M. D. (book by Samuel George Morton)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  8. ^ Genealogics 
  9. ^ Autoritatea BnF, accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]