Edi Rama

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Edi Rama
Edi Rama2.jpg
Date personale
Născut (53 de ani) Modificați la Wikidata
Tirana, Albania Modificați la Wikidata
Părinți Kristaq Rama[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Albania.svg Albania Modificați la Wikidata
Etnie Albanezi Modificați la Wikidata
Religie catolicism Modificați la Wikidata
Ocupație om politic
pictor
jurnalist
baschetbalist[*] Modificați la Wikidata
Prim-ministru al Albaniei Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat de Sali Berisha

Partid politic Partidul Socialist al Albaniei
Semnătură
Edi Rama signature.svg
Prezență online

Edi Rama este un politician și artist din Albania. Este actualul primar al Tiranei și liderul Partidului Socialist al Albaniei.

Rama a fost activ în revoluța anti-comunistă, când era profesor la Academia de Arte din Tirana, un centru politic pentru disidenți al regimului Hoxha. În 1992, a scris o carte numită Refleksione cu prietenul său Ardian Klosi, carte care a condamnat regimul lui Enver Hoxha și a analizat viitorul Albaniei, mai ales în domeniile emigrației și economiei. În anii 1990, Rama a devenit un artist plastic recunoscut pe plan mondial, iar în sfera politică a devenit critic față de corupția din Partidul Democrat și mai ales de regimul lui Sali Berisha.

În 1997, Rama a fost bătut de agenții serviciului de securitate, ajungând aproape de moarte. După o lungă recuperare, a emigrat la Paris. În 1998, Rama a fost chemat de noul prim-ministru socialist, Fatos Nano, să fie Ministru al Culturii, Tineretului și Sportului în guvernul său. În rolul său nou de ministru, primul pas al lui Rama a fost deschiderea unor zeci de săli de cinema care arătau filme de la Hollywood și alte filme străine, pentru a pune capăt izolarea mintală a albanezilor de restul lumii (cauzată de autarhia regiumului Hoxha, care a rupt toate legăturile externe ale Albaniei).

Un bloc pictat sub administraţia artistului Edi Rama

În 2000, Rama a candidat pentru postul de primar al Tiranei, fiind independent dar susținut de Partidul Socialist. A primit peste 57% din voturi. La scurt timp după alegerea sa, pe 9 noiembrie 2000, reședința lui a fost atacată de un asasin necunoscut, deși Rama a reușit să scape fără daune. Termenul său ca primar al capitalei a fost caracterizat de o inițiativă pentru curățarea și înfrumusețarea orașului. Din 2000, Rama a plantat mii de copaci prin Tirana, a curățat Râul Lana care trece prin centrul orașului și a reușit să scape de majoritatea chioșcurilor ilegale de pe străzile capitalei. În plus, a încercat să facă Tirana mai atractivă și artistică pentru turiști prin zugrăvirea multor blocuri din oraș în "culorile Edi Rama" — galben, verde și violet strălucitor. Deși Tirana s-a schimbat semnificativ de când Rama este la putere, criticii săi susțin că primarul a pus prea mult accent pe îmbunătățiri cosmetice și nu a rezolvat probleme majore precum furnizarea de apă potabilă și electricitate.

Rama a devenit liderul Partidului Socialist pe 9 octombrie 2005.