John Kerry

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
John Forbes Kerry
John F. Kerry.jpg
Al 68-lea Secretar de Stat al Statelor Unite
Deținător actual
Funcție asumată
1 februarie 2013
Precedat de Hillary Rodham Clinton
Senator SUA de Massachusetts
În funcție
3 ianuarie 1985 – 1 februarie 2013
Precedat de Paul Tsongas
Succedat de Mo Cowan

Născut 11 decembrie 1943
Aurora, Colorado
Premii Silver Star
Bronze Star Medal[*]
Purple Heart
Partid politic Partidul Democrat
Soție (1) Julia Thorne, divorțat; (2) Teresa Heinz Kerry
Copii Vanessa Kerry[*]
Alexandra Kerry[*]
Părinți Richard J. Kerry[*]
Rosemary Forbes Kerry[*]
Frați Cameron Kerry[*]
Alma mater Yale College[*]
Boston College Law School[*]
Universitatea Yale
Ocupație om politic
navy officer[*]
avocat
diplomat
Site oficial http://www.johnkerry.com/

John Forbes Kerry (n. 11 decembrie 1943, Aurora, Colorado) este senator al Senatului Statelor Unite ale Americii din partea statului Massachusetts. În anul 2004, în cursul campaniei prezidențiale a fost candidatul Partidului Democrat, pierzând alegerile în favoarea celui de-al patruzeci și treilea președinte, George W. Bush. John Kerry deține funcția de Secretar de stat în administrația Barack Obama de la data de 1.2.2013.

Biografie - anii timpurii[modificare | modificare sursă]

Naștere[modificare | modificare sursă]

Kerry s-a născut într-un spital militar, Fitzsimons Army Hospital din Aurora, Colorado, în apropierea orașului Denver, capitala statului Colorado, unde tatăl său, Richard Kerry, veteran al celui de-al doilea război mondial urma un tratament contra tuberculozei. La scurt timp după nașterea sa, familia s-a reîntors în statul lor natal, Massachusetts.

Familie[modificare | modificare sursă]

John Kerry este cel de-al doilea copil al lui Richard John Kerry and Rosemary Forbes Kerry. El are trei surori: Margery (n. 1941), Diana (n. 1947) și Cameron (n. 1950). Toți membri familiei sunt de credință romano-catolică. Fiind copil, Kerry a slujit ca ajutor de altar.

Deși familia extinsă este foarte bogată, totuși familia imediată a lui Kerry, părinții săi și cei patru copii erau încadrați ca aparținând păturii superioarea clasei de mijloc a societații americane. Studiile pe care Kerry le-a făcut la școli de elită din Noua Anglie și din Europa au fost finanțate de o mătușă foarte bogată.

Kerry și-a petrecut verile fie la una din proprietățile familiei Forbes din Franța sau la proprietățile familiei Forbes, rudele sale din partea mamei, din Statele Unite, Naushon Island în apropierea Cape Cod.

Partea maternă a familiei[modificare | modificare sursă]

Bunicul matern al lui John Kerry, James Grant Forbes, s-a născut în Shanghai, China, unde familia a acumulat o avere considerabilă din comerțul cu opiu și operațiuni de import-export cu China. Forbes s-a căsătorit cu Margaret Tyndal Winthrop, originară din familia Dudley-Winthrop, o familie cu un solid trecut de politicieni. Prin bunica sa maternă, John Kerry este o rudă îndepărtată cu patru președinți americani [1] și cu multe familii regale din Europa [2].

Referințe[modificare | modificare sursă]