Spiro Agnew

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Spiro Agnew
Spiro Agnew.jpg
Spiro Agnew (portret oficial din 1972)
Date personale
Născut 9 noiembrie 1918
Baltimore, Maryland
Decedat (77 de ani)
Berlin, Maryland
Înmormântat Dulaney Valley Memorial Gardens[*]
Căsătorit cu Judy Agnew
Copii Pamela Agnew
James Rand Agnew
Susan Agnew
Kimberly Agnew
Cetățenie Statele Unite ale Americii
Religie Episcopal
Ocupație om politic
autobiograf[*]
avocat
Al 39-lea Vicepreședinte al Statelor Unite
În funcție
20 ianuarie 1969 – 10 octombrie 1973
Președinte Richard Nixon
Precedat de Hubert Humphrey
Succedat de Gerald Ford
Al 55-lea guvernator al statului Maryland
În funcție
25 ianurie 1967 – 7 ianurie 1969
Precedat de J. Millard Tawes
Succedat de Marvin Mandel

Premii Bronze Star Medal[*]
Partid politic Partidul Republican
Alma mater Universitatea Johns Hopkins
Universitatea de Drept din Baltimore

Spiro Theodore Agnew (Σπύρος Θεόδωρος Άγκνιου, Spiros Theódoros Agkniou) (pronunțat /ˈspɪroʊ ˈæɡnuː/) (n. 9 noiembrie 1918 în Baltimore, Maryland; d. 17 septembrie 1996 în Berlin, Maryland) a fost un avocat și politician american și cel de-al 39-lea vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii în timpul ambelor mandate prezidențiale ale lui Richard Nixon (1969 - 1973). A fost de asemenea cel de-al 55-lea guvernator al statului Maryland (între 1967 și 1969). Agnew a fost primul american de origine etnică greacă ajuns în aceste înalte poziții oficiale americane.

În de-al cincilea an al mandatului de vicepreședinte al SUA, la sfârșitul verii anului 1973, Agnew a fost anchetat de procurorului general al orașului Baltimore, statul Maryland sub învinuirea de extorcare, evaziune fiscală, corupție și conspirație. În octombrie, același an, a fost acuzat oficial de primire de foloase necuvenite, totalizând peste $100,000, în exercițiul funcțiilor oficiale avute: șef executiv al comitatului Baltimore; guvernator al statului Maryland; vicepreședinte al SUA.

La 10 octombrie 1973, prin ajungerea la un compromis, i s-a permis lui Spiro Agnew să pledeze nolo contendere (soluție alternativă la concluziile recunoașterea vinovăției sau nerecunoașterea vinovăției) într-un singur cap de acuzare, și anume evaziunea fiscală valorând 29.500 de dolari, sumă încasată în 1967 și nedeclarată autorităților fiscale. Această soluționare a fost condiționată de demisia imediată ca vicepreședinte al SUA aflat în exercitarea celui de-al doilea mandat.

Agnew a fost unicul vicepreședinte din istoria Statelor Unite demisionat din cauza unei inculpări penale. La zece ani după demisia sa, în ianuarie 1983, Agnew a plătit statului Maryland aproape 270.000 de dolari, în baza unei sentințe definitive pronunțat într-un litigiu civil, întrucât statul Maryland îl acționase în judecată pe Agnew pentru primire de foloase necuvenite.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Agnew, în dreapta, depune jurământul de credință la inaugurarea din 20 ianuarie 1969.

Provenit dintr-o familie de imigranți greci, Agnew a studiat, după terminarea liceului, la Johns Hopkins University, inițial chimia, ulterior dreptul. În 1942 s-a căsătorit cu Elinor Judefind, cu care a avut patru copii. În anii 1944 - 1945 a fost militar american staționat în Franța și Germania. Până în 1946 era simpatizant al partidului democrat. Mai târziu a devenit membru al Partidului Republican. În 1947 făcea parte din conducerea unei companii americane din industria produselor alimentare.

În calitate de combatant în războiul din Coreea, Agnew a fost decorat de mai multe ori. La reîntoarcere în țară a activat ca avocat și a intrat în viața politică. În 1966 a fost ales în funcția de guvernantor al statului Maryland. El este considerat a fi fost unul dintre promotorii ideii de egalitate dintre albi și negri. Însă a intervenit cu măsuri dure în 1960 în timpul unor tulburări rasiale, din care cauză a fost criticat de grupările militante pentru drepturile omului. Atitudinea sa în timpul evenimentelor a atras atenția candidatului din 1960 la președinția SUA, Richard Nixon, care a devenit președinte la sfârșitul deceniului. La 20 ianuarie 1969, Agnew a fost numit vicepreședinte al SUA, iar în august 1972 republicanii l-au nominalizat din nou pentru același post.

Agnew și-a câștigat un renume ca politician printr-un discurs împotriva opoziției, considerat strălucitor. Agnew a devenit ținta criticilor când a căutat să justifice războiul din Vietnam.

În octombrie 1973, în timpul celui de-al doilea mandat ca vicepreședinte federal, Agnew a fost nevoit să demisioneze ca inculpat pentru corupție în perioade în care a avut diverse funcții de stat în Maryland. Conform secțiunii a 2-a al celui de-al 25-lea amendament al Statelor Unite, pentru locul vacant de vicepreședinte, președinte Nixon l-a propus pe Gerald Ford. Candidatura acestuia a fost aprobată, conform legii, de ambele camere ale Congresului Statelor Unite.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Spiro Agnew