Spiro Agnew

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Spiro Agnew

Spiro Agnew (portret oficial din 1972)
Date personale
Nume la naștereSpiro Theodore Agnew Modificați la Wikidata
Născut9 noiembrie 1918
Baltimore, Maryland
Decedat (77 de ani)
Berlin, Maryland
ÎnmormântatDulaney Valley Memorial Gardens[*][[Dulaney Valley Memorial Gardens (cemetery and mausoleum in Timonium, Maryland, United States)|​]][1] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (leucemie) Modificați la Wikidata
Căsătorit cuJudy Agnew
Număr de copii4 Modificați la Wikidata
CopiiPamela Agnew
James Rand Agnew
Susan Agnew
Kimberly Agnew
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
ReligieEpiscopal
Ocupațiepolitician
avocat Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Al 39-lea Vicepreședinte al Statelor Unite
În funcție
20 ianuarie 1969 – 10 octombrie 1973
PreședinteRichard Nixon
Precedat deHubert Humphrey
Succedat deGerald Ford
Al 55-lea guvernator al statului Maryland
În funcție
25 ianurie 1967 – 7 ianurie 1969
Precedat deJ. Millard Tawes
Succedat deMarvin Mandel

PremiiBronze Star Medal[*][[Bronze Star Medal (United States Armed Forces decoration award)|​]]
anniversary medal at the occasion of the 2500th anniversary of the founding of the Iranian Empire[*][[anniversary medal at the occasion of the 2500th anniversary of the founding of the Iranian Empire (jubilee medal)|​]]
Partid politicPartidul Republican
Alma materUniversitatea Johns Hopkins
Universitatea de Drept din Baltimore
Semnătură

Spiro Theodore Agnew (Σπύρος Θεόδωρος Άγκνιου, Spiros Theódoros Agkniou) (pronunțat /ˈspɪroʊ ˈæɡnuː/) (n. 9 noiembrie 1918 în Baltimore, Maryland; d. 17 septembrie 1996 în Berlin, Maryland) a fost un avocat și politician american și cel de-al 39-lea vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii în timpul ambelor mandate prezidențiale ale lui Richard Nixon (1969 - 1973). A fost de asemenea cel de-al 55-lea guvernator al statului Maryland (între 1967 și 1969). Agnew a fost primul american de origine etnică greacă ajuns în aceste înalte poziții oficiale americane.

În de-al cincilea an al mandatului de vicepreședinte al SUA, la sfârșitul verii anului 1973, Agnew a fost anchetat de procurorului general al orașului Baltimore, statul Maryland sub învinuirea de extorcare, evaziune fiscală, corupție și conspirație. În octombrie, același an, a fost acuzat oficial de primire de foloase necuvenite, totalizând peste $100,000, în exercițiul funcțiilor oficiale avute: șef executiv al comitatului Baltimore; guvernator al statului Maryland; vicepreședinte al SUA.

La 10 octombrie 1973, prin ajungerea la un compromis, i s-a permis lui Spiro Agnew să pledeze nolo contendere (soluție alternativă la concluziile recunoașterea vinovăției sau nerecunoașterea vinovăției) într-un singur cap de acuzare, și anume evaziunea fiscală valorând 29.500 de dolari, sumă încasată în 1967 și nedeclarată autorităților fiscale. Această soluționare a fost condiționată de demisia imediată ca vicepreședinte al SUA aflat în exercitarea celui de-al doilea mandat.

Agnew a fost unicul vicepreședinte din istoria Statelor Unite demisionat din cauza unei inculpări penale. La zece ani după demisia sa, în ianuarie 1983, Agnew a plătit statului Maryland aproape 270.000 de dolari, în baza unei sentințe definitive pronunțat într-un litigiu civil, întrucât statul Maryland îl acționase în judecată pe Agnew pentru primire de foloase necuvenite.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Agnew, în dreapta, depune jurământul de credință la inaugurarea din 20 ianuarie 1969.

Provenit dintr-o familie de imigranți greci, Agnew a studiat, după terminarea liceului, la Johns Hopkins University, inițial chimia, ulterior dreptul. În 1942 s-a căsătorit cu Elinor Judefind, cu care a avut patru copii. În anii 1944 - 1945 a fost militar american staționat în Franța și Germania. Până în 1946 era simpatizant al partidului democrat. Mai târziu a devenit membru al Partidului Republican. În 1947 făcea parte din conducerea unei companii americane din industria produselor alimentare.

În calitate de combatant în războiul din Coreea, Agnew a fost decorat de mai multe ori. La reîntoarcere în țară a activat ca avocat și a intrat în viața politică. În 1966 a fost ales în funcția de guvernator al statului Maryland. El este considerat a fi fost unul dintre promotorii ideii de egalitate dintre albi și negri. Însă a intervenit cu măsuri dure în 1960 în timpul unor tulburări rasiale, din care cauză a fost criticat de grupările militante pentru drepturile omului. Atitudinea sa în timpul evenimentelor a atras atenția candidatului din 1960 la președinția SUA, Richard Nixon, care a devenit președinte la sfârșitul deceniului. La 20 ianuarie 1969, Agnew a fost numit vicepreședinte al SUA, iar în august 1972 republicanii l-au nominalizat din nou pentru același post.

Agnew și-a câștigat un renume ca politician printr-un discurs împotriva opoziției, considerat strălucitor. Agnew a devenit ținta criticilor când a căutat să justifice războiul din Vietnam.

În octombrie 1973, în timpul celui de-al doilea mandat ca vicepreședinte federal, Agnew a fost nevoit să demisioneze ca inculpat pentru corupție în perioade în care a avut diverse funcții de stat în Maryland. Conform secțiunii a 2-a al celui de-al 25-lea amendament al Statelor Unite, pentru locul vacant de vicepreședinte, președinte Nixon l-a propus pe Gerald Ford. Candidatura acestuia a fost aprobată, conform legii, de ambele camere ale Congresului Statelor Unite.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Spiro Agnew
  1. ^ Find a Grave, accesat în