Stephen A. Douglas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Stephen A. Douglas
Stephen A Douglas - headshot.jpg
Stephen A. Douglas
Date personale
Nume la naștereStephen Arnold Douglas Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Brandon[*], SUA Modificați la Wikidata
Decedat (48 de ani)[1][2][3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Chicago, Cook County[*], SUA[7] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatLacul Michigan Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*] (febră tifoidă) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States (1859–1861).svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
judecător
avocat Modificați la Wikidata
Senator al Statelor Unite Modificați la Wikidata
Congressman în Camera Reprezentanților a SUA Modificați la Wikidata
Member of the Illinois House of Representatives Modificați la Wikidata

Partid politicD
Alma materBowdoin College[*]
Semnătură
Stephen A Douglas Signature.svg
Stephen Arnold Douglas, senator de Illinois

Stephen Arnold Douglas (n. 23 aprilie 1813 Brandon - 3 mai 1861 Chicago) a fost un om politic american, care a activat in Partidul Democrat în statul Illinois. A fost cunoscut ca fiind candidatul democrat înfrânt de către republicanul Abraham Lincoln în alegerile prezidențiale din 1861. Înainte de aceasta, în anii 1850 Douglas a fost unul din apărătorii cei mai proeminenți ai „suveranității populare” , principiu după fiecare stat trebuie să aibă dreptul de a permite sau nu sclavia pe teritoriul său. El a dus la votarea în anul 1854 așa numitului Act Kansas-Nebraska, care a recunoscut aceste două teritorii ca state și a legalizat sclavagismul în primul și l-a interzis în cel al doilea pentru a păstra echilibrul politic dintre Sudul sclavagist și Nordul aboliționist. În alegerile din statul Illinois din 1858, în care s-a distins prin așa numitele „dispute Douglas-Lincoln”, l-a învins pe Lincoln la vot. Pragmatic, Douglas a căutat și în sânul Partidului Democrat să reconcilieze tendința sclavagistă și cea aboliționistă, sugerând extinderea sclaviei în teritoriile recent colonizate. A fost ales candidat al Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din anul 1861. Ulterior s-a raliat cu partizanii săi de partea Uniunii, dar după câteva săptămâni, a murit de o boală fulgerătoare. Douglas a fost supranumit „Micul Uriaș” (Little Giant), deoarece , în contrast cu mica sa statură fizică, a avut un caracter puternic și a fost o personalitate dominantă în politica americană.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Douglas s-a născut în 1813 ca Stephen Arnold Douglass la Barandon, Vermont, ca fiu al medicului cu acelaș nume și al lui Sarah născută Fisk. Mai târziu, el a renunțat la al doilea "s" de la sfârșitul numelui său de familie. Străbunii săi paterni au emigrat în secolul al XVII-lea din Scoția în New England. Bunicul sau patern, Benaja Douglass a fost un timp membru al Camerei reprezentanților a Statului Vermont. A devenit orfan de tată la vârsta de două luni, și atunci, împreună cu mama sa s-a mutat în casa unui unchi din partea mamei, Edward Fisk. Douglas a studiat la scoala Brandon Academy din localitatea natală, a încercat de două ori fără succes să învețe tâmplăria și în cele din urmă în 1832 s-a înscris să studieze dreptul la Academia Canandaigua din districtul Ontario din statul New York, unde s-a afirmat prin darul de orator ca susținător al Partidului Democrat al lui Andrew Jackson. S-a perfecționat la un jurist local, Levi Hubbell . Apoi în 1833 s-a mutat la Cleveland, Ohio, iar în 1833 la Winchester, Illinois, unde a predat un timp ca profesor de școală și și-a reluat studiile de drept. În 1834 a fost cooptat în baroul avocaților locali și a deschis un cabinet avocațial la Jacksonville, în districtul Morgan. A fost în cele din urmă numit procuror la Morgan circuit , apoi a fost ales în Camera reprezentanților a Statului Illinois (1836-1837), a lucrat la registrul fondului funciar din Springfield. (1837). În 1836 nu a reușit să fie ales în al 26-lea Congres al Statelor Unite.

În anii 1840-1841 a fost numit secretar de stat al Statului Illinois și a fost ales judecător la Curtea Supremă statală. Apoi Douglas a demisionat din Curtea Supremă și a funcționat, din partea Partidului Democrat, ca membru al Camerei Reprezentanților a S.U.A. începând din 4 martie 1843, pînă la demisia sa la 3 martie 1847. În Al 29-lea Congres el a prezidat comisia pentru teritorii a Camerei Reprezentanților. El a devenit un aliat al președintelui James Knox Polk și a sprijinit anexarea Texasului și războiul cu Mexicul. El a fost unul din cei patru democrați din nord care au votat în Camera Reprezentanților împotriva Clauzei Wilmot (Willmot Proviso) care prevedea interzicerea sclaviei pe orice teritoriu cucerit dobândit de la Mexico. În 1847 a fost ales senator de Illinois in Senatul S.U.A., reales în 1853 și 1859.

In memoriam[modificare | modificare sursă]

 • Mai multe districte din Statele Unite îi poartă numele:
  • Douglas County (Washington)
  • Douglas County (Oregon)
  • Douglas County (Colorado)
 • Orașele Douglas (Georgia), Douglasville (Georgia) și Douglas (Wyoming) au fost de asemenea numite în cinstea lui.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Stephen A. Douglas”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 2. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
 3. ^ a b Stephen A. Douglas, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
 4. ^ a b Stephen A. Douglas, SNAC, accesat în  
 5. ^ a b Stephen Arnold Douglas, Find a Grave, accesat în  
 6. ^ a b Stephen Arnold Douglas, Brockhaus Enzyklopädie 
 7. ^ „Stephen A. Douglas”, Gemeinsame Normdatei, accesat în