Martin Van Buren

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Martin Van Buren
Martin Van Buren.jpg
Date personale
Nume la naștere Maarten van Buren Modificați la Wikidata
Născut 5 decembrie 1782
Kinderhook, New York⁠(d)
Decedat 24 iulie 1862
Kinderhook, New York⁠(d)
Înmormântat Kinderhook Cemetery[*] Modificați la Wikidata
Părinți Abraham Van Buren[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Widowed Hannah Van Buren⁠(d) (daughter-in-law Angelica Singleton Van Buren was first lady)
Copii Abraham Van Buren[*]
John Van Buren[*] Modificați la Wikidata
Naționalitate american
Cetățenie Flag of the United States (1861-1863).svg SUA Modificați la Wikidata
Religie Biserica Reformată Modificați la Wikidata
Ocupație om politic
om de stat Modificați la Wikidata
al 8-lea Președinte al Statelor Unite
În funcție
4 martie 1837 – 3 martie 1841
Vicepreședinte Richard Mentor Johnson
Precedat de Andrew Jackson
Succedat de William Henry Harrison

Partid politic Democrat
Alma mater Claverack College[*]
Semnătură
Martin Van Buren Signature.png

Martin Van Buren (n. 5 decembrie 1782 - d. 24 iulie 1862), numit și Old Kinderhook, a fost cel de-al optulea vicepreședinte și cel de-al optulea președinte al Statelor Unite ale Americii. Van Buren a fost primul care a organizat Partidul Democrat, fiind în același timp o figură dominantă, alături de predecesorul său în funcția prezidențială, Andrew Jackson, în organizarea și funcționarea așa-numitului Sistem al celui de-al doilea partid politic (în engleză, Second Party System⁠(d)), primul președinte al Statelor Unite de descendență olandeză și nu anglo-saxonă și primul președinte a cărui limbă maternă nu a fost engleza ci olandeza. Van Buren a fost, de asemenea, primul președinte născut în Statele Unite după obținerea independenței față de Regatul Unit.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Van Buren s-a născut în satul Kinderhook⁠(d) din statul New York, aflat la aproximativ 35 de km sud de orașul Albany, capitala statului. Stră-stră-stră-bunicul său, Cornelis, venise în Lumea Nouă în 1631 din Olanda, numele de familie însemnând „de Buren”. Tatăl lui Martin, Abraham Van Buren (17 februarie 1737 - 8 aprilie 1817), a fost fermier și proprietar al unei cârciumi. Mama sa a fost Maria Hoes (27 februarie 1743 - 16 februarie 1817), care avea copii dintr-o căsătorie anterioară.

Van Buren a fost educat la școli obișnuite și la Kinderhook Academy⁠(d). În 1796 a început să studieze științele juridice, terminând pregătirea sa universitară în 1802 în New York City, unde a studiat cu William Peter van Ness (1778 - 1826). În 1803 a fost admis în baroul avocaților, după care a avut o activitate continuă și plină de succes timp de 25 de ani.

Practicarea avocaturii l-a făcut să devină independent financiar și a netezit drumul său spre politică. Politica în New York în anii după 1800, anul alegerii lui Thomas Jefferson ca președinte al Statelor Unite și al decăderii Partidului Federalist⁠(d), a fost în mod particular amară și plină de tensiuni. Partidul Democrat-Republican era divizat în trei fracțiuni: cea a lui George Clinton (și mai târziu a nepotului său DeWitt Clinton⁠(d)), cea a lui Robert Livingston⁠(d) și cea a lui Aaron Burr.

Vezi și[modificare | modificare sursă]