Martin Van Buren

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Martin Van Buren
Martin Van Buren.jpg
Date personale
Nume la naștere Maarten van Buren Modificați la Wikidata
Născut 5 decembrie 1782
Kinderhook, New York⁠(d)
Decedat 24 iulie 1862
Kinderhook, New York⁠(d)
Înmormântat Kinderhook Cemetery[*] Modificați la Wikidata
Părinți Abraham Van Buren[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Widowed Hannah Van Buren⁠(d) (daughter-in-law Angelica Singleton Van Buren was first lady)
Copii Abraham Van Buren[*]
John Van Buren[*] Modificați la Wikidata
Naționalitate american
Cetățenie Flag of the United States (1861-1863).svg SUA Modificați la Wikidata
Religie Biserica Reformată Modificați la Wikidata
Ocupație om politic
om de stat Modificați la Wikidata
al 8-lea Președinte al Statelor Unite
În funcție
4 martie 1837 – 3 martie 1841
Vicepreședinte Richard Mentor Johnson
Precedat de Andrew Jackson
Succedat de William Henry Harrison

Partid politic Democrat
Alma mater Claverack College[*]
Semnătură
Martin Van Buren Signature.png

Martin Van Buren (n. 5 decembrie 1782 - d. 24 iulie 1862), numit și Old Kinderhook, a fost cel de-al optulea vicepreședinte și cel de-al optulea președinte al Statelor Unite ale Americii. Van Buren a fost primul care a organizat Partidul Democrat, fiind în același timp o figură dominantă, alături de predecesorul său în funcția prezidențială, Andrew Jackson, în organizarea și funcționarea așa-numitului Sistem al celui de-al doilea partid politic (în engleză, Second Party System⁠(d)), primul președinte al Statelor Unite de descendență olandeză și nu anglo-saxonă și primul președinte a cărui limbă maternă nu a fost engleza ci olandeza. Van Buren a fost, de asemenea, primul președinte născut în Statele Unite după obținerea independenței față de Regatul Unit.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Van Buren s-a născut în satul Kinderhook⁠(d) din statul New York, aflat la aproximativ 35 de km sud de orașul Albany, capitala statului. Stră-stră-stră-bunicul său, Cornelis, venise în Lumea Nouă în 1631 din Olanda, numele de familie însemnând „de Buren”. Tatăl lui Martin, Abraham Van Buren (17 februarie 1737 - 8 aprilie 1817), a fost fermier și proprietar al unei cârciumi. Mama sa a fost Maria Hoes (27 februarie 1743 - 16 februarie 1817), care avea copii dintr-o căsătorie anterioară.

Van Buren a fost educat la școli obișnuite și la Kinderhook Academy⁠(d). În 1796 a început să studieze științele juridice, terminând pregătirea sa universitară în 1802 în New York City, unde a studiat cu William Peter van Ness (1778 - 1826). În 1803 a fost admis în baroul avocaților, după care a avut o activitate continuă și plină de succes timp de 25 de ani.

Practicarea avocaturii l-a făcut să devină independent financiar și a netezit drumul său spre politică. Politica în New York în anii după 1800, anul alegerii lui Thomas Jefferson ca președinte al Statelor Unite și al decăderii Partidului Federalist⁠(d), a fost în mod particular amară și plină de tensiuni. Partidul Democrat-Republican era divizat în trei fracțiuni: cea a lui George Clinton (și mai târziu a nepotului său DeWitt Clinton⁠(d)), cea a lui Robert Livingston⁠(d) și cea a lui Aaron Burr.

Vezi și[modificare | modificare sursă]