Wikipedia:Buna credință

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Politici Wikipedia
Standardele articolelor
Punct de vedere neutru
Include doar informații verificabile
Fără cercetare originală
Citarea surselor
Ce nu este Wikipedia
Biografiile persoanelor în viață
Colaborarea dintre utilizatori
Buna credință
Fiți civilizat și Fiți amabil
Fără atacuri personale
Rezolvarea disputelor
Regula celor 3 reveniri
Blocarea utilizatorilor

Presupunerea existenței bunei credințe este un principiu fundamental al Wikipediei. Dat fiind că oricine poate aduce modificări, trebuie să porniți de la premiza că majoritatea celor care lucrează la acest proiect încearcă să ajute; dacă acest lucru nu ar fi adevărat, Wikipedia ar fi eșuat de la bun început. Totuși această politică nu cere utilizatorilor să continue să presupună buna credință odată ce apar dovezi extrem de solide în sens contrar.

Abordați orice diferență de opinie ca pe o controversă, nu ca pe un conflict. Porniți de la premiza că persoana care dispută soluția pe care o propuneți vede lucrurile în alt fel, sau nu ați reușit să-i explicați suficient de bine propriul punct de vedere; nu porniți de la premiza că dorește să vă facă rău, să vă ignore sau să vă saboteze. În mod particular, administratorii Wikipedia sunt redactori cu multă experiență și care beneficiază de un capital semnificativ de încredere din partea comunității; atunci când aceștia iau decizii cu care nu sunteți de acord, cereți în mod personal explicații suplimentare și nu porniți de la premiza că sunteți cenzurat, discriminat, sabotat ș.a.m.d.

Atunci când apare o controversă, folosiți paginile de discuții pentru a vă explica acțiunile, dând ocazia și celorlalți să facă la fel, pentru a evita escaladarea conflictului. Multe controverse apar din cauză că persoane diferite văd lucruri din perspective diferite. Încercați, prin discuții, să ajungeți la consens.

Despre buna credință

Fiecare comite greșeli, comportamentale (precum atacul la persoană) sau editoriale (precum cercetarea originală), iar de cele mai multe ori corectăm astfel de greșeli prin simple notificări de aducere aminte a politicilor și îndrumărilor. Există totuși situații în care apar diferențe de opinii pentru care politicile sau îndrumările nu au un răspuns simplu și direct. Când vă aflați într-un astfel de conflict nu vă comportați necivilizat. Fiți calm, civilizat și luați în considerare toate căile posibile pentru rezolvarea disputei.

Încălcarea politicilor sau a consensului se poate face cu bună credință, atunci când un anumit utilizator este ferm convins că ceea ce afirmă sau face este corect, sau se poate face cu rea credință. La Wikipedia există procese care rezolvă aceste situații în cazul încălcărilor repetate ale politicilor și îndrumărilor, indiferent de buna credință a autorilor.

Buna credință și nou veniții

Este foarte important să fiți calm cu utilizatorii noi; deși sunt de obicei nefamiliarizați cu regulile și cultura Wikipediei, aceștia pot deveni redactori valoroși.

Deseori utilizatorii noi sunt de bună credință însă nu sunt familiarizați cu regulile Wikipediei, sau le interpretează eronat. Se întâmplă, de asemenea, deseori ca un nou venit care nu este familiarizat cu o anumită regulă de la Wikipedia să sugereze schimbarea acesteia conform modului său de gândire despre cum ar trebui aceasta să funcționeze. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă se constată că la nivelul comunității există o oarecare diferență de opinii asupra acesteia. Apoi, există cazuri în care un nou venit are pretenția ca contribuțiile sale să fie acceptate fără nicio urmă de îndoială; acest comportament este uzual în special utilizatorilor care se consideră specialiști în anumite domenii. Asemenea moduri de comportament nu sunt generate de rele intenții și nu trebuie tratate ca atare. Cei mai mulți dintre noii redactori pot fi familiarizați cu regulile și obiceiurile de la Wikipedia; de cele mai multe ori sunt suficiente câteva explicații calme care să-i ajute să înțeleagă raționamentul pe care se bazează politicile și îndrumările.

Buna credință și drepturile de autor

Atunci când avem de a face cu o posibilă încălcarea a drepturilor de autor, bună credință înseamnă să pornim de la premiza că utilizatorul intenționează să se conformeze politicilor și îndrumărilor de la Wikipedia în acest sens. Buna credință impune, de asemenea, să informăm utilizatorii referitor la cazurile de încălcare a drepturilor de autor și să-i ajutăm să procedeze în conformitate cu politicile și îndrumările de la Wikipedia.

Acestea fiind spuse, fișierele încărcate sau editările care încalcă drepturile de autor vor fi șterse.

Etalați buna credință

Comandă rapidă:
WP:EBC

Fiți un exemplu de bună credință prin comportamentul dumneavoastră, influențându-i astfel pe membrii comunității să presupună întotdeauna că ceilalți acționează cu bună credință. Prezentați interes în îmbunătățirea proiectului, arătați că vă conformați politicilor și îndrumărilor, demonstrați voință în a face un compromis pentru bunul mers al proiectului, fiți deschiși la dialog, dați dovadă de editări care se bazează pe surse de încredere și de specialitate, evitați interpretarea politicilor și îndrumărilor după bunul plac etc. Toate aceste caracteristici comportamentale nu sunt obligatorii, dar astfel veți avea o interacțiune mai plăcută și fructuoasă cu ceilalți membri ai comunității.

Contracararea relei credințe

Comandă rapidă:
WP:CRC

În cazul în care cineva acționează evident cu rea credință nu vă comportați necivilizat, nu comiteți atacuri la persoană, respectați regulile proiectului și nu vă pierdeți cumpătul. Gândiți-vă că este mult mai ușor celor care analizează disputa să concluzioneze cine încalcă regulile, dacă vă comportați în conformitate cu politicile, îndrumările și consensurile proiectului.

Administratorii, patrulatorii și alți utilizatori experimentați implicați în rezolvarea disputelor sunt aici să vă ajute și sunt foarte capabili în identificarea încălcării regulilor, mai ales dacă le aduceți la cunoștință dovezi clare.

Acuzațiile de rea credință

Evitați acuzarea celorlalți de rea credință fără probe concrete. Astfel de acuzații nu ajută rezolvarea disputei; dimpotrivă, o pot inflama, agravând situația. Fără dovezi clare că acțiunile altcuiva sunt făcute cu rea credință, sau că vă hărțuiește, nu faceți asemenea afirmații, deoarece înseși acuzațiile pot fi interpretate ca atac la persoană sau hărțuire, mai ales dacă sunt repetate. În plus, astfel de acuzații pot duce la fel de bine la acuzații și de către contra opinentul dumneavoastră, creând un cerc vicios de acuzații care nu vor fi deloc folositoare rezolvării disputei.

Vezi și