Sari la conținut

Wikipedia:Interdicție

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Interdicția este o înțelegere între membrii comunității de a respinge orice contribuție sau comentariu provenind de la o anumită persoană. Interdicția se poate limita la un singur articol, la un domeniu sau se poate extinde la întregul proiect. Termenul de aplicare poate fi limitat sau nelimitat.

Interdicția nu este același lucru cu blocarea. În timp ce blocarea este operația tehnică prin care se dezactivează dreptul unui utilizator (înregistrat sau anonim) de a modifica paginile, interdicția este un concept social. Orice membru al comunității poate anula orice modificare pe care o identifică în mod cert ca aparținînd persoanei cu interdicție. Blocarea poate fi folosită pentru a asigura respectarea interdicției, dar acest lucru nu este nici obligatoriu, nici întotdeauna posibil.

Scopul interdicției este de a proteja proiectul de efectele negative pe care le are comportamentul inadecvat al persoanei respective. Experiența arată că există persoane care creează o permanentă stare conflictuală în comunitate, fac în mod sistematic modificări distructive în articole sau care, în ciuda numeroaselor îndrumări și avertizări primite, nu se pot adapta, încît prezența lor dăunează proiectului.

Decizia de instituire a unei interdicții se ia prin consens de către comunitate, în urma unor discuții care se poartă la una din paginile relevante (de exemplu la Reclamații sau Sfatul Bătrînilor). În cursul discuției se stabilesc detalii precum:

  • necesitatea sau posibilitatea blocării pentru a asigura respectarea interdicției;
  • durata;
  • extinderea --- articolul sau domeniul unde se interzice participarea.

și altele. Rezultatul unei astfel de discuții poate fi, de exemplu, sub forma aceasta: „Se interzice utilizatorului X ca pe o perioadă de trei luni să contribuie la articole pe subiecte din istoria Franței, să participe la discuțiile din același domeniu și să-i contacteze pe utilizatorii Y și Z pe paginile lor de discuții.”

  • Orice modificări care pot fi atribuite cu certitudine persoanei în cauză (fie ca anonim, fie ca utilizator autentificat) vor fi anulate pe loc, de către orice utilizator. Anularea se face chiar și în cazul unor contribuții aparent valide (cu excepția celor evidente, de exemplu corectarea unor greșeli de ortografie). Contribuțiile anulate pot fi reintroduse de alți utilizatori, dar aceștia își vor asuma responsabilitatea pentru ele.
  • Acolo unde este posibil și necesar se procedează și la blocarea contului de utilizator, pe o perioadă egală cu interdicția. IP-urile de la care încearcă să participe se blochează pe perioade scurte, încît să nu afecteze alte persoane.
  • În cazul persoanelor care ignoră interdicția se poate recurge la o plîngere de abuz adresată furnizorului de internet al IP-urilor respective.
  • Pagina de utilizator se înlocuiește cu un anunț prin care ceilalți utilizatori sînt informați cu privire la aplicarea interdicției.
  • Ceilalți utilizatori sînt rugați nu facă modificări la îndemnul utilizatorului cu interdicție. De asemenea utilizatorii cu interdicție nu trebuie nici ademeniți și nici ridiculizați.

Interdicții în curs

[modificare sursă]
Persoană,
utilizator
Zona de aplicare
a interdicției
Termen Decizie
Irismeister întregul proiect nelimitat [1]
Andy Z. Lehrer întregul proiect nelimitat [2]
Sorin Cerin întregul proiect nelimitat [3]
BAICAN XXX întregul proiect nelimitat [4]
Ark25 întregul proiect nelimitat [5]
Lerman Kruger crearea de biografii de scriitori în viață; participarea la discuțiile despre ștergerea acestora nelimitat [6]
Blocau darius întregul proiect nelimitat [7], Special:Diff/15343159

Interdicții ridicate

[modificare sursă]
Persoană,
utilizator
Zona de aplicare
a interdicției
Termen Decizia aplicării Decizia ridicării
Lerman Kruger întregul proiect nelimitat [8] [9]