Criuleni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Criuleni
—  Oraș  —

Stemă
Stemă
Map
Criuleni (Moldova)
Poziția geografică în Republica Moldova
Coordonate: 47°13′02″N 29°09′05″E ({{PAGENAME}}) / 47.21722°N 29.15139°E

ȚarăRepublica Moldova Republica Moldova
RaionCriuleni
Atestare1607

Guvernare
 - PrimarMihail Sclifos (PSRM[1], 2019)

Suprafață
 - Total43,25 km²
Altitudine19 m.d.m.

Populație (2014)[2]
 - Total6.708 locuitori

Cod poștalMD-4800
Prefix telefonic248

Localități înfrățite
 - OrăștieRomânia
 -  Jurbarkas[*][[Jurbarkas (city in Tauragė County, Lithuania)|​]]Lituania

Prezență online
Primăria Criuleni
GeoNames Modificați la Wikidata

Criuleni este un oraș în Republica Moldova, reședința raionului omonim.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Prima atestare documentară a localității Criuleni este din 1607. Un alt document istoric din 5 mai 1618 vorbește despre un oarecare Vasile, care donează lui Nicolae Donici partea lui din satul Criuleni. Către sfârșitul sec. XVIII în Criuleni exista un șantier naval. În alt document se precizează că localitatea este veche și că satul în formațiunea lui actuală exista în anul 1814, când a fost înălțată biserica Sfântul Mihail. Pe vremea aceea, comuna era legată printr-un pod de orașul Dubăsari din Podolia, situat ceva mai sus de Criuleni, pe malul stâng al Nistrului. Primii proprietari au fost familii de moldoveni: Sclifos, Samoilă și Tătaru.

Legendă[modificare | modificare sursă]

Și aici există, ca la Cimișlia, o variantă locală a legendei cu Romeo și Julieta ca "explicație" etimologică: aici sunt denumiți Criu și Lenuța. Ca în celelalte variante, cei doi îndrăgostiți sunt proveniți din localitățile vecine, și părinții le interzic să se căsătoreasca. Dar, în timp ce legenda Cimișleană are un sfârșit vesel, cea Criuleană are un sfârșit tragic: negăsind nici-o soluție, Criu și Lenuța s-au aruncat în Nistru. În acel loc veneau părinții și rudele celor doi tineri, și îi plângeau, regretând tragedia pe care au provocat-o. Peste puțin timp părinții și rudele au trecut cu traiul pe malul Nistrului, dorind sa fie mai aproape de cei dragi, iar localitatea au numit-o Crio-Leana[3].

Din anul 1998, orașul Criuleni este înfrățit cu orașul Orăștie din România.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Amplasare[modificare | modificare sursă]

Orașul Criuleni se amplasează în Republica Moldova, pe malul drept al Nistrului.

Resurse naturale[modificare | modificare sursă]

Orașul Criuleni este amplasat pe un teritoriu de 3.117 ha, inclusiv extravilan 2.430 ha, intravilan 697 ha. În componența primăriei sunt incluse satele Ohrincea și Zolonceni. Satul Ohrincea are suprafața de 1.208 ha, inclusiv extravilan 1.021 ha și intravilan 187 ha. Satul Zolonceni este amplasat la o distanță de 4 km de Criuleni, are 77 gospodării și suprafața lui este inclusă în suprafața orașului. Astfel suprafața totală a fondului funciar este de 4.325 ha. Râul Nistru se mărginește pe partea de nord-est cu orașul Criuleni pe o distanță de 3 km.

La o distanță de 2 km nord-est de oraș (trupul de pădure Zolonceni, parcela 27, subparcela D), este amplasată Peștera Surprizelor, arie protejată din categoria monumentelor naturii de tip geologic sau paleontologic.[4]

Demografie[modificare | modificare sursă]

Structura etnică[modificare | modificare sursă]

Populația stabilă a orașului Criuleni era, în anul 2019, de 8.483 locuitori, dintre care bărbați - 4.037 și femei - 4.446.[5]
Structura etnică a orașului conform recensământului populației din 2004[6]:

Grup etnic Populație % Procentaj
Moldoveni 6.089 85,3%
Ruși 477 6,68%
Ucraineni 419 5,87%
Români 46 0,60%
Găgăuzi 22 0,31%
Bulgari 20 0,28%
Alții 65
Total 7.138 100%

Economie[modificare | modificare sursă]

Ramura de bază a orașului este agricultura, cultivarea și prelucrarea strugurilor, industria alimentară de producere și prelucrare a fructelor și legumelor, mezelurilor și uleiurilor vegetale. Pe teritoriul orașului activează peste 700 agenți economici, cea mai mare parte o constituie gospodăriile țărănești – 596. Numărul agenților care activează cu statut de persoană juridică este de circa 50 întreprinderi, cea mai răspândită formă fiind societatea cu răspundere limitată – 29 întreprinderi și societăți pe acțiuni – 11 întreprinderi. În teritoriu funcționează fabrica de vinuri „Nistru-Vin”, 6 formațiuni agricole care arendează 764 ha de pământ agricol de la 400 deținători de cote, filiala Criuleni a fabricii de conserve din satul Coșnița, care se ocupă cu prelucrarea legumelor și ambalarea lor. Orașul dispune de o piață, 3 filiale ale băncilor comerciale și 2 filiale ale companiilor de asigurări, precum și de o instituție de consultanță juridică.

Finanțele publice locale[modificare | modificare sursă]

Veniturile bugetului local în anul 2002 au constituit 4.017,9 mii lei și au fost cu 28% mai mari decât în anul precedent. Cea mai mare pondere în veniturile locale o dețin defalcările – 63%. O tendință nouă în ultimii ani este majorarea ponderii transferurilor în structura veniturilor publice locale, astfel în anul 2001 ele constituiau 19%, iar în anul 2002 au ajuns la 31%.

Structura cheltuielilor publice locale este caracterizată de dominarea cheltuielilor pentru educație 2.062 mii lei sau circa 60% din totalul cheltuielilor. Pentru aparatul primăriei au fost utilizați 396,9 mii lei, construcția și întreținerea drumurilor, străzilor și podurilor 540,6 mii lei, cultura, arta, sportul 320,6 mii lei și alte destinații 159,6 mii lei.

Administrație și politică[modificare | modificare sursă]

Consiliul raional

Primarul orașului Criuleni este MIHAIL SCLIFOS (PSRM), ales în 3 noiembrie 2019.[7]

Componența Consiliului Local Criuleni (17 consilieri), ales în 20 octombrie 2019, este următoarea [8]:

    Partid Consilieri Componența Consiliului
  Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 7              
  Blocul Electoral ”ACUM Platforma DA și PAS” 5              
  Partidul Politic ”Șor” 2              
  Partidul Democrat din Moldova 1              
  Partidul Politic ”Voința Poporului” 1              
  Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 1              

Infrastructură[modificare | modificare sursă]

Statuia lui Ștefan cel Mare din oraș

Drumurile publice din orașul Criuleni au o lungime totală de peste 35 km, dintre care cele cu acoperire rigidă constituie 21 km. Drumurile naționale cu acoperire rigidă au o lungime de 18 km, cele locale – respectiv 3 km.

Populația orașului Criuleni este de 10.000 locuitori, dintre care 8.700 locuiesc nemijlocit în oraș, iar restul în cele două localități rurale Ohrincea și Zolonceni, care intră în componența orașului. Din cei 8.700 de locuitori 6.800 sau 78% sunt moldoveni, restul – ruși, ucraineni și alte naționalități. Pe teritoriul orașului sunt: o instituție preșcolară, 2 școli de cultură generală în care învață 525 elevi, un liceu cu 727 elevi și două instituții profesionale de învățământ în care își fac studiile 580 elevi. Sistemul de ocrotire a sănătății este format din spitalul raional, un centru al medicilor de familie și patru farmacii. În sistemul de ocrotire a sănătății activează 112 medici și 314 personal medical mediu. În domeniul sportului orașul dispune de un stadion și o școală sportivă pentru copii.

Cultură[modificare | modificare sursă]

Instituțiile culturale din oraș sunt Biblioteca Publică Orășenească ”Tamara Isac”[9] (director Viorica Șapavalov), care a fost fondată în anul 1946 cu un număr de 2185 exemplare de carte, actualmente biblioteca pune la dispoziția comunității circa 61911 exemplare de documente de diferite tipuri, oferă asistență în căutarea și difuzarea diverselor surse de informare și documentare, copierea și imprimarea publicațiilor din colecția sa, acces gratuit la Internet.

Școala de Arte pentru copii (director Natalia Dimitrașco), casa de cultură, muzeul etnografic și Centrul de creație și agrement pentru copii. De asemenea în satul Ohrincea, care intră în componența orașului, funcționează o bibliotecă sătească și o casă de cultură. În oraș apare buletinul informativ local al primăriei Criuleni.

Personalități[modificare | modificare sursă]

  • Boris Dînga (1923-2005), pedagog, fost director al Școlii Medii nr. 1 din Criuleni

Născuți în Criuleni[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Raionul Criuleni - alegeri.md”, Alegeri.md, accesat în  
  2. ^ Rezultatele Recensămîntului Populației și al Locuințelor din 2014: „Caracteristici - Populație (populația pe comune, religie, cetățenie)” (XLS). Biroul Național de Statistică. . Accesat în . 
  3. ^ "Primăria Criuleni - Prezentare generală" Arhivat în , la Wayback Machine. primariacriuleni.md Accesat în 2021-10-17
  4. ^ „Legea nr. 1538 din 25.02.1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat”. Parlamentul Republicii Moldova. Monitorul Oficial. Accesat în . 
  5. ^ "Primăria Criuleni - Prezentare generală" Arhivat în , la Wayback Machine. primariacriuleni.md Accesat în 2021-10-17
  6. ^ Recensământul populației din 2004. Caracteristici demografice, naționale, lingvistice, culturale statistica.md
  7. ^ „Orașul Criuleni - alegeri.md”, alegeri.md, accesat în  
  8. ^ „Primăria Criuleni - consilieri”, primariacriuleni.md, arhivat din original la , accesat în  
  9. ^ Colac, Tudor (). Ținutul Criuleni. Chișinău: Grafema Libris. p. 17. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]