Criuleni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Criuleni
—  Oraș  —
Church in Criuleni.jpg
Stemă
Stemă
Coordonate: 47°13′02″N 29°09′05″E / 47.21722°N 29.15139°E

ȚarăRepublica Moldova Republica Moldova
RaionCriuleni
Atestare1607

Guvernare
 - PrimarMihail Sclifos (PSRM[1], 2019)

Suprafață
 - Total43,25 km²
Altitudine19 m.d.m.

Populație (2014)[2]
 - Total6,708 locuitori

Cod poștalMD-4800
Prefix telefonic248

Localități înfrățite
 - OrăștieRomânia

Prezență online
Primăria Criuleni
GeoNames Modificați la Wikidata

Criuleni este un oraș în Republica Moldova, reședința raionului omonim.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Prima atestare documentară a localității Criuleni este din 1607. Un alt document istoric din 5 mai 1618 vorbește despre un oarecare Vasile, care donează lui Nicolae Donici partea lui din satul Criuleni. Către sfârșitul sec. XVIII în Criuleni exista un șantier naval. În alt document se precizează că localitatea este veche și că satul în formațiunea lui actuală exista în anul 1814, când a fost înălțată biserica Sfântul Mihail. Pe vremea aceea, comuna era legată printr-un pod de orașul Dubăsari din Podolia, situat ceva mai sus de Criuleni, pe malul stâng al Nistrului. Primii proprietari au fost familii de moldoveni: Sclifos, Samoilă și Tătaru.

Legendă[modificare | modificare sursă]

Și aici există, ca la Cimișlia, o variantă locală a legendei cu Romeo și Julieta ca "explicație" etimologică: aici sunt denumiți Criu și Lenuța. Ca în celelalte variante, cei doi îndrăgostiți sunt proveniți din localitățile vecine, și părinții le interzic să se căsătoreasca. Dar, în timp ce legenda Cimișleană are un sfârșit vesel, cea Criuleană are un sfârșit tragic: negăsind nici-o soluție, Criu și Lenuța s-au aruncat în Nistru. În acel loc veneau părinții și rudele celor doi tineri, și îi plângeau, regretând tragedia pe care au provocat-o. Peste puțin timp părinții și rudele au trecut cu traiul pe malul Nistrului, dorind sa fie mai aproape de cei dragi, iar localitatea au numit-o Crio-Leana.

Lingviștii[care?] socotesc denumirea de Criuleni ca o deformare a numelui Crinuleni, de la Crin.

Criuleni din anul 1998 este înfrățit cu orașul Orăștie din România.[necesită citare]

Geografie[modificare | modificare sursă]

Amplasare[modificare | modificare sursă]

Orașul Criuleni este așezat într-o regiune de coline și șes, pe malul drept al râului Nistru, la distanță de 45 km nord-est de la capitala Republicii Moldova – Chișinău. Altitudinea medie este de 19 m.

Resurse naturale[modificare | modificare sursă]

Orașul Criuleni este amplasat pe un teritoriu de 3.117 ha, inclusiv extravilan 2.430 ha, intravilan 697 ha. În componența primăriei sunt incluse satele Ohrincea și Zolonceni. Satul Ohrincea are suprafața de 1.208 ha, inclusiv extravilan 1.021 ha și intravilan 187 ha. Satul Zolonceni este amplasat la o distanță de 4 km de Criuleni, are 77 gospodării și suprafața lui este inclusă în suprafața orașului. Astfel suprafața totală a fondului funciar este de 4.325 ha. Râul Nistru se mărginește pe partea de nord-est cu orașul Criuleni pe o distanță de 3 km.

La o distanță de 2 km nord-est de oraș (trupul de pădure Zolonceni, parcela 27, subparcela D), este amplasată Peștera Surprizelor, arie protejată din categoria monumentelor naturii de tip geologic sau paleontologic.[3]

Demografie[modificare | modificare sursă]

Structura etnică[modificare | modificare sursă]

Structura etnică a orașului conform recensământului populației din 2004[4]:

Grup etnic Populație % Procentaj
Moldoveni/Români 6,135 85.95%
Ruși 477 6.68%
Ucraineni 419 5.87%
Găgăuzi 22 0.31%
Bulgari 20 0.28%
Alții 65
Total 7,138 100%

Economie[modificare | modificare sursă]

Ramura de bază a orașului este agricultura, cultivarea și prelucrarea strugurilor, industria alimentară de producere și prelucrare a fructelor și legumelor, mezelurilor și uleiurilor vegetale. Pe teritoriul orașului activează peste 700 agenți economici, cea mai mare parte o constituie gospodăriile țărănești – 596. Numărul agenților care activează cu statut de persoană juridică este de circa 50 întreprinderi, cea mai răspândită formă fiind societatea cu răspundere limitată – 29 întreprinderi și societăți pe acțiuni – 11 întreprinderi. În teritoriu funcționează fabrica de vinuri „Nistru-Vin”, 6 formațiuni agricole care arendează 764 ha de pământ agricol de la 400 deținători de cote, filiala Criuleni a fabricii de conserve din satul Coșnița, care se ocupă cu prelucrarea legumelor și ambalarea lor. Orașul dispune de o piață, 3 filiale ale băncilor comerciale și 2 filiale ale companiilor de asigurări, precum și de o instituție de consultanță juridică.

Finanțele publice locale[modificare | modificare sursă]

Veniturile bugetului local în anul 2002 au constituit 4.017,9 mii lei și au fost cu 28% mai mari decât în anul precedent. Cea mai mare pondere în veniturile locale o dețin defalcările – 63%. O tendință nouă în ultimii ani este majorarea ponderii transferurilor în structura veniturilor publice locale, astfel în anul 2001 ele constituiau 19%, iar în anul 2002 au ajuns la 31%.

Structura cheltuielilor publice locale este caracterizată de dominarea cheltuielilor pentru educație 2.062 mii lei sau circa 60% din totalul cheltuielilor. Pentru aparatul primăriei au fost utilizați 396,9 mii lei, construcția și întreținerea drumurilor, străzilor și podurilor 540,6 mii lei, cultura, arta, sportul 320,6 mii lei și alte destinații 159,6 mii lei.

Administrație și politică[modificare | modificare sursă]

Consiliul raional

Primarul orașului Criuleni este Mihail Scifos (PSRM), ales în noiembrie 2019.[1]

Componența Consiliului Local Criuleni (17 consilieri), ales în 14 iunie 2015, este următoarea:

    Partid Consilieri Componența Consiliului
  Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 4        
  Partidul Liberal 4        
  Partidul Liberal Democrat din Moldova 3        
  Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 2        
  Blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova — Iurie Leancă” 1        
  Partidul Democrat din Moldova 1        
  Partidul Nostru 1        
  Independent (Mihail Sclifos) 1        

Infrastructură[modificare | modificare sursă]

Statuia lui Ștefan cel Mare din oraș

Drumurile publice din orașul Criuleni au o lungime totală de peste 35 km, dintre care cele cu acoperire rigidă constituie 21 km. Drumurile naționale cu acoperire rigidă au o lungime de 18 km, cele locale – respectiv 3 km.

Populația orașului Criuleni este de 10.000 locuitori, dintre care 8.700 locuiesc nemijlocit în oraș, iar restul în cele două localități rurale Ohrincea și Zolonceni, care intră în componența orașului. Din cei 8.700 de locuitori 6.800 sau 78% sunt moldoveni, restul – ruși, ucraineni și alte naționalități. Pe teritoriul orașului sunt: o instituție preșcolară, 2 școli de cultură generală în care învață 525 elevi, un liceu cu 727 elevi și două instituții profesionale de învățământ în care își fac studiile 580 elevi. Sistemul de ocrotire a sănătății este format din spitalul raional, un centru al medicilor de familie și patru farmacii. În sistemul de ocrotire a sănătății activează 112 medici și 314 personal medical mediu. În domeniul sportului orașul dispune de un stadion și o școală sportivă pentru copii.

Cultură[modificare | modificare sursă]

Instituțiile culturale din oraș sunt Biblioteca publică, Școala de Arte pentru copii (director Natalia Dimitrașco), casa de cultură, muzeul etnografic și Centrul de creație și agrement pentru copii. De asemenea în satul Ohrincea, care intră în componența orașului, funcționează o bibliotecă sătească și o casă de cultură. În oraș apare buletinul informativ local al primăriei Criuleni.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Născuți în Criuleni[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Raionul Criuleni - alegeri.md”, Alegeri.md, accesat în  
  2. ^ Rezultatele Recensămîntului Populației și al Locuințelor din 2014: „Caracteristici - Populație (populația pe comune, religie, cetățenie)” (XLS). Biroul Național de Statistică. . Accesat în . 
  3. ^ „Legea nr. 1538 din 25.02.1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat”. Parlamentul Republicii Moldova. Monitorul Oficial. Accesat în . 
  4. ^ Recensământul populației din 2004. Caracteristici demografice, naționale, lingvistice, culturale statistica.md

Bibliografie[modificare | modificare sursă]