Mașcăuți, Criuleni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mașcăuți
—  Sat  —
Drumul Central din Mascauti, Maşcăuţi, Moldova - panoramio (2).jpg
Mașcăuți se află în Moldova
Mașcăuți
Mașcăuți
Mașcăuți (Moldova)
Poziția geografică
Coordonate: 47°17′28″N 28°59′47″E ({{PAGENAME}}) / 47.2911111111°N 28.9963888889°E

Țară Republica Moldova
RaionCriuleni

Guvernare
 - PrimarValeriu Carțîn (ACUM[1], 2019)

Altitudine26 m.d.m.

Populație (2014)[2]
 - Total4,13 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștalMD-4830
Prefix telefonic248

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Mașcăuți este un sat din raionul Criuleni, Republica Moldova.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Primul document care menționează moșia în cauză datează din 17 iulie 1436; este vorba de un hrisov emis de cancelaria domnilor Țării Moldovei Ilie și Ștefan către logofătul Oncea, căruia i se întărea o seamă de localități rurale.

În data de 9 noiembrie 1819, este sfințită noua biserica din piatră cu hramul Sf. Voievozi, ctitorită de proprietarul acestui sat, comisul Alexandru Panaiate.

În anul 1904, populația satului Mașcăuți a fost estimată la 2.914 de suflete și 469 case.

Etimologia numelui[modificare | modificare sursă]

Denumirea Mașcăuți se trage de la Macicăuți, sat cu prisacă și vaduri de moară, care și-a luat denumirea de la Macico Rusul, care a stăpânit, după cum arătau răzeșii de pe jumătate de jos a satului, vadul vechi de moară, vadul cel din jos, unde au fost moara lui.

Despre formarea satului există o legendă, precum că pe timpurile când năvăleau tătarii și turcii în țară, aici locuia un voinic pe nume Uță Mașcu.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Satul Mașcăuți este așezat în centrul Republicii Moldova, în partea de nord-vest a raionului Criuleni, la o distanță de 60 km de orașul Chișinău. Este singurul sat cu acest nume din Republica Moldova. Moșia satului este de 4.258 ha, iar suprafața locuită este de 156 ha. Localitatea se întinde pe o lungime de 3 km și o lățime de 1,5 km, fiind scăldată partea dreaptă de râul Răut, cu litoral de circa 7 km. Mașcăuți se învecinează la est cu satul Morovaia, Butuceni, Holercani, la sud cu Bălășești și Jevreni, la vest cu Hîrtopul Mare, iar la nord cu Brănești.

Relieful[modificare | modificare sursă]

Înregistrarea filmului Viforul roșu, în apropiere de Mașcăuți (1971)

Relieful satului Mașcăuți este caracterizat de cumpene de ape și dealuri unde se întâlnesc pante abrupte înalte de 100 m deasupra nivelului mării. Procesele de eroziune și alunecările de teren au adus la formarea hârtoapelor, văilor și vâlcelelor. În sat se întâlnesc diverse roci, piatră-calcar și de natură argilosă și nisipo-argiloase. În unele locuri lutul și nisipul ies la suprafață, cum ar fi la Lutărie (denumire dată de popor) sau la Năsâpărie de unde oamenii iau nisip pentru construncții.

În special în Mașcăuți sunt predominante dealurile și văile, râpele. Dintre cele mai cunoscute sunt: Dealul Chiclău, Dealul Roman, Dealul Chirău, Dealul Ișiului, Dealul Prilejnei, Dealul Săracului, Valea lui Stan, Valea Izvoarelor, Râpa Chirău, Râpa Hucișca, Râpa Șarbin, Râpa Moroveii etc.

Solurile satului în proporție de 75 % cernoziomuri obișnuite și carbonatice.

Clima[modificare | modificare sursă]

Satul Mașcăuți este situat în brâul temperat-continental și face parte din zona Podișului Central. Condițiile agroclimaterice permit dezvoltarea unor ramuri ale agriculturii cum ar fi: viticultura, pomicultura, cultura cerealelor. Factorii ce favorizează acest tip de climă sunt masele de aer reci ale anticiclonului continental și aer cald uscat care are un caracter de trecere de la clima Europei de Vest spre clima Europei de Est provocând schimbări în perioada anotimpurilor de primăvară și iarnă.

Localitatea este bogată în ape subterane, reprezentate sub formă de izvoare și fântâni.

Demografie[modificare | modificare sursă]

Conform datelor recensământului din anul 1994, populația satului este constituită de 4.274 persoane, dintre care 2.036 bărbați și 2.283 femei.[3]

În anul 2004 la Mașcăuți existau 230 de gospodării și o populație de 4.250, dintre care 2.220 bărbați și 2.250 femei.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Raionul Criuleni - alegeri.md”, Alegeri.md, accesat în  
  2. ^ Rezultatele Recensămîntului Populației și al Locuințelor din 2014: „Caracteristici - Populație (populația pe comune, religie, cetățenie)” (XLS). Biroul Național de Statistică. . Accesat în . 
  3. ^ Dicționarul statistic al Moldovei, vol.II, Chișinău

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Poștarencu, Dinu, O istorie a Basarabiei în date și documente (1812-1940), Cartier istoric, Chișinău, 1998. ISBN 9975949185