Alexandra Camenșcic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Alexandra Camenșcic
61 Alexandra Camenșcic MDA.jpg
Alexandra Camenșcic
Date personale
Născută (32 de ani) Modificați la Wikidata
Criuleni, Moldova Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațiebiatlonistă[*]
schior[*] Modificați la Wikidata
Sportbiatlon
cross-country skiing[*]  Modificați la Wikidata
Probebiatlonistă[*]
schior[*]  Modificați la Wikidata
Titluri și realizări
Jocuri olimpiceJocurile Olimpice de iarnă din 2010
Jocurile Olimpice de iarnă din 2014
FIS Nordic World Ski Championships 2009[*]
FIS Nordic World Ski Championships 2013[*]
FIS Nordic World Ski Championships 2015[*]  Modificați la Wikidata

Alexandra Camenșcic (n. 28 august 1988, or. Criuleni, RSSM) este o biatlonistă și schioare fondistă moldoveancă, care a concurat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver (2010).

Cariera sportivă[modificare | modificare sursă]

Alexandra Camenșcic a început să practice biatlonul începând din anul 2007 la Clubul Sportiv Central al Armatei Naționale (CSCA), unde a fost pregătită de antrenorul Vasile Bejenariu. Ea a participat la prima întrecere internațională în 2007 la competiția de cupă europeană de juniori de la Bansko și s-a clasat în primii zece concurenți. A concurat apoi la Campionatul Mondial de juniori de la Ruhpolding (2008) și la Campionatul European de juniori de la Nové Mesto na Moravě. În ambele competiții s-a clasat în jurul locului 60. Apoi, Camenșcic a participat la Campionatul Mondial de biatlon de vară de la Haute Maurienne (2009). Împreună cu Natalia Levcencova, Victor Pînzaru și Sergiu Balan, ea a terminat pe locul 6 în proba de ștafetă mixtă. La Campionatul Mondial de biatlon pentru juniori de la Canmore (2009) a obținut rezultate mai bune, terminând pe locul 45 la individual și pe 47 la sprint.

La Obertilliach, ea a debutat în sezonul 2008/2009 de cupă mondială, terminând pe locul 75 în proba de sprint. Ea și-a îmbunătățit ulterior performanțele la Osrblie, unde s-a clasat pe poziția 17 la individual și pe 15 la sprint, obținând cele mai bune rezultate personale. Punctul culminant al sezonului a fost la Campionatul Mondial de Biatlon de la Pyeongchang, unde s-a clasat pe locul 86 la individual și pe locul 90 la sprint. În plus, a concurat și la Campionatul Mondial de schi fond de la Liberec (2009) și a terminat pe locul 85 în proba de sprint. Cel mai bun rezultat al său în anul 2010 a fost locul 81 realizat în competiția de cupă mondială de la Oberhof.

Înainte de olimpiada din 2010, a început să se antreneze la Clubul Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei, împreună cu Petrică Hogiu, Victor Pînzaru și Sergiu Balan, sub îndrumarea antrenorului Vasile Bejenariu, care s-a născut în Câmpulung Moldovenesc.[1]

Alexandra Camenșcic a făcut parte din delegația Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver (2010) [2], concurând la schi fond, în proba de 10 km liber (unde a terminat pe locul 71).

Alexandra Camenșcic locuiește la Chișinău.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]