Alexandra Camenșcic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Alexandra Camenșcic (n. 28 august 1988, or. Criuleni, RSSM) este o biatlonistă și schioare fondistă moldoveancă, care a concurat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver (2010).

Cariera sportivă[modificare | modificare sursă]

Alexandra Camenșcic a început să practice biatlonul începând din anul 2007 la Clubul Sportiv Central al Armatei Naționale (CSCA), unde a fost pregătită de antrenorul Vasile Bejenariu. Ea a participat la prima întrecere internațională în 2007 la competiția de cupă europeană de juniori de la Bansko și s-a clasat în primii zece concurenți. A concurat apoi la Campionatul Mondial de juniori de la Ruhpolding (2008) și la Campionatul European de juniori de la Nové Mesto na Moravě. În ambele competiții s-a clasat în jurul locului 60. Apoi, Camenșcic a participat la Campionatul Mondial de biatlon de vară de la Haute Maurienne (2009). Împreună cu Natalia Levcencova, Victor Pînzaru și Sergiu Balan, ea a terminat pe locul 6 în proba de ștafetă mixtă. La Campionatul Mondial de biatlon pentru juniori de la Canmore (2009) a obținut rezultate mai bune, terminând pe locul 45 la individual și pe 47 la sprint.

La Obertilliach, ea a debutat în sezonul 2008/2009 de cupă mondială, terminând pe locul 75 în proba de sprint. Ea și-a îmbunătățit ulterior performanțele la Osrblie, unde s-a clasat pe poziția 17 la individual și pe 15 la sprint, obținând cele mai bune rezultate personale. Punctul culminant al sezonului a fost la Campionatul Mondial de Biatlon de la Pyeongchang, unde s-a clasat pe locul 86 la individual și pe locul 90 la sprint. În plus, a concurat și la Campionatul Mondial de schi fond de la Liberec (2009) și a terminat pe locul 85 în proba de sprint. Cel mai bun rezultat al său în anul 2010 a fost locul 81 realizat în competiția de cupă mondială de la Oberhof.

Înainte de olimpiada din 2010, a început să se antreneze la Clubul Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei, împreună cu Petrică Hogiu, Victor Pînzaru și Sergiu Balan, sub îndrumarea antrenorului Vasile Bejenariu, care s-a născut în Câmpulung Moldovenesc.[1]

Alexandra Camenșcic a făcut parte din delegația Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver (2010) [2], concurând la schi fond, în proba de 10 km liber (unde a terminat pe locul 71).

Alexandra Camenșcic locuiește la Chișinău.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]