Ohrincea, Criuleni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ohrincea
—  Sat  —
Ohrincea se află în Moldova
Ohrincea
Ohrincea
Ohrincea (Moldova)
Poziția geografică
Coordonate: 47°13′12″N 29°03′47″E ({{PAGENAME}}) / 47.22°N 29.0630555556°E

Țară Republica Moldova
RaionDrapel Raionul Criuleni.gif Raionul Criuleni

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștalMD-4832
Prefix telefonic248

Prezență online

Ohrincea este un sat din cadrul orașului Criuleni din raionul Criuleni, Republica Moldova.

Legenda satului: Numele satului Ohrincea a pornit de la un izvor cu apa racoritoare si datatoare de viata,sipot apreciat si de turcii care stringeau in vechime dijme si care,gustind apa izvorului exclamau ,,horincea.

Istorioarele despre provenienta satului nu pomenesc nimic despre semnificatia acestui cuvint,dar localnicii spun ca anume de la el,putin modificat,a si aparut denumirea satului,unica de acest fel in toata Moldova.

O informatie descoperita recent de catre un istorician prin arhive,potrivit careia s-au gasit marturii ca asezarile omenesti pe aceste locuri sunt mult mai vechi decit se cunoaste actualmente,poate chiar de pe vremea lui Iisus Hristos,iar cele sase coline asezate in jurul satului ar fi niste morminte ale capeteniilor geto-daci. In satul Ohrincea s'a descoperit recent o planta extrem de rara-oblijeana,care este intilnita in Moldova doar in doua locuri. Pe fruntea satului este încrustată o istorie de cinci secole, dar puțini cunosc că prima așezare a satului a fost cu totul în altă parte, în apropiere de satul Ustia. În urma oricărei boli ce bântuia pe atunci, localnicii au fost nevoiți să-și părăsească localitatea, lăsând drept mărturie cimitirul. În mijlocul satului își duce la vale apele izvorul care i-a și determinat pe strămoși să-și mute casele anume aici.

Institutii: Școala, Grădinița de copii, Biserică, Casă de cultură

Religii: Domină religia creștin-ortodoxă, dar sunt mulți membri ai religiei: "Martorii lui Iehova".

Monumente: Arca memorială înalțată în amintirea eroilor războiului anilor 1940-1945 ...

Arta parietală (monumental-decorativă) la tema de istorie, reanimare identitară și povești în tehnicile sgraffito, combinată cu mozaic de la Grădinița de copii ”Guguță” și din interiorul Căsuței Izvorului din sat, care are un volum total aproximativ 130 m.p. sunt create de artistul Pavel Guțu în 1988-89.

Îndeletnicirile sătenilor: Horticultura, pomicultura, apiculura, cultivarea plantelor cerialiere și legumicole. Dezvoltarea masivă a ramurii zootehnice, datorită fânețelor din imasul satului.

Așezarea geografică la intersecția râurilor Nistru și Răut dă un rol important în reglarea balanței apei în timpul topirii zăpezii din munții Carpați.

Locuri de vizitat: mormintele vechi, unele dateaza din 1861. Mai in vale de mormintele vechi se afla si izvorul tămăduitor.