Măgdăcești, Criuleni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Măgdăcești
—  Comună  —
Măgdăcești se află în Moldova
Măgdăcești
Măgdăcești
Măgdăcești (Moldova)
Poziția geografică
Coordonate: 47°08′02″N 28°49′32″E / 47.1338888889°N 28.8255555556°E47°08′02″N 28°49′32″E / 47.1338888889°N 28.8255555556°E

Țară Republica Moldova
RaionCriuleni
Atestare1529

Guvernare
 - PrimarLiuba Cojocaru (PLDM[1], 2019)

Altitudine90 m.d.m.

Populație (2014)[2]
 - Total5.212 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștalMD-4829
Prefix telefonic248

Localități înfrățite
 - MioveniRomânia

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Măgdăcești este un sat-centru de comună din Raionul Criuleni din Republica Moldova.

Satul Măgdăcești are populația de cca. 7000 locuitori.

Este un punct strategic din punct de vedere economic luând în consideratie poziția sa față de capitala Chișinău și de soseaua națională Chișinău - Bălți.

Satul Măgdăcești este atestat pentru prima dată într-un document datat cu 9 martie 1529, cînd Petru Rareș, domnul Moldovei, întărea stăpînirea lui Petru Măgdici și a fraților săi Andreica, Jurja și Brătilă pe jumătate de sat din Măgdicești pe Ichel, pe care o cumpărase tatăl lor, Mihul Măgdiciu de la Șandru Onescul. Este clar că satul Măgdăcești fusese întemeiat anterior anului 1529, fiind la această dată obiect de vînzare-cumpărare.

Următoarea atestare documentară a așezării Măgdăcești datează de la începutul secolului al XVIII-lea, din 6 septembrie 1709, cînd Lupascu vinde o parte de loc „din partea de jos din sat din Măgdăcești și aceasta se pogoară pînă în satul Pașcanilor..." lui Darie Donici. Următoarea mențiune a satului o găsim în actul datat cu anul 1724 de la domnul Moldovei Grigore Ghica, care menționează „moșia la Maglicești (Măgdăcesti) și Brisliceni (Drăsliceni) ce-s la ținutul Orheiului pe Ichil".

În secolul al XIX-lea satul Măgdăcești este menționat în actele oficiale din timpul reformei agrare a lui Stolîpin din 1906-1911. Pentru mărirea gospodăriilor țăranilor din satul Drăsliceni au fost repartizate loturi de pămînt în vechea seliște Măgdăcești. Astfel, circa 100 de țărani din Drăsliceni, care au primit cîte 7 desetine de pamint, au trecut cu traiul și gospodăria la Măgdăcești. Pe parcursul secolelor numărul populației crește datorită strămutării țăranilor din satele Drăsliceni și Ratuș. Catre începutul secolului XX populația satului Măgdăcești ajunge la 1500 de locuitori.

Numărul locuitorilor din Măgdăcești crește după anul 1977, cînd în satul Drăsliceni au loc alunecări de teren și o mare parte din sinistrați au primit loturi pentru construcția caselor în satul Măgdăcești. După proclamarea independenței, în 1991, satul Măgdăcești face parte din Primăria Drăsliceni, formînd o primărie separată din anul 1999.

Satul Măgdăcești este în majoritate creștin ortodox. Întotdeauna răzeșii din Măgdăcești, creștini și gospodari în cuvînt și faptă au visat cu propriile forțe din mila Domnului să înalțe o sfîntă biserică.

Pentru că din nou s-au dovedit omenoși, măgdăceștenii în primăvara anului 1996 se împacă și cu încredere primesc și se lasă păstoriți de tînărul preot doar de 19 ani pe care i l-au hărăzit Dumnezeu cu binecuvîntarea Mitropolitului. Împreună cu activul satului și un grup de bărbătoși în etate, care merită mulțumire și recunoștință, sîrguincioșilor Gheorghe Balan, Andrei Guzun, Ion Spînu, Gavril Guzun s-a reușit în scurt timp înregistrarea comunității de creștini la Ministerul Cultelor. Din partea primăriei s-a oferit spațiu pentru un sfînt lăcaș provizoriu în vechea grădiniță de copii, cu purtarea de grijă a primarului de atunci Afanasie Dumneanu. Poporul cuminte, poporul lui Dumnezeu din acest sătuc orfan de biserică s-a arătat plin de hotărîre și entuziasm de a-și împodobi ținutul cu sfînta Mamă biserică, care-i va naște prin botez, sfînți, milui, ierta și petrece în veșncie la Tatăl nostru cel din cer.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Raionul Criuleni - alegeri.md”, Alegeri.md, accesat în  
  2. ^ Rezultatele Recensămîntului Populației și al Locuințelor din 2014: „Caracteristici - Populație (populația pe comune, religie, cetățenie)” (XLS). Biroul Național de Statistică. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]