Comuna Răducăneni, Iași

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Răducăneni
—  comună  —
Is bohotin bisOrt 0031.jpg
Răducăneni (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 46°57′33″N 27°58′41″E / 46.95917°N 27.97806°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețActual Iasi county CoA.svg Iași

SIRUTA98685

ReședințăRăducăneni
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Răducăneni[*]Viorel Ilie[*][3] ( PSD, )

Suprafață
 - Total87,49 km²
Altitudine110 m.d.m.

Populație (2011)[1][2]
 - Total 7800 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal707400

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Poziția localității Răducăneni
Poziția localității Răducăneni

Răducăneni (în maghiară Radukanén) este o comună în județul Iași, Moldova, România, formată din satele Bohotin, Isaiia, Răducăneni (reședința) și Roșu.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Comuna este situată în partea de sud-est a județului, pe malurile Bohotinului și pe malul drept al Jijiei. Este străbătută de șoseaua națională DN28, care leagă Iașiul de Chișinău prin punctul de trecere a frontierei de la Albița. Acest drum se intersectează la Bohotin cu șoseaua județeană DJ244F, care o leagă spre nord-est de Grozești, și spre sud-vest de Moșna.[4] Răducăneni se învecinează la nord cu comuna Costuleni, la vest cu comuna Ciortești, la sud cu comunele Moșna și Gorban, iar la est cu comuna Grozești.

Demografie[modificare | modificare sursă]Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Răducăneni

     Români (90,26%)

     Romi (4,59%)

     Necunoscută (5,06%)

     Altă etnie (0,06%)Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Răducăneni

     Ortodocși (66,51%)

     Romano-catolici (28,08%)

     Necunoscută (5,06%)

     Altă religie (0,33%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Răducăneni se ridică la 7.200 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 7.678 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (90,26%), cu o minoritate de romi (4,6%). Pentru 5,07% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (66,51%), cu o minoritate de romano-catolici (28,08%). Pentru 5,07% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Răducăneni este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Viorel Ilie[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat7       
Partidul Național Liberal4       
Partidul Mișcarea Populară2       
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților1       
Partidul PRO România1       

Istorie[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Podoleni a județului Fălciu și era formată dintr-un sat și un târgușor, ambele denumite Răducăneni; târgușorul data din 1830, iar satul se înființase la 1806 pe pământurile hatmanului Răducanu Roset, de la care și-a luat numele. Existau în comună o biserică datând din 1826 și o școală.[7] La acea vreme, pe teritoriul actual al comunei mai funcționau în aceeași plasă și comunele Bohotin și Isaia, ambele formate numai din satele respective de reședință, precum și din comuna Bazga, formată din satele Bazga și Roșu. Comuna Bohotin avea 1051 de locuitori, două fabrici de băuturi alcoolice, o școală cu 41 de elevi înființată în 1879 și o biserică construită în 1852.[8] În comuna Isaia trăiau 301 locuitori și se aflau două biserici.[9] Comuna Bazga avea 1064 de locuitori.[10]

Anuarul Socec din 1925 consemnează desființarea comunelor Isaia și Bazga, și alipirea satelor lor la comunele Bohotin, respectiv Răducăneni. Cele două comune făceau parte din plasa Răducăneni, a doua fiind reședința plășii; comuna Bohotin, cu satele Bohotin, Moșna, Gura Bohotin și Isaia, avea o populație de 5200 de locuitori,[11] în vreme ce comuna Răducăneni avea aceeași populație în satele Bazga, Răducăneni-târg și Roșu.[12]

După al Doilea Război Mondial, satul Moșna s-a separat de comuna Bohotin formând o comună de sine stătătoare. Comunele Bohotin și Răducăneni au fost transferate raionului Codăești și apoi (după 1956) raionului Iași din regiunea Iași. În 1968, ele au trecut la județul Iași; comuna Bohotin a fost desființată, satele ei trecând la comuna Răducăneni; satul Bazga a fost tot atunci desființat și el și comasat cu satul Răducăneni.[13][14]

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

În comuna Răducăneni se află situl arheologic de interes național de la „Hămeiosul”, aflat la 1 km sud-est de satul Răducăneni, sit în care s-au descoperit așezări din perioada Latène (cultura geto-dacică) și din secolele al XI-lea–al XII-lea (Evul Mediu Timpuriu).

În rest, alte trei obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Iași ca monumente de interes local. Încă unul dintre ele este un alt sit arheologic, aflat „la Cireadă”, la 200 m vest-sud-vest de același sat Răducăneni. Aici s-au găsit așezări din eneolitic (cultura Cucuteni), Epoca Bronzului târziu (cultura Noua), perioada Latène (cultura geto-dacică), secolele al III-lea–al II-lea î.e.n., și secolul al IV-lea e.n. (epoa daco-romană). Celelalte două sunt clasificate ca monumente de arhitectură: biserica „Sfântul Nicolae” (1842–1845) din satul Bohotin, și casa Roset-Catargiu (secolul al XIX-lea) de la Răducăneni.

Economie[modificare | modificare sursă]

Economia comunei Răducăneni are un caracter preponderent agricol și zootehnic.

Agricultura[modificare | modificare sursă]

Fondul funciar al comunei este de 8.749 ha. Trenurile agricole însumează 6.329 ha, adică 72,3% din suprafața totală a comunei.Terenul agricol este împărțit astfel: teren arabil - 58,9%, pășuni și fânețe - 29,6%, vii - 6,5%, livezi - 4,9%.[15]

Zootehnie[modificare | modificare sursă]

Efectivele de animale au scăzut, mai ales la bovine, ovine și păsări, excepție făcând cabalinele, a căror efective sunt în ușoară creștere.

Silvicultură[modificare | modificare sursă]

Perimetru silvic este de 1.103 ha, fiind într-o continuă scădere datorită defrișărilor intensive.În comună există 5 gatere, care antrenează o forță de muncă de 100 persoane.

Resurse naturale[modificare | modificare sursă]

Resursele naturale sunt reprezentate de cariera Marmora, cu calcar grezos, și cariera Bâzga cu gresie calcaroasă și calcar oolitic, neexploatată în prezent.[16] Fondul forestier al comunei Răducăneni este format din:

 • masiv forestier - 50 ha la sud de Răducăneni;
 • 2 masive forestiere la est și la vest de satul Roșu - 586 ha;
 • masiv forestier - 230 ha la sud de satul Isaiia;
 • pe platourile dealului Chiriloaia - 184 ha.

Sport[modificare | modificare sursă]

În Răducăneni își desfășoară activitatea și clubul de fotbal AS Astra Răducăneni.[17]

Viața religioasă[modificare | modificare sursă]

Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Paul din Răducăneni.jpg

Biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Răducăneni este o biserică romano-catolică construită în perioada 1914-1931 în satul Răducăneni (județul Iași), aflat la o distanță de 36 km de orașul Iași. Ea se află situată pe strada Principală nr. 1353.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
 2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central[*] 
 4. ^ Google Maps – Comuna Răducăneni, Iași (Map). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. Accesat în . 
 5. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
 7. ^ Lahovari, George Ioan (). „Răducăneni, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 5. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 209. 
 8. ^ Lahovari, George Ioan (). „Bohotinul, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 1. București: Stab. grafic J. V. Socecu. pp. 506–507. 
 9. ^ Lahovari, George Ioan (). „Isaia, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 4. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 66. 
 10. ^ Lahovari, George Ioan (). „Bazga, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 1. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 256. 
 11. ^ „Comuna Bohotin în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
 12. ^ „Comuna Răducăneni în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
 13. ^ „Legea nr. 3/1968”. Lege-online.ro. Accesat în . 
 14. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
 15. ^ [1][nefuncțională]
 16. ^ [2][nefuncțională]
 17. ^ Ieșeanul.ro

Legături externe[modificare | modificare sursă]