Comuna Dumești, Iași

47°10′37″N 27°19′34″E (Comuna Dumești, Iași) / 47.17694°N 27.32611°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Dumești.
Dumești
—  comună  —
Biserica Sf Apostoli Dumesti 01.JPG
Dumești se află în România
Dumești
Dumești
Dumești (România)
Poziția geografică
Coordonate: 47°10′37″N 27°19′34″E ({{PAGENAME}}) / 47.17694°N 27.32611°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețActual Iasi county CoA.svg Iași

SIRUTA96940

ReședințăDumești
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Dumești[*]Mihai Cocoveică[*][3] ( PNL, octombrie 2020)

Suprafață
 - Total71,38 km²
Altitudine94 m.d.m.

Populație (2011)[1][2]
 - Total 4576 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal707185

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Dumești (în trecut, Păușești) este o comună în județul Iași, Moldova, România, formată din satele Banu, Chilișoaia, Dumești (reședința), Hoisești și Păușești.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Comuna se află în centrul județului, pe malul drept al Bahluiului, la est de orașul Podu Iloaiei. Este deservită de șoseaua județeană DJ280C, care o leagă spre nord de Lețcani (unde se termină în DN28).[4] În comuna Dumești se află sărăturile de la Valea Ilenei, arie protejată de tip floristic, unde sunt ocrotite specii de plante halofile și higrofile rare: hreanul sălbatic, garoafa, mătrița, rogozul și pătlagina.[5]

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Dumești

     Români (96,91%)

     Necunoscută (2,92%)

     Altă etnie (0,15%)
Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Dumești

     Ortodocși (96,5%)

     Necunoscută (2,99%)

     Altă religie (0,5%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Dumești se ridică la 4.576 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.688 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (96,92%). Pentru 2,93% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (96,5%). Pentru 2,99% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[6]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Dumești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Mihai Cocoveică[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[7]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal4    
Partidul Mișcarea Populară3    
Partidul Social Democrat3    
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților2    
Partidul PRO România2    
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor1    

Istorie[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta denumirea de Păușești, făcea parte din plasa Cârligătura a județului Iași și era formată din satele Păușești, Dumești, Hoisești, Căcărăzeni, Buțulucu, Holm, Scobălțeni, Chilișoaia și Frumușelele, având în total 2497 de locuitori. Funcționau în comună șase mori de apă și două cu aburi, cinci biserici și trei școli cu 96 de elevi.[8] Anuarul Socec consemnează schimbarea numelui comunei în Dumești, comună ce făcea parte din plasa Bahlui a aceluiași județ, având 2383 de locuitori în satele Dumești, Hoisești, Căcărăzeni, Păușești și Chilișoaia, după ce satele Holm și Scobălțeni trecuseră la comuna Podu Iloaiei.[9] În 1931, comunei i-au fost alipite și satele comunei Cucuteni, desființată;[10] situația a fost însă temporară, satele separându-se din nou și comuna lor reapărând sub numele de Lețcani.

În 1950, comuna Dumești a fost transferată raionului Iași din regiunea Iași. În 1968, a revenit la județul Iași, reînființat.[11][12]

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn „Sf. Gheorghe” din Păușești, monument istoric de interes național

În comuna Dumești se află "biserica de lemn „Sf. Gheorghe”, monument istoric de arhitectură de interes național, datând din 1643 și aflată în satul Păușești.

În rest, alte nouă obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Iași ca monumente de interes local. Dintre acestea, șase sunt situri arheologice: situl de la „Fundătura” (200 m sud de satul Chilișoaia) cuprinde așezări din secolul al IV-lea e.n. (epoca daco-romană), secolele al VI-lea–al VII-lea (epoca migrațiilor) și secolele al XIV-lea–al XV-lea; situl de la „Siliștea” din partea de nord-vest a aceluiași sat are în componența sa urmele unor așezări din secolele al IV-lea–al V-lea, secolele al VII-lea–al VIII-lea (epoca migrațiilor), secolele al IX-lea–al X-lea, secolele al XI-lea–al XII-lea (Evul Mediu Timpuriu) și secolele al XIV-lea–al XV-lea; la „Coasta Viei” pe dealul de la sud-vest de satul Dumești, s-au găsit așezări din eneolitic (cultura Cucuteni, una faza A și alta faza B) și eneoliticul final (cultura Horodiștea-Erbiceni); situl de la „Biserica Veche 1 și 11” aflat lângă biserica veche de lemn din afara satului Păușești, cuprinde așezări din Halstattul timpuriu, secolele al II-lea–I î.e.n. (perioada Latène), secolele al II-lea–al III-lea e.n. (epoca romană), secolul al IV-lea e.n. (perioada daco-romană), secolele al V-lea–al VI-lea (epoca migrațiilor) și secolele al XIV-lea–al XVI-lea; în sfârșit, situl de la „Cantonul Silvic” (aflat la 800 m sud-est de satul Păușești) conține așezări din epoca bronzului târziu (cultura Noua), secolul al IV-lea e.n. (perioada daco-romană), secolul al V-lea, secolele al VI-lea–al IX-lea (epoca migrațiilor), secolele al X-lea–al XI-lea, secolele al XI-lea–al XIII-lea (epoca medievală timpurie), secolul al XVI-lea și secolele al XVI-lea–al XVIII-lea (Evul Mediu).

Celelalte trei obiective sunt clasificate ca monumente de arhitectură — biserica de lemn „Sfinții Împărați” (începutul secolului al XVIII-lea), biserica „Sfinții Apostoli” (1802) — ambele din satul Dumești —, și biserica „Sfinții Apostoli” (1805) din satul Păușești.

Personalități născute aici[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
 2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2020, Autoritatea Electorală Permanentă 
 4. ^ Google Maps – Comuna Dumești, Iași (Hartă). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. Accesat în . 
 5. ^ „Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate”. Lege5.ro. Accesat în . 
 6. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
 7. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
 8. ^ Lahovari, George Ioan (). „Păușești, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 4. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 665. 
 9. ^ „Comuna Dumești în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
 10. ^ Tablou de regruparea comunelor rurale întocmit conform legii privind modificarea unor dispozițiuni din legea pentru organizarea administrațiunii locale”. Monitorul oficial și imprimeriile statului (161): 21. . 
 11. ^ „Legea nr. 3/1968”. Lege-online.ro. Accesat în . 
 12. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în .