Comuna Erbiceni, Iași

47°15′30″N 27°15′40″E (Comuna Erbiceni, Iași) / 47.25833°N 27.26111°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Erbiceni
—  comună  —

Stemă
Stemă
Erbiceni se află în România
Erbiceni
Erbiceni
Erbiceni (România)
Poziția geografică
Coordonate: 47°15′30″N 27°15′40″E ({{PAGENAME}}) / 47.25833°N 27.26111°E

Țară România
Județ Iași


ReședințăErbiceni
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Erbiceni[*]Ionel Lungu[*][1][2] (PSD, )

Suprafață
 - Total79,01 km²
Altitudine73 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total5.154 locuitori

Fus orarUTC+2

Prezență online

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Erbiceni (în trecut, Bârlești) este o comună în județul Iași, Moldova, România, formată din satele Bârlești, Erbiceni (reședința), Spinoasa, Sprânceana și Totoești.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Comuna se află în centrul județului, pe malurile Bahluiului, la nord de orașul Podu Iloaiei. Este străbătută de șoseaua județeană DJ281, care o leagă spre sud de Podu Iloaiei (unde se termină în DN28) și spre nord-vest de Belcești, Cotnari, Ceplenița, Scobinți (unde se intersectează cu DN28B) și Sirețel.[3] Prin comună trece și calea ferată Podu Iloaiei-Hârlău, pe care este deservită de halta de călători Erbiceni și de halta Spinoasa.[4]

Demografie[modificare | modificare sursă]




Componența etnică a comunei Erbiceni

     Români (86,86%)

     Alte etnii (0%)

     Necunoscută (13,14%)



Componența confesională a comunei Erbiceni

     Ortodocși (80,54%)

     Romano-catolici (4,23%)

     Penticostali (1,65%)

     Alte religii (0,19%)

     Necunoscută (13,39%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Erbiceni se ridică la 5.154 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 5.457 de locuitori.[5] Majoritatea locuitorilor sunt români (86,86%), iar pentru 13,14% nu se cunoaște apartenența etnică.[6] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (80,54%), cu minorități de romano-catolici (4,23%) și penticostali (1,65%), iar pentru 13,39% nu se cunoaște apartenența confesională.[7]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Erbiceni este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Ionel Lungu[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[8]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat10          
Partidul Național Liberal3          
Partidul PRO România1          
Partidul Împreună pentru Moldova1          

Istorie[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta denumirea de Bârlești, făcea parte din plasa Bahlui a județului Iași și era formată din satele Bârlești, Totoești, Erbiceni și Spinoasa, având în total 2375 de locuitori. Funcționau în comună o moară de apă, una de aburi, două școli cu 80 de elevi, și patru biserici.[9] Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna cu noul nume de Erbiceni, în aceeași plasă și având 3194 de locuitori și aceeași structură (cu satul Bârlești separat în Bârlești-Români și Bârlești-Unguri).[10] În 1931, comuna a fost desființată temporar, satele ei trecând la comuna Podu Iloaiei,[11] dar a fost reînființată la scurt timp.

În 1950, comuna a fost transferată raionului Iași din regiunea Iași. În 1968, a revenit la județul Iași, reînființat.[12][13]

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

Biserica „Sfinții Împărați” din satul Erbiceni, monument istoric de interes local

Șapte obiective din comuna Erbiceni sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Iași ca monumente de interes local. Cinci dintre ele sunt situri arheologice: situl de „la Curtea Boierească” din vatra satului Bârlești conține așezări din eneolitic (cultura Cucuteni, faza B), Epoca Bronzului Târziu (cultura Noua), secolele al III-lea–I î.e.n. (perioada Latène), secolul al IV-lea e.n. (epoca daco-romană) și secolele al XVI-lea–al XVII-lea (Evul Mediu); situl de „la Pepinieră” (la 1 km sud-est de același sat) cuprinde așezări din Epoca Bronzului Târziu (cultura Noua), eneolitic (una aparținând culturii Precucuteni și alta culturii Cucuteni), eneoliticul final (cultura Horodiștea-Erbiceni), secolul al IV-lea e.n. (epoca daco-romană) și secolele al XI-lea–al XIII-lea (Evul Mediu Timpuriu); pe „dealul Sărăturilor” de la 1,3 km nord de satul Erbiceni s-au găsit așezări din Epoca Bronzului Timpuriu și din eneoliticul final (cultura Horodiștea-Erbiceni); situl de „la Curtea Veche” de pe promontoriul bisericii din Erbiceni (partea nord-vestică a vetrei satului), are în alcătuire urme de așezări din neolitic (cultura Starčevo-Criș), eneolitic (cultura Cucuteni), perioada Halstatt, secolul al IV-lea e.n. (epoca daco-romană), secolul al VII-lea–al VIII-lea (Evul Mediu Timpuriu), secolul al XV-lea și secolele al XVII-lea–al XVIII-lea (Evul Mediu); în sfârșit, la „Poala Catargului”, la 1,4 km sud-vest de satul Spinoasa, mai este un sit cu așezări din paleolitic, eneolitic (cultura Cucuteni, una faza A și alta faza B), Epoca Bronzului Târziu (cultura Noua), perioada Halstatt, perioada Latène (cultura geto-dacică), secolele al II-lea–al III-lea e.n. (epoca romană), secolul al IV-lea e.n. (epoca daco-romană) și una din Evul Mediu Timpuriu.

Celelalte obiective sunt clasificate ca monumente de arhitectură — biserica „Sfinții Împărați” (1848) din satul Erbiceni, și gara Erbiceni (sfârșitul secolului al XIX-lea).

Personalități[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
  2. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  3. ^ Google Maps – Comuna Erbiceni, Iași (Hartă). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. Accesat în . 
  4. ^ „Mersul trenurilor relația Iași-Hârlău”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  7. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  8. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
  9. ^ Lahovari, George Ioan (). „Bîrlești, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 1. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 452. 
  10. ^ „Comuna Erbiceni în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
  11. ^ Tablou de regruparea comunelor rurale întocmit conform legii privind modificarea unor dispozițiuni din legea pentru organizarea administrațiunii locale”. Monitorul oficial și imprimeriile statului (161): 218. . 
  12. ^ „Legea nr. 3/1968”. Lege-online.ro. Accesat în . 
  13. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în .