Sari la conținut

Moșna, Iași

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Moșna
—  comună  —
Moșna, vedere panoramică
Moșna, vedere panoramică
Moșna se află în România
Moșna
Moșna
Moșna (România)
Poziția geografică
Coordonate: 46°55′20″N 27°57′22″E ({{PAGENAME}}) / 46.92222°N 27.95611°E

Țară România
Județ Iași

SIRUTA98202

ReședințăMoșna[*]
Sate componenteMoșna[*]

Guvernare
 - primar al comunei Moșna[*]Georgel Popa[*][1][2] (PNL, )

Suprafață
 - Total28,31 km²
Altitudine183 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total2.421 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal707340

Localități înfrățite
 - GordineștiRepublica Moldova

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Localizare în cadrul județului
Localizare în cadrul județului
Localizare în cadrul județului

Moșna este o comună în județul Iași, Moldova, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.

Comuna se află în sud-estul județului, pe malurile râului Moșna (care se varsă în Prut) și ale afluentului său, Moșnișoara. Este deservită de șoseaua județeană DJ244F, care o leagă spre nord de Răducăneni (unde se intersectează cu DN28) și Grozești.[3]

Distribuția suprafeței

[modificare | modificare sursă]

Suprafața cultivabila este de aprox. 1000 hectare. 40% din teritoriul comunei este pădure, aici situându-se și dealul Moșnei, care face parte din ansamblul Codrii Iașilor, cu punctul culminant numit "Movila Cetățuii". Defrișările în zonă sunt foarte mici, ele rezultând mai mult de pe urma operației de rărire a arborilor, efectuate de direcția silvică Răducăneni și mai puțin de pe urma defrișărilor propriu-zise, acestea având, preponderent, caracter ilegal. Perimetrul silvic este de aproximativ 970 ha.

Regiunea Moșnei se caracterizează printr-o faună caracteristică pădurilor de foioase. Cele mai întâlnite specii fiind:

Puieţi de salcâm plantaţi de locuitori lângă o carieră de piatră.

Flora Moșnei este caracteristică pădurilor de foioase. Cele mai numeroase specii sunt:
Componența etnică a comunei Moșna

     Români (68,48%)

     Alte etnii (31,52%)Componența confesională a comunei Moșna

     Ortodocși (65,18%)

     Adventiști (3,02%)

     Alte religii (0,29%)

     Necunoscută (31,52%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Moșna se ridică la 2.421 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 1.767 de locuitori.[4] Majoritatea locuitorilor sunt români (68,48%).[5] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (65,18%), cu o minoritate de adventiști (3,02%), iar pentru 31,52% nu se cunoaște apartenența confesională.[6]

Politică și administrație

[modificare | modificare sursă]

Comuna Moșna este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Georgel Popa[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[7]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal10          
Partidul Mișcarea Populară2          
Partidul Social Democrat2          
Partidul Verde1          

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Podoleni a județului Fălciu și era formată tot doar din satul de reședință, având 1510 locuitori. În comună funcționau o școală cu 33 de elevi, înființată în 1867 și două biserici.[8] Anuarul Socec din 1925 consemnează desființarea comunei și trecerea satului Moșna la comuna Bohotin.[9]

După al Doilea Război Mondial, comuna a fost reînființată, făcând parte din raionul Iași al regiunii Iași. În 1968, ea a trecut la județul Iași.[10][11]

Monumente istorice

[modificare | modificare sursă]

Două obiective din comuna Moșna sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Iași ca monumente de interes local. Unul este un sit arheologic, fortificația din punctul „Cetățuia”, aflat la 1 km nord de sat și datând din perioada Latène (secolele al III-lea–al II-lea î.e.n.). Celălalt, clasificat ca monument de arhitectură, este biserica „Sfinții Voievozi” (secolul al XVIII-lea).

Economia Moșnei are un caracter preponderent agricol. Până în anul 1989 volumul activității economice se realiza în proporție de 36,7% în agricultură, 13,7% in industrie iar restul in sfera serviciilor.[12] Volumul activității economice după anul 1990 a scăzut, crescând ponderea producției agricole.În prezent în comună își au sediul mai multe IMM-uri, concetrate pe sectorul comercial și de transport, activitatea comercială în comună fiind înfloritoare.

În Moșna întâlnim suprafețe mari cu vii(16,1% din terenul agricol), livezi(6,60% din terenul agricol).Structura culturilor de câmp e relativ dezechilibrată, remarcându-se porumbul(52,8%), și culturile păioase(28,8%).Pajiștile și fânețele sunt relativ rare, potențialul productiv al solului zonei fiind moderat, fiind reprezentate mai ales prin izlazul Gura Bohotin și prin izlazul Recea, ultimul fiind cel mai mare izlaz de pe teritoriul comunei, dar fiind și afectat însă de alunecari de teren.

Satul este amplasat în bazinul pomicol Iași-Răducăneni, principala specie pomicolă fiind GUTUIUL, în special cu specia autohtonă gutui de Moșna. Pe lângă gutui se mai cultivă pruni(38,4%), cireși și vișini(22,5%),nuci, etc. .

 1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
 2. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
 3. ^ Google Maps – Moșna, Iași (Hartă). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. Accesat în . 
 4. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 5. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
 6. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
 7. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
 8. ^ Lahovari, George Ioan (). „Moșna sau Mojna” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 4. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 398. 
 9. ^ „Comuna Bohotin în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
 10. ^ „Legea nr. 3/1968”. Lege-online.ro. Accesat în . 
 11. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
 12. ^ [1][nefuncțională] Evenimentul.ro

Legături externe

[modificare | modificare sursă]