Comuna Balș, Iași

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Balș (dezambiguizare).
Balș
—  comună  —
Balș se află în România
Balș
Balș
Balș (România)
Poziția geografică
Coordonate: 47°17′48″N 26°57′56″E ({{PAGENAME}}) / 47.29667°N 26.96556°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețActual Iasi county CoA.svg Iași

SIRUTA100273
Înființare2004

ReședințăBalș
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Balș[*]Constantin Golduț[*][3] ( PNL, octombrie 2020)

Altitudine120 m.d.m.

Populație (2011)[1][2]
 - Total 3375 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal705301

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Balș este o comună în județul Iași, Moldova, România, formată din satele Balș (reședința), Boureni și Coasta Măgurii.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Așezare[modificare | modificare sursă]

Comuna Balș este situată în partea de sud-est a Câmpiei Moldovei, respectiv în depresiunea Jijia-Bahlui, în preajma zonei de contact a acesteia cu sectorul cel mai de sud-est al Podișului Sucevei și cu cel de nord-vest al Podișului Central Moldovenesc. Se află în zona nord-vestică a județului și este străbătută de șoseaua națională DN28B, care leagă Târgu Frumos de Botoșani. De asemenea, prin satul Coasta Măgurii trece șoseaua județeană DJ281C, care o leagă spre est de Cotnari (unde se termină tot în DN28B) și spre sud-vest de Todirești, Hărmănești și Pașcani (unde se termină în DN28A). Din acest drum, la Coasta Măgurii se ramifică șoseaua județeană DJ280B, care duce spre sud la Cucuteni, Ion Neculce și Târgu Frumos (unde se termină în DN28).[4]

Relief, geologie și soluri[modificare | modificare sursă]

Relieful comunei Balș este preponderent de stepă și silvo-stepă. Subtsratul geologic este constituit din formațiuni cuaternare, care tind să formeze în parte inferioară în formațiuni sarmantiene.[necesită citare]

În zona comunei Balș predomină cernoziomurile în următoarele stadii de evoluție:

 • stadiul incipient
 • stadiul mijlociu
 • stadiul evoluat

Flora[modificare | modificare sursă]

Flora în regiunea este reprezentată de păiuș, colilie, Eiruta, bărboasa, pirul, pelinița, la care se mai adaugă, în zonele de luncă iarba câmpului, coada-vulpii, vergina, pătlagina si timoftica.

Fauna[modificare | modificare sursă]

Fauna este reprezentată de:

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Balș

     Români (95,88%)

     Necunoscută (3,31%)

     Altă etnie (0,8%)Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Balș

     Ortodocși (91,28%)

     Penticostali (1,68%)

     Necunoscută (3,31%)

     Altă religie (3,7%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Balș se ridică la 3.375 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.281 de locuitori.[5] Majoritatea locuitorilor sunt români (95,88%). Pentru 3,32% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (91,29%), cu o minoritate de penticostali (1,69%). Pentru 3,32% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[6]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Balș este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Constantin Golduț[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[7]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal7       
Partidul Social Democrat6       

Istorie[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna nu exista, satele ei făcând parte din comuna Băiceni.[8] Anuarul Socec din 1925 consemnează aceeași situație.[9] În 1931, satele Balș și Boureni au fost arondate orașului Târgu Frumos, în timp ce satul Coasta Măgurii a trecut la comuna Cotnari.[10]

În 1950, satele Balș și Boureni au fost incluse în orașul raional Târgu Frumos din raionul Pașcani al regiunii Iași. În 1968, zona a fost reorganizată, satele comunei actuale făcând parte din comuna suburbană Târgu Frumos a orașului cu același nume din județul Iași, reînființat;[11][12] în 1989 s-a renunțat la conceptul de comună suburbană și comuna Târgu Frumos a fost subordonată direct județului Iași.[13] Comuna Balș a fost înființată în forma actuală în 2004, când cele trei sate componente ale ei s-au separat de comuna Târgu Frumos.[14]

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

Două obiective din comuna Balș sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Iași ca monumente de interes local, ambele fiind situri arheologice: situl de la „Valea Părului”, aflat la 1,5 km de satul Balș conține o așezare neolitică atribuită culturii Starčevo-Criș; și situl de pe „Movila Căpățână” de la 500 m sud de satul Boureni, cu trei așezări — una din perioada Latène și două din eneolitic (cultura Cucuteni, fazele A și respectiv B).

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
 2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2020, Autoritatea Electorală Permanentă 
 4. ^ Google Maps – Comuna Balș, Iași (Hartă). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. Accesat în . 
 5. ^ Populația satelor componente la recensământul din 2002. Pe atunci, comuna încă nu exista, ea fiind înființată la o dată ulterioară. „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
 6. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
 7. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
 8. ^ Lahovari, George Ioan (). „Băiceni, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 1. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 274. 
 9. ^ „Comuna Băiceni în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
 10. ^ Tablou de regruparea comunelor rurale întocmit conform legii privind modificarea unor dispozițiuni din legea pentru organizarea administrațiunii locale”. Monitorul oficial și imprimeriile statului (161): 217. . 
 11. ^ „Legea nr. 3/1968”. Lege-online.ro. Accesat în . 
 12. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
 13. ^ „DECRET-LEGE nr. 38 din 22 ianuarie 1990 privind abrogarea Legii nr. 2/1989 referitoare la organizarea administrativa a teritoriului tarii”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
 14. ^ „Legea nr. 84/2004 pentru înființarea unor comune”. Lege5.ro. Accesat în .