Comuna Hălăucești, Iași

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Hălăucești
—  Comună  —
Hălăucești se află în România
Hălăucești
Hălăucești
Hălăucești (România)
Poziția geografică
Coordonate: 47°06′15″N 26°48′33″E / 47.10417°N 26.80917°E47°06′15″N 26°48′33″E / 47.10417°N 26.80917°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețActual Iasi county CoA.svg Iași

SIRUTA97438

ReședințăHălăucești
ComponențăHălăucești, Luncași

Guvernare
 - PrimarIosif Anton[*][3][4] (PNL, )

Altitudine252 m.d.m.

Populație (2011)[1][2]
 - Total 5541 locuitori

Fus orarUTC+2

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Hălăucești este o comună în județul Iași, Moldova, România, formată din satele Hălăucești (reședința) și Luncași.

Obiective economico-sociale reprezentative :

 • Liceul teoretic, reabilitat cu fonduri obtinute prin Banca Mondiala ;
 • Cabinete medicale de medicina de familie si stomatologie ;
 • Centru de plasament pentru copiii orfani si abandonati, cu program continuu ;
 • Manastirea surorilor franciscane, avand ca obiectiv, intre altele, asistarea copiilor proveniti din familii defavorizate ;
 • Confectii, cu un numar de aproximativ 1500 de locuri de munca ;
 • S.C.Andipress  S.R.L.-cu domeniu de activitate prelucrarea fibrei de sticla, avand in derulare contracte al caror beneficiar este S.N.C.F.R.
 • S.C. Luceafarul  S.A.- avand ca profil de activitate agricultura (cultura cerealelor, a cartofului si a florii soarelui) pe o suprafata de aproximativ 500 ha ;
 • Mici ateliere de tamplarie ;
 • Saptamanal se desfasoara in piata obor activitati comerciale la care oferta este asigurata de un numar mare de comercianti din zona.

Dotarea infrastructurala a comunei

Accesul in comuna se realizeaza pe cale auto si pe cale ferata. Lungimea drumurilor asfaltate din comuna totalizeaza 7 km, din care 90% necesita reparatii. Comuna este strabatuta de drumul judeten 208. Comuna Halaucesti este situata pe magistrala 500 a S.N.C.F.R., cu statie in localitatea Halaucesti.

 • Comuna este electrificata in procent de 100%
 • Alimentarea cu apa curenta este realizata in procent de 80%
 • Exista retea de canalizare pe o lungime de 9 km si statie de epurare
 • Sunt asigurate servicii de telefonie digitala si televiziune prin cablu
 • Reteaua de alimentare cu gaz metan totalizeaza 8 km

Componenta populatiei si structura fortei de munca

Din  totalul de 6000 de locuitori , aproximativ  50% sunt barbati si aproximativ  50% sunt femei. Populatia activa, apta de munca, are in mare majoritate, calificare medie, cu specializari diversificate.O parte a populatiei active a lucrat sau lucreaza in tari din spatiul Uniunii Europene in domeniul constructiilor, in agricultura, zootehnie si in asistenta sociala. Pe raza comunei se inregistreaza un numar de aproximativ 400  de persoane cu calificare scazuta si medie aflate in cautarea unui loc de munca.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Comuna se află în extremitatea vestică a județului, la limita cu județul Neamț, pe malul drept al Siretului. Este străbătută de șoseaua județeană DJ208, care o leagă spre sud de Mircești și în județul Neamț de Săbăoani (unde se termină în DN2), și spre nord de Mogoșești-Siret, Stolniceni-Prăjescu, Pașcani (unde se intersectează cu DN28A), Valea Seacă, Lespezi, și mai departe în județul Suceava la Dolhasca, Dolhești, Preutești și Fălticeni (unde se termină tot în DN2). Din acest drum, la Hălăucești se ramifică șoseaua județeană DJ208G, care duce spre este la Alexandru I. Cuza, Heleșteni și Ion Neculce (unde se termină în DN28).[5] Prin comună trece și calea ferată Suceava–Roman, pe care este deservită de stația Hălăucești.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Hălăucești

     Români (96,1%)

     Necunoscută (3,89%)

     Altă etnie (0%)Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Hălăucești

     Ortodocși (9,13%)

     Romano-catolici (86,89%)

     Necunoscută (3,89%)

     Altă religie (0,07%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Hălăucești se ridică la 5.541 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 5.790 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (96,1%). Pentru 3,9% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt romano-catolici (86,9%), cu o minoritate de ortodocși (9,13%). Pentru 3,9% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[6]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Hălăucești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Iosif Anton[*], de la Partidul Național Liberal, a fost ales în . Începând cu alegerile locale din 2016, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[7]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal9         
Partidul Social Democrat5         
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților1         

Istorie[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Moldova a județului Roman și era formată numai din satul de reședință (a cărui parte nordică se numea Luncași). În comună funcționau o școală primară mixtă cu 27 de elevi, două biserici ortodoxe și una catolică.[8] Anuarul Socec din 1925 o consemnează în aceeași plasă, având 3018 locuitori în satele Hălăucești și Luncași.[9]

În 1950, comuna a fost transferată raionului Pașcani din regiunea Iași. În 1968, a trecut la județul Iași.[10][11]

Cercetarile arheologice au demonstrat existenta unei populatii stabile inca din anii 1900 i.Hr..Pe teritoriul comunei s-au gasit monede apartinand primelor formatiuni statale ale Moldovei. Populatia daca romanizata autohtona si-a continuat existenta la adapostul codrilor seculari ai Moldovei.   Satul Halaucesti, spre deosebire de multe alte localitati cu populatie catolica, ce apartineau manastirilor, a fost proprietatea unor familii boieresti de la prima atestare documentara si pana la reforma agrara din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. In aceste conditii, istoria satului este strans legata de stapanul mosiei. Cei mai multi dintre ei au fost foarte bogati, ocupand funtii importante in aparatul de stat. Printre acestia putem enumera: Sandru, membru al Sfatului Domnesc al lui Alexandru cel Bun, marele logofat Dumitrasco Stefan, tatal domnului Moldovei, Gheorghe Stefa, paharnicul Constantin Strurza, logofatul Mihail Strurza si multi altii.

  O caracteristica a acestui sat este data de complexitatea etnica si confesionala. In decursul timpului, s-au asezat langa romanii ortodocsi si catolici din tarile din jur oameni veniti in cautare de lucru si conditii mai bune de trai. Stimulati de domnie prin scutirile de plata birului pe un termen limitat, dar suficient pentru a avea timpul necesar injgebarii unei gospodarii, acesti straini s-au integrat repede in viata comunitatii. Citind numele din statisiticile oficiale, se observa, cu destula usurinta,etnia si zonele din care vin. Cei mai multi sunt "ungureni", adica veniti din zona Transilvaniei. Nu lipsesc secuii, lipovenii, rusii, mazurii, germanii, grecii si evreii.

  Teritoriul satului Halaucesti nu a cunoscut o cercetare arheologica sistematica, de aceea si informatiile referitoare la existenta activitatilor omenesti pana la inceputul secolului al XV-lea sunt reduse.  In 1983, cu prilejul documentarii la fata locului in vederea intocmirii Repertoriului arheologic al judetului Iasi, Vasile Chirica si Marcel Tanasachi au descoperit mai multe puncte arheologice. Din urmele materiale gasite la suprafata solului, se poate spune ca primele manifestari ale locuirii in aceasta zona sunt inca  din neolitic. Cultura Cucuteni este bine reprezentata. In cimitirul ortodox al satului, cu prilejul saparii gropilor pentru morminte, au fost scoase la lumina mai multe resturi ceramice apartinand acestei culturi. Asezari cucuteniene au mai fost semnalate pe Dealul Crucii, in punctul "La Izvor", si la "Rapa lui Costache".

  Arheologii au identificat prezenta, in sec. al XV-lea, a altor sate cum ar fi Codreni, Iurcesti, Poganesti, astazi disparute. Numele satului este intalnit si in documentele din secolele XVI-XVII.  Prima atestare documentara a satului Halaucesti este din 24 aprilie 1520. In anul 1823, satul numara 283 de locuitori, pentru ca in 1900, cifra sa ajunga la 2178. Remarcam ca, pentru perioadele mentionate, populatia Halaucestiului era si relativ numeroasa.

  Barbatii satului au luat parte la razboaiele care au marcat istoria noastra moderna :razboiul de independenta (1877-1878), primul razboi mondial (1916-1918) si al doilea razboi mondial (1940-1045).[12]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
 2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central[*] 
 4. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central[*] 
 5. ^ Google Maps – Comuna Hălăucești, Iași (Map). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. Accesat în . 
 6. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 7. ^ „Lista competitorilor care au obținut mandate” (XLSX). Biroul Electoral Central pentru alegerile locale din 2016. 
 8. ^ Lahovari, George Ioan (). „Hălăucești, com. rur. și sat” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 3. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 697. 
 9. ^ „Comuna Hălăucești în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
 10. ^ „Legea nr. 3/1968”. Lege-online.ro. Accesat în . 
 11. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
 12. ^ Primaria Halaucesti. „Istoric comuna Halaucesti”. Accesat în .