Comuna Vlădeni, Iași

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Vlădeni este o comună în județul Iași, Moldova, România. Comuna are în componență satele: Vlădeni, reședința de comună; Alexandru cel Bun, situat la o distanță de 6,1 km; Borșa, situat la o distanță de 3,0 km; Broșteni, situat la o distanță de 7,5 km; Iacobeni, situat la o distanță de 5,0 km; Vâlcelele, situat la o distanță de 5,0 km.

Vlădeni
—  Comună  —
Vlădeni
Vlădeni
Stemă
Stemă
Vlădeni se află în România
Vlădeni
Vlădeni
Vlădeni (România)
Poziția geografică
Coordonate: 47°27′08″N 27°18′48″E47°27′08″N 27°18′48″E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețActual Iasi county CoA.svg Iași

SIRUTA100148

ReședințăVlădeni
Componență

Guvernare
 - PrimarCătălin Brânzanu[*][3][4] (PSD, )

Altitudine48 m.d.m.

Populație (2011)[1][2]
 - Total 3993 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal707590

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Așezare[modificare | modificare sursă]

Comuna se află în nord-estul județului, pe malurile Jijiei. Este străbătută de șoseaua județeană DJ282C, care o leagă spre nord-vest de Șipote și spre sud-est de Țigănași. Lângă Vlădeni, din acest drum se ramifică șoseaua județeană DJ282F, care duce spre nord la Andrieșeni și mai departe în județul Botoșani la Răuseni.[5] Prin comună trece și calea ferată Lețcani-Dorohoi, pe care este deservită de stația Vlădeni și de halta Iacobenii Vechi.[6]

Principalul curs de apă este râul Jijia. Imediat în aval de teritoriul comunei Vlădeni, are loc confluența cu râul Miletin, afluent de dreapta al râului Jijia. Dintre lacuri, se găsește aici Acumularea Hălceni, amplasată pe râul Miletin, care alimentează cu apă potabilă localitatea Vlădeni și alte sate, asigură necesarul de apă pentru umplerea și primenirea amenajării piscicole Vlădeni și constituie sursă de apă pentru irigații.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Vlădeni

     Români (96,64%)

     Necunoscută (3,3%)

     Altă etnie (0,05%)
Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Vlădeni

     Ortodocși (96,29%)

     Necunoscută (3,3%)

     Altă religie (0,4%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Vlădeni se ridică la 3.993 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.548 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (96,64%). Pentru 3,31% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (96,29%). Pentru 3,31% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[7]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Vlădeni este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Cătălin Brânzanu[*], de la Partidul Social Democrat, a fost ales în . Începând cu alegerile locale din 2016, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[8]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat7       
Partidul Național Liberal3       
Partidul Mișcarea Populară1       
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților1       
Uniunea Națională pentru Progresul României1       

Istorie[modificare | modificare sursă]

Satul Vlădeni este atestat documentar printr-un uric din 4 aprilie 1581, act prin care Iancu Sasul întărește satul Vlădeni pe Jijia nepoților lui Mihu, Toader și Toma, cât și unui văr Nebojatco, sat cumpărat de bunicii acestora Mihu și Ioan de la Florea, fiul lui Vlad care îl avea în posesie cu privilegiu de la Ștefan voievod cel Bătrân. Există posibilitatea ca de la acest Vlad să provină și denumirea de Vlădeni. Satul este menționat având și loc de moară pe Jijia. Suma cu care a fost achiziționat satul și locul de moară a fost de 63 zloți, la încheierea actului fiind prezenți: Bucium, vornic din Țara de Jos; Iurescul, vornic din Țara de Sus; Nicula, pârcălab de Neamț; Ilea și Giurgea, pârcălab de Roman; Balica, pârcălab de Suceava; Brut, postelnic; Solomon, vistier; Rarici, stolnic și Iani, comis.

Cercetările arheologice efectuate în această zonă în cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea atestă existența vieții umane în această regiune a Moldovei din paleolitic. În cursul cercetărilor din anul 1952 au fost descoperite așchii de silex, răzuitor musterian din silex, cioburi ceramice din La Tène și Hallsttat etc. Tot în arealul satului Vlădeni au fost dezgropate câteva fragmente de amfore romane din secolul al IV-lea d. Hr. sau chiar bizantine (din secolul al V-lea d. Hr.), dar și din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.

În anul 1816 satul Vlădeni (Ținutul Iași, Ocolul Turiei) era moșia vornicului Neculai Hrisoverghie și număra 24 liudi (locuitori considerați de vistierie drept unitate fiscală). Dintre aceștia 6 erau scutiți de dajdie de către vornicul Iordachi Catargiu.

În anul 1820 satul Vlădeni (Ținutul Iași, Ocolul Turiei) era moșia vornicului Iordachi Catargiu și număra 79 de locuitori. Între aceștia sunt amintiți și preoții Ionu și Grigori, cu dascălul Dumitru.

În urma organizării administrativ teritoriale a Moldovei dintre anii 1832-1862, satul Vlădeni din Ținutul Iași este arondat Ocolului Bahlui.

Între anii 1864-1908 satul Vlădeni (alături de satul Iacobeni al comunei Vlădeni de astăzi) a făcut parte din comuna Șipote.În 1950, comuna a trecut la raionul Iași din regiunea Iași. În anul 1956, timp de 11 luni, comuna Vlădeni a fost reședință de Raion.

Satul Găureni a luat în 1964 denumirea de Vâlcelele.[9] În 1968, comuna a revenit la județul Iași, reînființat.[10][11]

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

Biserica „Sfinții Voievozi” din Borșa, monument istoric

Patru obiective din comuna Vlădeni sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Iași ca monumente de interes local. Unul dintre ele este situl arheologic de la „Movila Bortoasă” (2 km vest-nord-vest de Vlădeni), cu așezări din secolele al IV-lea, al V-lea și al XVI-lea–al XVII-lea. Celelalte trei, clasificate ca monumente de arhitectură, sunt biserica „Sfinții Voievozi” (1826) din Borșa, și gările Vlădeni și Iacobeni (de la sfârșitul secolului al XIX-lea).

Persoane născute aici[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
 2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. . Accesat în . 
 3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central[*] 
 4. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central[*] 
 5. ^ Google Maps – Comuna Vlădeni, Iași (Map). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. Accesat în . 
 6. ^ „Mersul trenurilor Iași–Dorohoi”. RegioTrans. Accesat în . 
 7. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. . Accesat în . 
 8. ^ „Lista competitorilor care au obținut mandate” (XLSX). Biroul Electoral Central pentru alegerile locale din 2016. 
 9. ^ „Decretul nr. 799 din 17 decembrie 1964 privind schimbarea denumirii unor localități”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
 10. ^ „Legea nr. 3/1968”. Lege-online.ro. Accesat în . 
 11. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în .