Anatolia

39°N 35°E (Anatolia) / 39°N 35°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Asia Minor)
Anatolia se află la est de Bosfor, între Marea Neagră și Mediterană.
Pentru alte sensuri, vedeți Anatolie.

Anatolia (în turcă: "Anadolu", în greacă: "Aνατολή" Αnatolē sau Ανατολία Anatolía) sau Asia Mică este o regiune a Asiei de Sud-Vest care astăzi corespunde cu partea asiatică a Turciei, însă nu cu partea europeană, Rumelia. În limba greacă numele înseamnă "răsăritul soarelui" sau "est". Cuvântul turc Anadolu este derivat din versiunea greacă originală. Regiunea e cunoscută și după numele ei latin, Asia Minor.

,,,Locuitorii antici ai Anatoliei vorbeau (acum dispăruta) limbă anatoliană", care a fost înlocuită cu limba greacă începând cu antichitatea clasică, continuând să fie vorbită în perioada romană și bizantină. Turcificarea Anatoliei a început în secolul al XI-lea cu Marele Imperiu Selgiuc și apoi, din secolul XIV-lea, a fost continuată de Imperiul Otoman până la începutul secolului XX.

Regiunea este mărginită de Marea Neagră spre nord, Marea Mediterană la sud și Marea Egee la vest. Marea Marmara leagă Marea Neagră de Marea Egee prin strâmtorile Bosfor și Dardanele și desparte Anatolia de Tracia aflată pe continentul european .