Pin negru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pin negru
Pinus nigra subsp. nigra, Bulgaria
Stare de conservare

Risc scăzut (LC)  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Pinophyta
Clasă: Pinopsida
Ordin: Pinales
Familie: Pinaceae
Gen: Pinus
Subgen: Pinus
Specie: P. nigra
Nume binomial
Pinus nigra
J.F.Arnold
Distribuție
Pin negru pe Etna
Pinus nigra - MHNT

Pinul negru (Pinus nigra) este o specie de pin întâlnită în Europa.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Acest arbore are o înălțime de până la 50 m și un diametru de 1 - 1,5 m. Lemnul său este de o culoare cenușie-maro.. Frunzele sale sunt aciforme, au o lungime de 15 cm și sunt grupate câte două. Conurile sunt ovale, cu o lungime de până la 10 cm.

Acest arbore are o înălțime de până la 50 m și un diametru de 1 - 1,5 m, în arealul său mediteranean, însă la noi nu depășește 30–32 m, cu un port caracteristic crește pe stâncile calcaroase din Banat și Oltenia; cu coroana piramidală care se lățește la bătrânețe; lujerii viguroși, brun-cenușii până la negriciosi, glabrii; acele câte două în teacă, au o lungime de 15 cm, foarte rigide, ascuțite, verde întunecat spre negricios. Conurile ovoid conice sunt grupate câte 2 - 4, cu o lungime de până la 10 cm, fiind sesile sau scurt pedunculate; solzii au apofiza proeminentă, galbenă - cafenie, umbelicul este uneori prevăzut cu un ghimpe scurt, mai ales la solzii superiori. Semințele aripate sunt relativ grele și au până la 5–6 mm lungime. Maturația conurilor este bienală, cu o periodicitate a fructuficației de 2-3 ani. Lemnul său este de o culoare cenușie-maro.

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Pinul negru este râspândit în sudul și, parțial, centrul Europei, peninsula Asia Mică și nordul Africii.

Pinul negru este o specie exotică, cu areal mai restrâns decât pinul silvestru, fiind o componentă a regiunilor forestiere mediteraneene. Pinul negru este răspândit în sudul și, parțial, centrul Europei, peninsula Asia Mică și nordul Africii. În România, apare natural în insule izolate din Banat și Oltenia, în munții Cernei, Valea Dunării, munții Mehedinți - Domogled și Valea Runcului, unde formează arborete pure sau în amestec cu alte specii. Preferă regiunile calde, cu înghețuri târzii rare. Cu toate astea vegetează bine și în condiții staționale grele, pe soluri superficiale, redzinice sau stâncoase, expuse uscăciunii înaintate. Pinus Nigra ssp. Banatica - pinul negru de banat : http://www.pinusnigrabanatica.ro/rom/index.php Arhivat în , la Wayback Machine. Arie inclusă în Parcul Național Domogled - Valea Cernei și este desemnat SIT de Importanță Comunitară.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Farjon, A. (2011). 2006. IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. www.iucnredlist.org. Accesat 15 February 2015.


Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Pin negru
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Pin negru