Kızılırmak

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Kızılırmak
Taybi Ovasi Kızılırmak.jpg
Date geografice
EmisarMarea Neagră  Modificați la Wikidata
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă1.355 km  Modificați la Wikidata
Date generale
Țări traversateTurcia  Modificați la Wikidata
Afluenți Q1207044[*], Gök River[*], Delice River[*], Q21696775[*], Q2823842[*], Q3012987[*], Q3023802[*], Q3334048[*], Q3357545[*]  Modificați la Wikidata
Kizilirmak-map.jpg

Kızılırmak (grec. Halys) este cel mai lung (1355 Km) râu din Turcia. Râul este o sursă importantă de energie electrică, dar nu este utilizat în navigație, iar apa sa irigă culturile de orez.

Cursul apei[modificare | modificare sursă]

Kizilirmak - delta de vărsare

Râul izvorește din podișul de est al Anatoliei la este de orașul Siva și la cca. 150 km distanță de izvorul Eufratului. Cursul superior are la început direcția vest, sud-vest, schimbând direcția în Anatolia centrală. După traversarea apelor lacului de acumulare „Hirfanli”, curge spre nord prin Munții Pontici, alimentează lacul de acumulare „Altinkaya” și se varsă printr-o deltă largă la nord de „Bafra” (lângă Samsun) în Marea Neagră. Râul datorită cursului repede variațiilor mari de debit și al apei din timpul anului nu este navigabil.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Hitiții[1] au numit râul „Marassanta”, iar grecii datorită conținutului ridicat în sare (halit) al apei au numit râul „Halys”.

Cursul râului a fost frecvent în decursul istoriei granița importantă a unor imperii vecine, fiind aproape permanent un câmp de luptă. Halys a constituit granița de vest a regatului „Meder” [2]. După oracul din Delphi:

„Cine traversează râul Halys va distruge un imperiu mare”.

Această credință l-a determinat pe regele Lidiei Cresus să atace Imperiul Persan.

Pe fluviul Halys, a avut loc Bătălia Eclipsei, între oștile lidienilor și mezilor, la 28 mai 585 î.Hr., oprită ca urmare a unui eveniment astronomic, o eclipsă totală de soare. Eclipsa a fost percepută ca o „prevestire” care indica faptul că zeii cereau încetarea luptei.

Numele de azi a râului Kızılırmak s-ar putea traduce ca „râul roșu”, culoare datorită argilei bogate în oxizi de fier

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Hitiții, popor indoeuropean din Asia Mică (sec. II î.Hr.) aveau capitala Hattusa azi Boğazkale, Turcia
  2. ^ (persană: Mâd-hâ) un popor iranian (din vestul Iranului), a căror regat care cunoaște întinderea cea mai mare în secolul VI î.Hr.