Kızılırmak

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Poziționare
Kizilirmak - delta de vărsare
İskilip, Dedesli
İskilip, Taybı

Kızılırmak (grec. Halys) este cel mai lung (1355 Km) râu din Turcia. Râul este o sursă importantă de energie electrică, dar nu este utilizat în navigație, iar apa sa irigă culturile de orez.

Cursul apei[modificare | modificare sursă]

Râul izvorește din podișul de est al Anatoliei la este de orașul Siva și la cca. 150 km distanță de izvorul Eufratului. Cursul superior are la început direcția vest, sud-vest, schimbând direcția în Anatolia centrală. După traversarea apelor lacului de acumulare „Hirfanli”, curge spre nord prin Munții Pontici, alimentează lacul de acumulare „Altinkaya” și se varsă printr-o deltă largă la nord de „Bafra” (lângă Samsun) în Marea Neagră. Râul datorită cursului repede variațiilor mari de debit și al apei din timpul anului nu este navigabil.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Hitiții[1] au numit râul „Marassanta”, iar grecii datorită conținutului ridicat în sare (halit) al apei au numit râul „Halys”.

Cursul râului a fost frecvent în decursul istoriei granița importantă a unor imperii vecine, fiind aproape permanent un câmp de luptă. Halys a constituit granița de vest a regatului „Meder” [2]. După oracul din Delphi:

„Cine traversează râul Halys va distruge un imperiu mare”.

Această credință l-a determinat pe regele Lidiei Cresus să atace Imperiul Persan.

Pe fluviul Halys, a avut loc Bătălia Eclipsei, între oștile lidienilor și mezilor, la 28 mai 585 î.Hr., oprită ca urmare a unui eveniment astronomic, o eclipsă totală de soare. Eclipsa a fost percepută ca o „prevestire” care indica faptul că zeii cereau încetarea luptei.

Numele de azi a râului Kızılırmak s-ar putea traduce ca „râul roșu”, culoare datorită argilei bogate în oxizi de fier

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Hitiții, popor indoeuropean din Asia Mică (sec. II î.Hr.) aveau capitala Hattusa azi Boğazkale, Turcia
  2. ^ (persană: Mâd-hâ) un popor iranian (din vestul Iranului), a căror regat care cunoaște întinderea cea mai mare în secolul VI î.Hr.