Limba georgiană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Limba georgiană
ქართული ენა
ქართული‎
Număr de vorbitori3.700.000  Modificați la Wikidata
Sistem de scriereAlfabetul georgian
Georgian Braille[*][[Georgian Braille (Braille system for the Georgian language)|​]]
Asomtavruli[*][[Asomtavruli (first of the Georgian scripts)|​]]
Nuskhuri[*][[Nuskhuri (second of the Georgian scripts)|​]]
Mkhedruli[*][[Mkhedruli (third and current Georgian script)|​]]  Modificați la Wikidata
Clasificare
Statut oficial și codificare
ISO 639-1ka[1]  Modificați la Wikidata
ISO 639-2geo[1]  Modificați la Wikidata
ISO 639-3
(cel mai
răspândit dialect)
kat[1]  Modificați la Wikidata
Răspândire în lume
Răspândire în lume
Puteți vizita Wikipedia în limba georgiană.
Această pagină poate conține caractere Unicode

Limba georgiană (în georgiană ქართული ენა, transliterat: kartuli ena) este limba oficială a Georgiei. Georgiana este limbă maternă pentru patru milioane de georgieni, aceștia reprezentând aproximativ 70% din populația țării, și alte două milioane în străinătate (în special în Turcia și Rusia, comunități mai mici existând în Iran, Azerbaidjan, etc.).

Fonologie[modificare | modificare sursă]

Consoane[modificare | modificare sursă]

  Labială Labiodentală Dentală Alveolară Postalveolară Velară Uvulară Glotală
Oclusivă surdă aspirate // ფ // თ // ქ
sonoră /b/ ბ /d/ დ /ɡ/ გ
eietive // პ // ტ // კ // ყ
Africată surdă aspirate /t͡sʰ/ ც /t͡ʃʰ/ ჩ
sonoră /d͡z/ ძ /d͡ʒ/ ჯ
eietive /t͡sʼ/ წ /t͡ʃʼ/ ჭ
Fricativă surdă /s/ ს /ʃ/ შ /x/ ხ /h/ ჰ
sonoră /v/ ვ /z/ ზ /ʒ/ ჟ /ɣ/ ღ
Nazală /m/ მ /n/ ნ
Vibrantă /ɾ/ რ
Laterală /l/ ლ

Vocale[modificare | modificare sursă]

Anteriorară Posterioară
Închisă /i/ ი /u/ უ
Mijlocie /ɛ/ ე /ɔ/ ო
Deschisă /a/ ა

Clasificare[modificare | modificare sursă]

Limbile kartveliene, inclusiv georgiana

Limba georgiană este cea mai vorbită limbă din grupul limbilor caucaziene de sud, familie care include de asemenea și limbile svan și migreliană (vorbite în principal în nord-estul Georgiei) și limba laz (vorbită pe coasta turcească a Mării Negre, de la Trabzon până la granița cu Georgia).

Dialecte[modificare | modificare sursă]

Unele din dialectele limbii georgiene sunt Imeretiană, Racha-Lechkhumă, Guriană, Ajariană, Imerxevă (în Turcia), Kartliană, Kakhetiană, Ingilă, Tuș, Hevsură, Mohevă, Pșavă, Mtiulă, Ferjeidană (în Iran) și Meskhetiană.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Se crede că georgiana s-a diferențiat de megrelă și de lază în mileniul al III-lea î.Hr. Bazându-se pe gradul de diferențiere, unii lingviști, precum G. Klimov, T. Gamkredlidye și G. Machavariani pledează pentru posibilitatea ca diferențierea să fi început în mileniul II î.Hr. sau chiar mai devreme, diferențiind svana de celălalte limbi. Limbiile migreliană și lază s-au despărțit de georgiană cu aproximativ un mileniu mai târziu.

Georgiana are o tradiție literară prolifică. Cel mai vechi text scris în georgiană care încă se mai păstrează și astăzi este Martiriul Sfintei Șușanik, Regina (C'amebaj c'midisa Shushanik'isi, dedoplisa) scris de Iakob Tsurtaveli, în secolul V.

Scriere și pronunție[modificare | modificare sursă]

Limba georgiană are propriul alfabet, numit Mkhedruli (მხედრული).

Declarația Universală a Drepturilor Omului (articolul 1)[modificare | modificare sursă]

  • În georgiană: ყველა ადამიანი იბადება თავისუფალი და თანასწორი თავისი ღირსებითა და უფლებებით. მათ მინიჭებული აქვთ გონება და სინდისი და ერთმანეთის მიმართ უნდა იქცეოდნენ ძმობის სულისკვეთებით.
  • Transliterație: Qvela adamiani ibadeba tʻavisupʻali da tʻanascori tavi. si ġirsebitʻa da uplebebitʻ. Matʻ miničebuli akʻvtʻ goneba da sindisi da ertʻmanetʻis mimartʻ unda ikʻcʻeodnen żmobis suliskvetʻebitʻ.
  • În română Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi. Ele sunt înzestrate cu rațiune și conștiință și trebuie să se comporte unele față de altele în spiritul fraternității.

Istoria alfabetului[modificare | modificare sursă]

Cea mai veche formă a alfabetului georgian , alfabetul Asomtavruli, a fost creat în jurul anului 412 î.Hr. de preoți ai cultului Matra (Mithra din Persia). Alfabetul Asomtavruli a suferit schimbări în anul 284 î.Hr., schimbări realizate de regele Farnavaz I de Iberia. Astăzi însă, nu puțini sunt specialiștii[cine?] care atribuie aceste modificări sfântului Mesrob, cel care a inventat alfabetul armean.

Alfabetul Asomtavruli este cunoscut și sub numele Mrgvlovani. Și astăzi se găsesc monumente cu inscripții scrise în acest alfabet, ca de exemplu biserica georgiană din Bolnisi Sioni, în apropiere de Tbilisi, datând din secolele IV-V d.Hr. De altfel mostre mai vechi datând din secolele III î.Hr-III d.Hr au fost descoperite în localitățile Armaztsikhe (în apropiere de Mtskheta) și Nekresi (în regiunea Kakheti din estul Georgiei), în anul 1940 și din 1995-2003 în cadrul expedițiilor științifice conduse de Simon Janashia (1900-1947) și Levan Chilashvili.[2] Inscripțiile de la Armaztsikhe au fost studiate de Pavle Ingorokva.

Alfabetele Nuskhuri și Kutkhovani au apărut în secolul al IX-lea. Asomtavruli și Nuskhuri, cunoscute și ca Khutsuri (ხუცური), au fost folosite pentru scrierea manuscriselor religioase, folosind Asomtavruli pentru a scrie majusculele.

Alfabetul modern, numit Mkhedruli (მხედრული), a apărut pentru prima dată în secolul al XI-lea. A fost folosit în documente cu caracter militar până în secolul al XVIII-lea, când a înlocuit definitiv alfabetul Khutsuri. Lingviștii[cine?] care studiază limba georgiană susțin că ortografia acestei limbi este fonemică.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Language 
  2. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Acest articol conține text în limba georgiană. Fără suport de afișare corespunzător, se pot vedea semne de întrebare, pătrățele sau alte simboluri în locul caracterelor georgiene.