İzmir

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
İzmir
—  Oras  —
În sensul acelor de ceasornic de sus: vedere a İzmir noaptea de la Narlıdere, Piața Gündoğdu seara, vedere aeriană a İzmir seara, vedere din Asansör în Karataș, Golful İzmir privit de la Kadifekale, Karșıyaka și Turnul Ceasului İzmir în Piața Konak
În sensul acelor de ceasornic de sus: vedere a İzmir noaptea de la Narlıdere, Piața Gündoğdu seara, vedere aeriană a İzmir seara, vedere din Asansör în Karataș, Golful İzmir privit de la Kadifekale, Karșıyaka și Turnul Ceasului İzmir în Piața Konak
Poreclă: Perla din Marea Egee
İzmir se află în Turcia
İzmir
İzmir
İzmir (Turcia)
Localizarea Izmir
Coordonate: 38°26′N 27°09′E ({{PAGENAME}}) / 38.433°N 27.150°E

ȚaraTurcia Turcia
RegiuneaRegiunea Egeeană
ProvinciaProvincia İzmir
Atestaremileniul al III-lea î.Hr. Modificați la Wikidata

Guvernare
 - PrimarTunç Soyer[*][[Tunç Soyer (Turkish politician, Mayor of İzmir)|​]] (Partidul Republican al Poporului din Turcia, )

Suprafață[2]
 - Total855 km²
Altitudinem.d.m.

Populație (2009)[1]
 - Total3.927.968 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal35xxx
Prefix telefonic(+90) 232

Localități înfrățite
 - 35 orașe înfrățitelistă
Plăcuța de înmatriculare35

Prezență online
http://www.izmir.bel.tr/ www.izmir.bel.tr
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Poziția localității İzmir
Poziția localității İzmir
Poziția localității İzmir

İzmir (pronunție turcă: [ˈizmiɾ]; odinioară Smirna; în greacă: Σμύρνη, Smýrni) este un oraș din sud-vestul Turciei cu circa 3.000.000 locuitori.

Este situat pe țărmul Mării Egee în golful cu același nume. Este al treilea oraș ca mărime în Turcia după Istanbul și Ankara. Orașul actual este așezat pe vatra vechii cetăți grecești Smyrna. După numeroase dispute între Turcia și Grecia, Izmirul a intrat sub autoritate turcească în anul 1922. Astăzi este un oraș modern cu rețele stradale noi, autostrăzi și un aeroport.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Comunitatea creștină este atestată încă din primul secol, una din cele șapte scrisori din cartea Apocalipsei fiind adresată smirnenilor.[3] În anul 155 a avut loc aici judecarea și condamnarea episcopului Policarp, fapt relatat în Martiriul Sfântului Policarp (sec. al II-lea).

De-a lungul secolelor a fost permanent un oraș multi-etnic, în care populațiile au coexistat mai mult sau mai puțin în bună înțelegere. În 1818, călătorul William Jowett a descris distribuția populației din Smirna (acum Izmir): 60.000 de turci, 40.000 de greci, 10.000 de evrei, 3.000 de latini, 7.000 de armeni. După Primul Război Mondial și schimburile de populație dintre Grecia și Turcia din 1923 populația creștină a fost expulzată din oraș.

Transporturi[modificare | modificare sursă]

Personalități născute aici[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Türkiye istatistik kurumu, İlçelere göre șehir ve köy nüfusları, İzmir Arhivat în , la Wayback Machine. Address-based population survey 2007. Retrieved on 2009-01-22.
  2. ^ (PDF) https://www.harita.gov.tr/images/urun/il_ilce_alanlari.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Apocalipsa lui Ioan, cap. 2, 8-11.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de İzmir

Imagini[modificare | modificare sursă]


  1. ^ http://www.citypopulation.de/Turkey-RBC20.html December 2011 address-based calculation of the Turkish Statistical Institute as presented by citypopulation.de