Micronezia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Micronesia, din greaca veche μικρος (mic) și νησος (insulă), este o regiune din Oceanul Pacific. Este limitată la vest de Filipine, la sud-vest de Papua Noua Guinee și sud de Melanezia iar la sud-est și est de Polinezia.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Termenul de "Micronezia" a fost folosit pentru prima dată de Jules Dumont d'Urville care a propus introducerea termenului în 1831. Înainte de această dată "Polinezia" era folosit pentru a defini totalitatea insulelor din Oceanul Pacific.

Anumite regiuni ale Microneziei au fost colonizate timpuriu de Spania dar colonizarea totală a avut loc abia la sfârșitul secolului al 19-lea cand teritoriile acestei regiuni erau controlate de Statelor Unite, Germania și Marea Britanie. În acest timp, Spania și-a vândut o parte din colonii Germaniei iar restul le-a pierdut in războiul cu Statele Unite din 1898.

În ziua de astăzi majoritatea Microneziei este compusă din state independente, excepție făcând insulele Guam și Wake care sunt teritorii ale Statelor Unite și Insulele Marianei de Nord care fac parte din Commonwealth-ul Statelor Unite.

Populatie[modificare | modificare sursă]

Populatia de azi a Microneziei formeaza mai multe etnii, dar toate descend si apartin culturii microneziene.Cultura microneziana a fost una dintre ultimele culturi dezvoltate in regiune.Ea s-a dezvoltat dintr-un amestec de melanezieni, filipinezi si polinezieni.Din cauza acestui amestec anumite etnii s-au simtit mai aproapiate de Melanezia, Polinezia si Filipine.Ca dovada acestui fapt sta limba Yappesse.

Diviziuni[modificare | modificare sursă]

Micronezia este divizată în următoarele entități politice: