Bosfor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Acest articol priveste strâmtoarea purtând acest nume; Bosfor este și o universitate în Turcia, pe când Bosforul cimerian reprezenta statul antic elen.
Bosfor - fotografie făcută de la Staţia Spaţială Internaţională în aprilie 2004

Bosfor sau Bospor, cunoscută și ca Strâmtoarea Istanbul, (turcă: Boğaziçi, İstanbul Boğazı sau doar Boğaz) (greacă: Βόσπορος) (engleză: Bosphorus) este o strâmtoare ce alcătuiește granița dintre Rumelia, partea europeană a Turciei și Anatolia partea asiatică. Pe cele două maluri ale ei este situat orașul Istanbul, denumit în antichitate și evul mediu Constantinopol Aceasta este cea mai îngustă strâmtoare maritimă folosită pentru navigarea internațională. Ea leagă Marea Neagră cu Marea Marmara (care este legată de Marea Egee prin strâmtoarea Dardanele și, prin intermediul acesteia la Marea Mediterană). Are o lungime de aproximativ 30 km, cu o lățime maximă de 3 700 metri la intrarea nordică, o lățime minimă de 700 metri între Kandilli și Așiyan și una de 750 metri între Anadoluhisarı și Rumelihisarı. Adâncimea apei variază între 36 și 124 de metri.

Prin Bosfor trec anual 55.000 de nave[1]. Dintre aceste nave, 30% (adică aproximativ 10.000) sunt cele care transportă țiței, în jur de 155 de milioane de tone de țiței[1]. Acest lucru face ca pericolul unei catastrofe de mediu să fie foarte mare[1]. Turcia dorește ca pe viitor să se renunțe complet la transportul de petrol prin Strâmtoarea Bosfor[1].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Binali Yildirim, ministrul turc al Transporturilor: Prin Strâmtoarea Bosfor nu va mai trece petrol, 23 februarie 2011, Ovidiu Marincea, Elena Dumitru, adevarul.ro, accesat la 30 iulie 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]