Bosfor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Bosfor
Istanbul and Bosporus big.jpg
Bosfor - fotografie făcută de la Stația Spațială Internațională în aprilie 2004
Istanbul and Bosporus big.jpg
ȚaraTurcia
Specificații
Lungime30 km (19 mile)
Geografie
Coordonate început41°07′10″N 29°04′31″E / 41.11944°N 29.07528°E
Acest articol privește strâmtoarea purtând acest nume; Bosfor este și o universitate în Turcia, pe când Bosforul cimerian reprezintă un stat antic elen.

Bosfor (în greaca veche: Βόσπορος, din cuvintele elene: βοῦς, boũs‚ „vită”, „bou” și gπόρος, póros‚ „drum”; în turcă: Boğaz „gură”, respectiv Karadeniz Boğazı, „Gura Mării Negre”; cunoscută și ca „Strâmtoarea Istanbul”) este o strâmtoare între Europa și Asia, care leagă Marea Neagră cu Marea Marmara. Pe ambele părți se află orașul Istanbul. Are o lungime de aproximativ 30 km, cu o lățime maximă de 3.700 metri la intrarea nordică, o lățime minimă de 700 metri între Kandilli și Așiyan și una de 750 metri între Anadoluhisarı și Rumelihisarı. Adâncimea apei variază între 36 și 124 de metri.

Bosforul alcătuiește granița dintre Rumelia, partea europeană a Turciei și Anatolia partea asiatică. Aceasta este cea mai îngustă strâmtoare maritimă folosită pentru navigația internațională. Ea leagă Marea Neagră cu Marea Marmara (care este legată la rândul său cu Marea Egee prin strâmtoarea Dardanele și, prin intermediul acesteia, cu Marea Mediterană).

Transport[modificare | modificare sursă]

Prin Bosfor trec anual circa 55.000 de nave. Dintre aceste nave, circa 30% (adică aproximativ 16.500) sunt cele care transportă țiței, în jur de 155 de milioane de tone de țiței. Acest lucru face ca pericolul unei catastrofe de mediu să fie foarte mare. Turcia dorește ca pe viitor să se renunțe complet la transportul de petrol prin Strâmtoarea Bosfor.[1]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Binali Yildirim, ministrul turc al Transporturilor: Prin Strâmtoarea Bosfor nu va mai trece petrol, 23 februarie 2011, Ovidiu Marincea, Elena Dumitru, adevarul.ro, accesat la 30 iulie 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bosfor