Belșațar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Tabloul lui Rembrandt “Ospățul lui Belșațar“ (1635) privind relatarea biblică despre "scrisul de pe perete" Mene - tekel - u-farsin. Notă: textul este vertical, mai degrabă, decât orizontal.

Belșațar (sau Balthazar; akkadiană: Bel-Sarra-usur) a fost un regent al Babilonului, fiul lui Nabonid. Nabonid a fost ultimul rege al Babilonului în conformitate cu textul din Cartea lui Daniel. Nabonid l-a făcut co-regent pe fiul său, Belșațar, în 553 î.Hr., însărcinându-l cu apărarea Babilonului, dar a fost ucis de trupele lui Cirus cel Mare în 539 î.Hr..

Pedepsirea lui Belșațar[modificare | modificare sursă]

"Cartea lui Daniel" (Daniel 5:1-31) din "Vechiul Testament" ne povestește despre pedepsirea "divină" a lui Belșațar. Acesta este pedepsit, după ce o mână fără corp apare la banchetul la care el bea din cupe de aur furate din templul Ierusalimului de către tatăl său, regele Nabonid, și îi scrie un mesaj pe perete („Mene - tekel - u-farsin[1]) prin care îi anunță moartea iminentă. Belșațar este ucis peste puțin timp, în somn, de perși.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Mene: Dumnezeu a numărat zilele regatului tău și i-a pus capăt. Tekel: l-a cântărit și l-a găsit ușor. U-farsin: a împărțit regatul tău și l-a dat mezilor și perșilor. “Mene-Tekel” a intrat în vocabularul multor țări ca o expresie care anunță o amenințare sumbră.