Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România cunoscută sub numele Comisia Tismăneanu este o comisie creată de președinția României în aprilie 2006 pentru a studia și a redacta "Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România"[1] necesar președintelui României Traian Băsescu pentru a putea condamna comunismul în mod oficial.[2]

Membrii Comisiei[modificare | modificare sursă]

Vladimir Tismăneanu a fost numit de președintele Băsescu în funcția de președinte al Comisiei. Din aceasta Comisie au mai făcut parte: Sorin Alexandrescu, Mihnea Berindei, ÎPS Nicolae Corneanu (s-a retras cu câteva zile înaintea publicării raportului), Radu Filipescu, Paul Goma (a fost înlăturat de Tismăneanu după numai 8 zile), Monica Lovinescu, Virgil Ierunca (decedat înainte de finalizarea raportului), Sorin Ilieșiu, Gail Kligman, Nicolae Manolescu, Horia-Roman Patapievici, Marius Oprea, Dragoș Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Stelian Tănase, Constantin Ticu Dumitrescu, Cristian Vasile și Alexandru Zub.

Comisia a examinat pe parcursul celor 6 luni de documentare principalele instituții considerate că au făcut posibile impunerea și perpetuarea regimului comunist, „metodele care au permis abuzurile, crimele, fărădelegile dictaturii, încălcările flagrante ale drepturilor omului și rolul unor personalități politice în menținerea și funcționarea sistemului totalitar comunist în România“.

Structura raportului[3][modificare | modificare sursă]

Conform spuselor lui Vladimir Tismăneanu întocmirea raportului de 660 de pagini a costat statul român peste 100.000 $ și este scris "respectând" modelul sistemului totalitar[necesită citare]. Primul capitol de lungă întindere începe cu un capitol despre ce a însemnat Partidul Comunist Român. Următorul capitol se referă la apartul represiv al sistemului și la studierea unor cazuri despre închisorile comuniste. Tot aici sunt menționate și descrise organizațiile de masă prin care a fost susținut partidul, acestea fiind: sindicatele, UTC, etc.

În continuarea raportului sunt avute în vedere sistemul de propagandă precum și departamentul de cultură al Comitetului Central al PCR. Un capitol aparte este alocat problemelor economice colaterale rezultate din industrializarea și colectivizarea forțată, metode care ar fi avut ca efect, spune raportul, distrugerea economiei României. După ce sunt analizate efectele comunismului asupra demografiei, este discutată influența unor persoane care au susținut politica internă și externă a partidului comunist.

În finalul raportului au fost incluse și recomandări pentru președintele Traian Băsescu. Acestuia i se cere condamnarea oficială a regimului comunist, nominalizarea celor vinovați precum și inițierea unor acțiuni legislative. O altă cerință a celor care au redactat acest raport este facilitarea accesului la dosarele existente în arhive. Pe de alta parte Comisia cere sprijin și pentru introducerea în programele educaționale prezentarea ororilor regimului comunist.

Stâlpii de rezistență ai regimului comunist[4][modificare | modificare sursă]

Aprecierile și enumerările urmatoare aparțin Comisiei Tismăneanu. Pe parcursul celor 660 de pagini sunt identificați mai mulți vinovați de ororile comunismului în România, pe alocuri fiind menționate și biografiile persoanelor incriminate. De remarcat este că din lista celor identificați ca fiind vinovați de crimele comuniste nu lipsește nici tatăl politologului și președintelui Comisiei Vladimir Tismăneanu.

Impunerea și perpetuarea comunismului[modificare | modificare sursă]

În categoria numită de către Comisia Tismăneanu „Vinovați de impunerea și perpetuarea unui sistem bazat pe fărădelege” au fost incluși: Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Gheorghe Apostol, Gogu Rădulescu, Manea Mănescu și Ion Iliescu.

Îndoctrinarea populației[modificare | modificare sursă]

Responsabili de îndoctrinarea populației au fost găsiți de către Comisie următorii: Iosif Chișinevschi, secretar al CC, Mihai Roller, șeful sectorului Știință al CC, Leonte Răutu, membru supleant al Biroului Politic, șeful Direcției Propagandă și Cultură a CC în perioada Dej, adjuncții săi în diverse perioade: Nicolae Goldberger, Ofelia Manole, Pavel Țugui, Virgil Florea, Paul Niculescu-Mizil, Vasile Dinu, Elvira Cincă, Elena Beșcu; activiști de vârf din cultură precum Eduard Mezincescu, Constanța Crăciun, Nicolae Moraru, Traian Șelmaru, Mihai Beniuc, Ion Roșianu, Pompiliu Macovei. Ion Iliescu, a fost șeful Secției învățământ-știință în ultima perioadă a vieții lui Dej și la începutul perioadei Ceaușescu; Sorin Toma, redactorul șef de la „Scânteia”, și adjuncții săi Silviu Brucan, Nestor Ignat, N. Corbu, apoi alți redactori-șefi: Dumitru Popescu, Teodor Marinescu, Alexandru Ionescu, Constantin Mitea, Nicolae Dragoș. Alți ziariști de vârf ai Scânteii, deci zeloși propagandiști ai partidului, au fost: Ion Cumpănașu, Dumitru Tinu, Anghel Paraschiv (primul redactor șef al cotidianului succesor „Scânteia Poporului”, apărut imediat după 22 decembrie 1989 și transfigurat rapid în „Adevărul”. În afară de acest "cap de listă"[5], paginile 633 - 634 ale raportului abundă de alte "personalități" din care amintim: Barbu Zaharescu, Jack Podoleanu, Grigore Naum (general de securitate), Dumitru Ghișe, Leonte Tismăneanu (Tisminețki), Ilka Melinescu (Wasserman), Florica Mezincescu, Al. Șiperco, Walter Roman, Virgil Candea, Alexandru Balaci.

Cultura și comunismul[modificare | modificare sursă]

Raportul consemnează [6] că intelectualii desemnați de partid să supravegheze „frontul ideologic”: Paul Georgescu, Ov. S. Crohmălniceanu, Savin Bratu, N. Moraru, Traian Șelmaru, Mihai Beniuc, N. Tertulian etc. În perioada Ceaușescu, funcții de vârf în aparatul ideologic (propagandă, Consiliul Culturii, presă, editori) au deținut: Paul Niculescu-Mizil, Leonte Răutu, Dumitru Popescu, Ion Iliescu, Cornel Burtică, Miu Dobrescu, Tamara Dobrin, Petru Enache, Mihai Dulea, Ion Traian Ștefănescu, Eugen Florescu. Sunt citați apoi o serie de scriitori, critici literari, artiști plastici, compozitori și sociologi care au împărtățit ideologia „protocronismului românesc”. Protocronismul a fost impus de la centru în special prin intermediul lui Eugen Florescu, ulterior deputat PSM, care cu numeroase prilejuri a atras atenția intelectualilor recalcitranți că protocronismul nu este o simplă direcție estetică, ci „contribuția teoretică a tovarășului N. Ceaușescu”.[7] A te opune protocronismului devenea astfel o atitudine antipartinică. Școlile de partid au fost instrumente ale condiționării și înregimentării ideologice, veritabile pepiniere de cadre ale partidului. Adepți ai protocronismului fiind amintiți: Paul Anghel, Eugen Barbu, Corneliu Vadim Tudor, Doru Popovici, Dan Zamfirescu, Ilie Bădescu, Ion Lăncrănjan, Pompiliu Marcea, Ion Dodu Bălan, Dinu Săraru, Adrian Păunescu, Mihai Ungheanu, Nicolae Dan Fruntelată, Artur Silvestri și Ilie Purcaru. Tot aici este menționată revista "Săptămâna", condusă de Eugen Barbu și Corneliu Vadim Tudor, ca fiind „principala tribună de manifestare a pseudonaționalismului manipulator al perioadei ceaușismului târziu”.

Politica internă[modificare | modificare sursă]

Ca activiști de frunte ai Partidului Comunist Român sunt prezentați: Mihai Bujor Sion, Leonte Tismăneanu (tatăl președintelui Comisiei, Vladimir Tismăneanu). Au fost identificati și cei care s-au ocupat de propaganda politicii sistemului comunism, aceștia fiind: Matei Socor (a condus Agerpres; fiul său Vladimir Socor este analist politic la Jamestown Fundation și fost colaborator la Radio Europa Liberă), Paul Niculescu-Mizil, Leonte Răutu (Anca Oroveanu, fiica acestuia, este membră GDS), Eugen Florescu și Ion Iliescu.

Politica externă[modificare | modificare sursă]

Au fost enumerați și cei care au activat în funcții legate de politica externă, printre aceștia fiind: Gizella Vass (bunica lui Bogdan Olteanu) și Ștefan Andrei.

Concluziile raportului[modificare | modificare sursă]

În data de 15 decembrie 2006 ziarul Adevărul a prezentat în premieră concluziile Raportului Comisiei Prezidențiale.[8] Raportul contrazice afirmațiile lui Traian Băsescu exprimate de acesta înainte de numirea comisiei, conform cărora au existat două Securități. Vladimir Tismăneanu a declarat pentru ziarul Adevărul următoarele: "Respingem pe bază științifică teza privind existența a două Securități, una până în 1965, cominternistă și antipatriotică, și cealaltă devotată poporului și valorilor patriotice".[8]

Controverse[modificare | modificare sursă]

Tismăneanu i-a propus inițial sa faca parte din Comisie scriitorului anti-comunist Paul Goma dar l-a îndepartat apoi la scurt timp pe considerente personale.[9]

Numirea lui Tismăneanu în funcția de președinte al Comisiei pentru studierea comunismului în aprilie 2006 este contestată de Gabriel Liiceanu[10] și în presă [11]. La cateva luni după înființare, Sorin Antohi a recunoscut ca a fost colaborator al Securității, poliția politică a regimului comunist. Antohi și Tismăneanu sunt colegi de redacție la Revista 22 și editori ai jurnalului „East European Politics and Societies”.

Tismăneanu este criticat pe de o parte datorita părinților săi Hermina și Leonid Tisminețki, comisari sovietici, membri ai nomenclaturii comuniste[12] și pe de alta datorită activității sale în slujba regimului comunist. În 1973 Tismăneanu scria: "Pregătindu-mi licența pe o temă a marxismului contemporan, sînt nevoit să remarc, de asemenea, absența unor opere sistematice, care să pună în discuție multe din teoriile sociologice contemporane. Se preferă, de ce să nu spunem, amănuntele în locul unor analize complexe, consecvent științifice, în spiritul metodei marxiste a ceea ce constituie, în fapt, obiectul central al acestor doctrine contemporane".[13]

În teza sa de doctorat “Noua Stîngă și școala de la Frankfurt”, Vladimir Tismăneanu ajunge la următoarea concluzie: “Capitalismul nu poate fi nimicit prin vagi reverii, prin revolte dogmatice, prin tranziții bruște și prin studii metafizice. Singura modalitate de a depăși acest Statu-quo este revoluția socialistă, în care clasa muncitoare, condusă de partidul politic revoluționar, va avea rolul principal.” Teza de doctorat a lui Tismăneanu este apreciată în Washington Post drept un "rechizitoriu vitriolic la adresa valorilor occidentale" [14].

Asociația Civic Media a alcătuit un dosar cu majoritatea criticilor la adresa Raportului Tismăneanu, de la academicianul Dinu C. Giurescu la analistul CIA Richard Hall.[15]

Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România a fost criticat și de către partidele de stânga, care declară că acesta este "o diversiune, un act de natură anticonstituțională, ostil poporului român".[16]

„Raportul Tismăneanu“ e redactat într-un limbaj publicistic, retoric, „electoral“, într-o „limbă de lemn“ analoagă invers stereotipiei verbale comuniste…, de un „patetism grotesc, autodegradant“, care „împinge grandilocvența și tonul sforăitor până la indecență“.[17]

Fapt divers[modificare | modificare sursă]

Vladimir Tismăneanu a fost coleg de clasă cu copiii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceaușescu, Leonte Răutu, Cornel Onescu, Nicolae Doicaru și Silviu Brucan, la școala nomenclaturii comuniste de pe bulevardul Jdanov.[18] Aceste persoane împreună cu Leonid Tisminețki, tatăl lui Tismăneanu, sunt considerate în raportul Comisiei Tismăneanu drept direct responsabile de crimele regimului comunist.

Publicații[modificare | modificare sursă]

 • Istoria comunismului din România. Documente – Perioada Gheorghe Gheorghiu-Dej (1945-1965), Editura Humanitas, 2009
 • Istoria comunismului din România. Volumul II: Documente Nicolae Ceaușescu (1965-1971), Editura Polirom, Iași, 2012[19]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România
 2. ^ Traian Băsescu: Condamn explicit și categoric sistemul comunist din România
 3. ^ Conform ROL.ro - Tismăneanu nu-și iartă nici tatăl
 4. ^ Ion Iliescu, C.V. Tudor și Adrian Păunescu - stâlpii de rezistență ai regimului comunist, 15 decembrie 2006, Andrei Badin, Adevărul, accesat la 12 iulie 2012
 5. ^ Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, pagina 633
 6. ^ Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, pagina 634
 7. ^ ibidem
 8. ^ a b Iliescu, Vadim și Păunescu, stâlpii comunismului, 15 decembrie 2006, Adevărul, accesat la 12 iulie 2012
 9. ^ Ziua, 27/04/2006
 10. ^ "Cum se investigheaza crimele comunismului la români" de Sorin Lavric, 4/10/2006, Adevarul Literar și Artistic
 11. ^ Agentul Volodea, Editorial de Vladimir Alexe în ziarul Ziua
 12. ^ Un paradox românesc, 1 august 2006, Sergiu Moroianu, Adevărul, accesat la 12 iulie 2012
 13. ^ revista "Tînărul leninist", nr. 5/1973
 14. ^ Victor Gaetan, "Vinegar on Old, Open Wounds", editorial în Washington Post din 26/08/2006
 15. ^ Civic Media demască mistificarea istoriei în Raportul Tismaneanu
 16. ^ Declarația Biroului Executiv Central al Partidului Alianța Socialistă
 17. ^ Raportul Tismăneanu în lecturi critice
 18. ^ Vladimir Tismăneanu, Amintiri din copilărie: Liceul 24 și destinul nomenclaturii
 19. ^ Bucurestiul Cultural, nr. 119 - Stalin a avut unele lipsuri. Ceaușescu 1965-1971, 6 noiembrie 2012, Alexandru Matei, Revista 22, accesat la 24 mai 2013

Legături externe[modificare | modificare sursă]