Baltagul (roman)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Baltagul
Informații generale
Autor Mihail Sadoveanu
Gen Roman
Ediția originală
Editură Cartea Românească
Limbă originală română
Țară de prima lansare România Regatul României
Data publicării noiembrie 1930

Baltagul, este un roman scris de Mihail Sadoveanu. Opera aparține speciei romanului, este structurată în capitole și scrisă în proză. A fost publicată în noiembrie 1930. Romanul a fost scris în numai 17 zile și este compus din 16 capitole. Sursa de inspirație a romanului a fost balada populară „Miorița” din care preia tema, motivele, conflictul, discursul epic simplu și concepția asupra morții. Autorul se inspiră și din alte balade: Salga - din care preia ideea de împlinire a dreptății ce domină faptele eroinei; Dolca - preia legătura dintre om și animalul credincios. Romanul este considerat ca fiind o monografie a satului prezentând aspecte ale firii omului de la sat, tradițiile și obiceiurile românești: la botez, nuntă, și înmormântare. Datele din roman sunt un prilej pentru autor pentru a zugrăvi atmosfera epocii, tradițiile.

Acțiunea[modificare | modificare sursă]

  • Expozițiunea: Vitoria Lipan stă pe prispă și rememorează legenda spusă de soțul ei la cumetrii și nunți. Legenda este de esență mitologică și povestește că muntenii au ajuns ultimii la împărțirea darurilor, așa că Dumnezeu nu le-a mai putut da decât o inimă ușoară.
  • Intriga: După luni întregi în care Nechifor nu a dat semne de viață, Vitoria Lipan începe să aibă bănuieli cum că soțul ei nu mai trăiește.
  • Desfășurarea acțiunii: Vitoria își caută soțul peste tot, reluând minuțios drumul parcurs de acesta pană la Dorna, trecând prin toate satele, aflând detalii despre soțul ei, de la cei întâlniți acolo.
  • Punctul culminant: Este constituit de găsirea lui Nechifor într-o râpă, zăcând mort.
  • Deznodământul: Vitoria îi găsește pe cei ce l-au ucis pe soțul ei, și îl răzbună pe acesta.

Personaje[modificare | modificare sursă]

  • Nechifor Lipan, Vitoria Lipan(sotia Lui Nechifor Lipan), Minodora si Gheorghita Lipan (fiica si fiul celor 2, adica ai Vitoriei si ai lui Nechifor Lipan), baciul Alexa, Argatul Mitrea, Mos Pricop, ciobanul David (cel care o ajuta pe Vitoria cu banii de drum), Prefectul Anastase Bolmez si cei 3 hangii : Macovei, Toma si Iorgu Vasiliu (cei la care se opreste Vitoria pentru a afla pe unde a calatorit Nechifor), Calistrat Bogza si Ilie Cutui (ucigasii lui Nechifor Lipan), parintele Daniil si baba Maranda (vrajitoarea satului).

Ecranizare[modificare | modificare sursă]

Romanul a fost ecranizat în 1969, sub regia lui Mircea Mureșan, cu Margarita Lozano, Sidonia Manolache și Folco Lulli în rolurile principiale.[1]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]