Wilhelm Conrad Röntgen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Wilhelm Röntgen
Wilhelm Roentgen.jpg
Wilhelm Conrad Röntgen (1845 - 1923)
Date personale
Născut27 martie 1845
Lennep, Prusia
Decedat10 februarie 1923
München, Germania
ÎnmormântatGießen Modificați la Wikidata
Naționalitategerman
CetățenieFlag of Germany (3-2 aspect ratio).svg Republica de la Weimar Modificați la Wikidata
Ocupațiefizician
profesor universitar Modificați la Wikidata
Activitate
RezidențăGermania
Domeniufizician
InstituțieUniversitatea din Strassburg
Universitatea din Giessen
Universitatea din Würzburg
Universitatea din München
Alma MaterETH Zürich
Universitatea din Zürich[*]
Universitatea din Utrecht
University of Strasbourg[*]  Modificați la Wikidata
OrganizațiiAcademia de Științe din Berlin
Bavarian Academy of Sciences and Humanities[*]
Academia Regală Suedeză de Științe
Academia Regală Neerlandeză de Arte și Științe
Accademia Nazionale delle Scienze detta dei XL[*]
Académie Nationale de Médecine[*]
Q1502299[*]
Accademia delle Scienze di Torino[*]  Modificați la Wikidata
Conducător de doctoratAugust Kundt
DoctoranziHerman March,
Abram Ioffe
Cunoscut pentrurazele X
PremiiNobel prize medal.svgPremiul Nobel pentru Fizică 1901
Semnătură
Wilhelm Röntgen signature.svg

Wilhelm Conrad Röntgen (n. 27 martie 1845, Lennep, azi parte componentă a orașului Remscheid, Renania de Nord-Westfalia — d. 10 februarie 1923, München) a fost un fizician german. Ca profesor al universității Würzburg, studiind descărcările electrice în tuburi vidate, a descoperit în anul 1895 emisia unor radiații penetrante, pe care le-a numit radiații X care, după moartea sa și în pofida testamentului său, au fost denumite raze Röntgen. În anul 1901 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică.

Motivația juriului Nobel[modificare | modificare sursă]

„ca apreciere pentru serviciile extraordinare oferite prin descoperirea remarcabilelor raze (raze X)”.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Röntgen s-a născut în 1845, la Lennep, în Germania, fiind singurul copil al unui negustor și producător de textile. Datorită mamei sale care provenea dintr-o veche familie olandeză, familia Röntgen a decis să se mute în Olanda, când micuțul Wilhelm avea doar trei ani. În copilărie și adolescență, Röntgen nu dădea semne de aptitudini ieșite din comun, dar avea o pasiune - pe care, de altfel și-a păstrat-o toată viața - de a face farse mecanice complicate, îndelung elaborate.

În 1862 Röntgen s-a înscris la Școala tehnică din Utrecht. În 1865 s-a înscris la cursurile facultății de fizică din cadrul Universității din Utrecht, dar nu a obținut numărul necesar de credite pentru a deveni student, așa încât s-a decis să plece în Elveția, unde s-a îmatriculat la Institutul Politehnic din Zürich după susținerea examenelor. În 1869 și-a susținut teza de doctorat la Zürich și a fost numit asistentul celebrului fizician August Kundt. Îl însoțește pe acesta la Würzburg și ulterior la Strasbourg.

Radiografie cu raze X a mâinii lui Albert von Kölliker

Unul dintre momentele cele mai importante ale vieții sale a fost întâlnirea cu Ivan Pulyui, un fizician de origine ucraineană, care i-a furnizat savantului german una din lămpile pe care acesta le-a folosit pentru a obține ceea ce el a numit "raze X". Röntgen a descoperit razele care îi poartă numele din pură întâmplare, experimentând în laboratorul său efectele descărcărilor sarcinilor electrice de mare intensitate prin tuburi de sticlă umplute cu gaz la presiuni foarte joase.

Anterior studiase efectul razelor catodice, raze care apar în mo­men­tul în care curentul electric trece printr-un gaz extrem de rarefiat. În noiembrie 1895 a descoperit că dacă tubul prin care trece sarcina electrică este izolat cu un carton negru pentru a exclude orice sursă de lumi­nă, în condițiile lucrului într-o cameră obscură, un carton care are pe una din suprafețele sale platinocianidă barică devine fluorescent, chiar dacă este la o depărtare apreciabilă de tub. Röntgen a mers mai departe și a observat că același fenomen, al înregistrării transparenței unui corp, are loc și folosind plăci fotografice. Prima radiografie din lume a fost făcută la scurt timp de către Röntgen, surprinzând pe clișeele fotografice oasele unei mâini a soției sale și inelul pe care aceasta îl purta. De aici, savantul a dedus că oasele sunt mult mai puțin permeabile pentru razele X, reliefându-se mai dur, ca și inelul soției sale. Din 1895 și-a petrecut restul vieții în laborator studiind acest fenomen.

Moartea lui, din 1923, drept urmare a unui carcinom intestinal, nu este o consecință directă a experimentelor sale cu razele X, pentru că el a fost unul dintre primii savanți care au folosit ecrane de plumb pentru protecția la radiații.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]


{{Informații bibliotecare}

A fost biolog