Richard Feynman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Medalia Premiului Nobel
Richard Feynman
RichardFeynman-PaineMansionWoods1984 copyrightTamikoThiel bw.jpg
"Ce nu pot crea, nu înțeleg" —Richard P. Feynman
Date personale
Nume la naștere Richard Phillips Feynman
Născut 11 mai 1918
Queens, New York
Decedat 15 februarie , 1988
Los Angeles, California
Frați și surori Joan Feynman[*]
Naționalitate SUA Flag of the United States.svg
Cetățenie Statele Unite ale Americii
Religie Ateu
Ocupație fizician
fizician cuantician[*]
inginer
scriitor
profesor universitar
percussionist[*]
Activitate
Rezidență SUA Flag of the United States.svg
Domeniu Fizician
Instituție Proiectul Manhattan
Cornell
Caltech
Alma Mater Universitatea Princeton
Massachusetts Institute of Technology
Doctoranzi Al Hibbs
George Zweig
Cunoscut pentru Electrodinamică cuantică
Teoria particulelor
diagramă Feynman
Premii Premiul Nobel pentru fizică (1965)
Medalia Oersted (1972)
Semnătură Richard Feynman signature.svg
Site web http://www.richardfeynman.com/

Richard Phillips Feynman -- (n. 11 mai 1918 - d. 15 februarie 1988) - (numele de familie este pronunțat /ˈfaɪnmən/ în IFA), a fost un fizician american.

Richard Feynman a fost unul dintre fizicienii secolului 20 care a exercitat o influență semnificativă, nu numai în fizică, dar și în alte domenii ale cunoașterii umane. Este unul dintre cei care a extins considerabil teoria electrodinamicii cuantice. A participat la Proiectul Manhattan și a fost membru al comisiei de investigare a dezastrului navetei spațiale Challenger.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Pentru întreaga sa muncă la dezvoltarea electrodinamicii cuantice, Feynman a fost unul din laureații Premiului Nobel pentru fizică în 1965, alături de Julian Schwinger și Sin-Itiro Tomonaga.

În afara domeniului fizicii teoretice, Richard Feynman este creditat cu crearea conceptului revoluționar de computer cuantic, precum și cu explorarea timpurie a acestuia.

În domeniul pedagogiei și al oratoriei, Richard Feynman fost un dascăl remarcabil, un pedagog desavârșit, educând multe generații de viitori profesioniști, fizicieni și matematicieni, dar și popularizând cu același talent remarcabil fizica și aspectele morale și etice ale științei.

Latura sa artistică a fost demonstrată de pasiunea cu care a demonstrat că a fost atât un muzician amator talentat dar și un conferențiar foarte apreciat în popularizarea problemele fizicii, științei și responsabilității oamenilor de știință. Astfel, un seminar de popularizare din anul 1959, referitor la nanotehnologie, numit, într-o traducere aproximativă, Există loc suficient la bază (în engleză, There's Plenty of Room at the Bottom) precum și prelegerile sale transcrise, The Feynman Lectures on Physics, un compendiu în trei volume, au devenit cvasi-instantaneu, după lecturarea și publicarea lor, "clasice".

Feynman este, de asemenea cunoscut datorită numeroaselor sale aventuri, care au fost detailate în cărți precum ar fi: Surely You're Joking, Mr. Feynman!, What Do You Care What Other People Think? and Tuva or Bust!. Richard Feynman a fost, din multe puncte de vedere, un excentric și un spirit liber.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Richard Feynman.
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Richard Feynman