Sari la conținut

Cetățean de onoare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Cetățean de onoare este un titlu onorific acordat de autoritățile unei localități unei persoane a cărei activitate sau existență este legată în mod deosebit de viața localității sau pentru talentul și serviciile deosebite aduse de aceasta localității.

De obicei, titlul se acordă unor personalități din domeniul culturii, artei, științei, învățământului sau sănătății, dar și unor sportivi și oameni de afaceri[1] care au valoare, competență, moralitate recunoscute de către comunitatea locală, au avut o contribuție deosebită la dezvoltarea și la creșterea prestigiului localității sau al țării pe plan național și internațional[2], persoane care, prin acțiunile lor, au contribuit la preîntâmpinarea producerii de evenimente deosebit de grave, în cazuri de calamitate naturală sau situații de urgență sau care au contribuit la salvarea de vieți omenești[3] etc. Acest titlu nu dă dreptul de a obține cetățenia[4].

  1. ^ HOTĂRÂRE privind aprobarea Regulamentului pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului București
  2. ^ R E G U L A M E N T Privind conferirea titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Pitești”
  3. ^ „R E G U L A M E N T privind acordarea titlului de "Cetățean de onoare al municipiului Brașov" (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  4. ^ „Оформление гражданства Румынии - Trust Group” (în rusă). Юридическая компания Trust Group. Accesat în .