Evangelista Torricelli

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Evangelista Torricelli
Libr0367.jpg
Date personale
Născut [1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Roma, Statele Papale[5] Modificați la Wikidata
Decedat (39 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Florența, Marele Ducat de Toscana[6] Modificați la Wikidata
Înmormântat Basilica of San Lorenzo[*] Modificați la Wikidata
Ocupație matematician
fizician
inventator Modificați la Wikidata
Activitate
Cauza decesului febră tifoidă  Modificați la Wikidata
Alma mater Universitatea Sapienza din Roma  Modificați la Wikidata
Organizație Galileo Galilei
Ferdinando al II-lea de' Medici, Mare Duce de Toscana  Modificați la Wikidata
Influențat de Galileo Galilei  Modificați la Wikidata
Evangelista Torricelli, gravură

Evangelista Torricelli (15 octombrie 1608, Faenza, în Emilia-Romagna, Italia - 25 octombrie 1647, Florența, Italia) a fost un fizician și matematician italian.

S-a născut în Faenza și a rămas orfan de tată de la o vârstă fragedă. A fost crescut de unchiul său, care era călugăr, și care în anul 1627 l-a trimis la Roma pentru a studia cu benedictinul Benedetto Castelli (1577-1644), profesor de matematică la Collegio della Sapienza din Pisa și apoi la Roma.

Torricelli a fost primul care a măsurat presiunea atmosferică cu ajutorul barometrului cu mercur, aparat pe care l-a inventat în anul 1643. Acest aparat era format dintr-un tub de sticlă lung de 1 m umplut cu mercur, închis la un capăt; acoperind capătul deschis, Torricelli l-a întors și l-a scufundat cu gura în jos într-un vas în care se afla tot mercur. Eliberând capatul deschis al tubului, nivelul mercurului în tub a coborât, formându-se deasupra mercurului un spațiu numit „camera barometrică”. Intotdeauna nivelul mercurului se oprea in jurul valorii de 75 cm indiferent de vreme.

Moartea lui Torricelli, în 1647, a fost cauzată de febră tifoidă.

O unitate de măsură a presiunii, torr, a fost denumită în onoarea sa: 1 torr este presiunea exercitată de o coloană de mercur de 1 mm înălțime. Unitatea de măsură a presiunii reținută însă de Sistemul Internațional de Unități este însă pascalul, denumită astfel în onoarea lui Blaise Pascal care a folosit barometrul lui Torricelli ca altimetru, demonstrând variații ale presiunii exercitate de aer prin variația înălțimii camerei barometrice în timpul ascensiunii muntelui Puy de Dôme de lânga orașul Clermont-Ferrand.

Numele său a fost dat unui asteroid, anterior clasificat sub numărul (7437).

Note[modificare | modificare sursă]