Michael Faraday

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Michael Faraday
Faraday Cochran Pickersgill.jpg
Michael Faraday
Date personale
Născut [1][2]
Newington Butts[*], Regatul Marii Britanii
Decedat (75 de ani)[1][2]
Hampton Court Palace[*], Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[3]
Înmormântat Highgate Cemetery[*]
Părinți James Faraday[*]
Căsătorit cu Sarah Barnard[*]
Cetățenie Regatul Unit
Religie Glasite[*]
Ocupație fizician
chimist
om de știință
inventator
Activitate
Conducător de doctorat Humphry Davy
Doctoranzi John Tyndall[*]
Societăți Royal Society
Academia de Științe din Berlin
German Academy of Sciences Leopoldina[*]
Academia Regală Suedeză de Științe
Academia Franceză de Științe
Russian Academy of Sciences[*]
Academia de Științe din Ungaria
American Academy of Arts and Sciences[*]
Academia Rusă de Științe
Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences[*]
Premii Ordinul pentru Merit în domeniul Științei și Artelor[*]
Fellow al Societății Regale[*]
Medalia Copley ()
Medalia Copley ()
Royal Medal
Pour le Mérite
Medalia Rumford
Soț(ie) Sarah Barnard[*]
Semnătură Michael Faraday signature.svg

Michael Faraday (n. ,[1][2] Newington Butts[*], Regatul Marii Britanii – d. ,[1][2] Hampton Court Palace[*], Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[3]) a fost un fizician și chimist englez. A fost asistent lui Sir Humphry Davy.

Descoperiri[modificare | modificare sursă]

În fizică face cercetări importante privind cunoașterea electromagnetismului și dezvoltarea aplicațiilor acestuia.

Își propune producerea curentului electric cu ajutorul magnetismului, experiențe pe care le începe în anul 1821, terminându-le cu succes în anul 1831. Experiențele lui completează cercetările fizicianului și matematicianului francez André Marie Ampère referitoare la forțele electromagnetice, reușind rotirea unui circuit parcurs de un curent electric într-un câmp magnetic. Practic descoperă principiul de funcționare a motorului electric cu magneți permanenți.

În anul 1831 descoperă inducția electromagnetică, reușind să realizeze conversia electromecanică a energiei și să enunțe Legea inducției electromagnetice.

Faraday arată după o serie de experimentări că electricitatea se obține prin inducție, prin frecare, pe cale chimică sau termoelectrică.

A propus reprezentarea câmpului magnetic prin linii de forță (sau linii de câmp) și arată că acțiunile electrice și magnetice se transmit din aproape în aproape, cu viteză finită. Combate astfel concepția mecanicistă conform căreia aceste acțiuni se transmit la distanță instantaneu cu viteză infinită, independent de mediu, după modelul mecanic al forțelor de gravitație.

Faraday arată că noțiunile de câmp electric și câmp magnetic pe care le-a introdus ca forme de existență a materiei, stau la baza interpretării materialiste a fenomenelor electomagnetismului. Au fost dezvoltate de James Clerk Maxwell, cunoscute ca ecuațiile lui Maxwell.

Primele cercetări în domeniul chimiei, duce la descoperirea benzenului în gudronul din huilă, cu ajutorul unui aparat conceput de el. Era un aparat prin compresie și răcire, cu care a putut să lichefieze aproape toate gazele cunoscute în acel timp. În 1833 enunță legea electrolizei, lege ce stă la baza electrochimiei. Tot el, Faraday, este cel ce introduce termenii de ion, catod, anod, anion, cation, echivalent electrochimic. De asemeni studiind proprietățile magnetice ale substanțelor,introduce termenii de diamagnetism și paramagnetism.

A elaborat teoria electrizării prin influență și principiul ecranului electrostatic (sau cusca lui Faraday), enunțând astfel legea consevării sacinii electrice (1843). Mai târziu, în 1846, arată că energia electrostatică este localizată în dielectrici.

Ultimele sale cercetări arată acțiunea câmpului electric asupra luminii polarizate sau efectul de polarizare rotatorie a luminii în câmp magnetic.

Ca prețuire a cercetărilor sale și a contribuției sale în fizică, denumirea unității de capacitate se numește "Farad", iar numărul care exprimă cantitatea de electricitate necesară depunerii prin electroliză a unui atom-gram dintr-un element - "constanta lui Faraday".

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Simmons, John: 100 cei mai mari savanți ai lumii (traducere din engleza) Editura Lider, 2008, ISBN 6070

Legături externe[modificare | modificare sursă]