Niels Bohr

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Niels Bohr
Niels Bohr.jpg
Nimic nu există până când nu se măsoară - Niels Bohr
Născut(ă) 7 octombrie 1885
Copenhaga Danemarca
Deces 18 noiembrie 1962
Copenhaga
Medalia Premiului Nobel

Niels Henrik David Bohr (n. 7 octombrie 1885, Copenhaga - d. 18 noiembrie 1962), fizician danez de origine evreiască (din partea mamei), care a avut contribuții esențiale la înțelegerea structurii atomice și a mecanicii cuantice. Niels Bohr a fost profesor de fizică și directorul Institutului de Fizică Teoretică din Copenhaga. A fost autorul modelului atomic care îi poartă numele. A adaptat teoria cuantică la studiul structurii atomice și s-a preocupat de cercetări de fizică nucleară. Pentru contribuțiile sale fundamentale, Bohr a fost laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1922. Fiul său, Aage Niels Bohr a primit premiul Nobel în 1975 pentru cercetările sale, iar fratele, Harald Bohr, a fost un cunoscut matematician.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut în Copenhaga, fiul lui Christian Bohr, un luteran devotat și profesor de fiziologie la Universitatea din oraș, și Ellen Adler, descendentă dintr-o familie de evrei bogați de mare importanță în sectorul bancar danez și in "cercurile Parlamentului." În 1891, Niels Bohr a fost botezat ca luteran. După doctoratul la Universitatea din Copenhaga în 1911, lucreaza in educație în continuare în laboratorul Cavendish din Cambridge cu chimistul Joseph John Thomson, descoperitorul electronului (subiectul tezei de doctorat a lui Bohr) și laureat al Premiului Nobel 1906, care nu a arătat mare interes pentru Bohr si tineri; el a terminat studiile la Manchester, după ce a studiat sub Ernest Rutherford, cu care a stabilit o relație științifică și de prietenie de durată . În 1916, Bohr a început să practice ca profesor de fizică teoretică la Universitatea din Copenhaga, ocupindu-se de obtinerea de fonduri pentru a crea Institutul Nordic pentru Fizică Teoretică, pe care l-a condus din 1920 până la moartea sa. În 1943, în plină desfășurare a celui de al doilea Război Mondial, Bohr a fugit în Suedia, pentru a evita arestarea de către poliția germană, mai târziu, călătorind la Londra. Odată sigure, sprijinit de anglo-americani, încearcă să dezvolte arme nucleare, în credința că bomba germana era iminenta, și a lucrat pentru ea în Proiectul Manhattan în Los Alamos, New Mexico (USA.). După război, pledând utilizarea în scopuri pașnice a energiei nucleare, a revenit la Copenhaga, orasul unde a locuit până la moartea sa în 1962. Fratele său mai mic, Harald Bohr (1887-1951), a fost, de asemenea, un matematician de renume, plus Olimpic fotbalist [1]. Fiul lui Niels, Aage Niels Bohr (1922-2009) a călcat pe urmele tatălui său, el activând la institutul înființat de tatăl său, reușind să-l în conducere (1963-1970). A câștigat, de asemenea, Premiul Nobel pentru Fizică în 1975.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ion Ceapraz, Tiberiu Nicola, Conceptul de realitate obiectivă - Considerații logico-epistemologice, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1976

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Niels Bohr