Sari la conținut

Siemens (unitate de măsură)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Siemens
NumeSiemens
Mărimeconductanță electrică[*][1][2], admitanță, susceptance[*][[susceptance (imaginary part of the admittance)|​]], conductance for alternating current[*][[conductance for alternating current (real part of the complex admittance)|​]], modulus of admittance[*][[modulus of admittance (apparent admittance under sinusoidal conditions)|​]]
Denumit dupăWerner von Siemens
Unitatea în SI1 Siemens

Siemensul este, în Sistemul internațional de unități, SI, unitatea de măsură pentru conductanță și admitanță, mărimi inverse ale rezistenței electrice. Are simbol litera S. Din definirea de mai sus se deduce, că siemensul este unitate de măsură inversă ohmului, unitatea de măsură a rezistenței electrice. A 14-a Conferință Generală de Măsuri și Greutăți a aprobat adăugarea Siemensului ca o unitate derivată în 1971.

Unitatea este denumită în cinstea lui Ernst Werner von Siemens. Ca și în cazul fiecărei unități din SI al cărei nume este derivat din numele propriu al unei persoane, prima literă a simbolului său este S majusculă; „s” minusculă este simbolul secundei.

Pentru un element conductor sau semiconductor cu rezistență electrică R, conductanța G este definită ca

unde I este curentul electric prin obiect și V este tensiunea electrică (diferența potențialului electric) de peste obiect.

Unitatea siemens pentru conductanța G este definit prin

unde Ω este ohm, A este amper și V este volt.

Pentru un dispozitiv cu o conductanță de unu siemens, curentul electric prin dispozitivul va crește cu un amper pentru fiecare creștere cu un volt a diferenței de potențial electric din dispozitiv.

Conductanța unui rezistor cu o rezistență de cinci ohmi, de exemplu, este (5 Ω)−1, care este egală cu 200 mS.


  1. ^ SI A concise summary of the International System of Units, SI (PDF) 
  2. ^ 6.5.3, Quantities and units—Part 1: General, p. 18