Fahrenheit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Dezambiguizare
Pentru alte sensuri, vedeți Fahrenheit (dezambiguizare).
Fahrenheit
Nume Fahrenheit
Mărime temperatură
Simbolul mărimii Θ, T
Denumit după Daniel Gabriel Fahrenheit
Termometru cu unităţi Fahrenheit pe scara exterioară şi unităţi Celsius pe scara interioară
Scara Celsius şi scara Fahrenheit
Formule de conversie a temperaturilor
În Din Formulă
Fahrenheit Celsius °F = (°C × 1,8) + 32
Celsius Fahrenheit °C = (°F − 32) ÷ 1,8
kelvin Celsius K = °C + 273,15
Celsius kelvin °C = K − 273,15
Pentru diferență de temperatură
în loc de temperaturi,
1 °C = 1 K
și
1 °C = 1,8 °F
Comparație între diverse scări de temperatură
Calculator pentru convertirea temperaturilor

Fahrenheit (pronunțat [ pron. farănhait ]) este o scară de temperatură utilizată în cadrul sistemului anglo-saxon de unități de măsură. Gradul Fahrenheit, notat cu °F, este unitatea de măsură a temperaturii și diferenței de temperatură pe această scară.

Scara Fahrenheit a fost propusă în 1724 de către fizicianul Daniel Gabriel Fahrenheit și numită după acesta. Astăzi scara Fahrenheit a fost înlocuită de scara Celsius în cele mai multe țări. Este încă folosită în scopuri non-științifice în Statele Unite și alte câteva state, cum ar fi Belize.

Se crede că Fahrenheit a luat ca punct 0 al scalei lui, temperatura la care un amestec masic echivalent de gheață și sare se topește și 100 (96 de fapt) temperatura internă a corpului uman. În mod foarte practic, acesta a divizat succesiv intervalul obținut la numere pare (întâi la 12 și apoi la 8), fapt care face facilă realizarea practică a scărilor gradate pentru termometre, tot așa cum facil e și lucrul cu țoli (sau alte câteva unități de măsura nonzecimale), la care până și cea mai mică diviziune o poți obține prin simple „îndoiri” (împărțiri în două) repetate.

Formula de conversie a unei temperaturi date din grade Celsius în grade Fahrenheit (și invers) derivă din aplicarea unei reguli de trei (ținând cont, firește, de decalaj) al punctelor de echivalență binecunoscute, anume 32°F = 0°C și 212°F = 100°C.