James Prescott Joule

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
James Prescott Joule
Aparatul pentru determinarea echivalentului mecanic al caloriei

James Prescott Joule (pronunțat în engleză /d͡ʒeɪmz ˈprɛskət d͡ʒuːl/[1]; n. 24 decembrie 1818, d. 11 octombrie 1889) a fost un fizician englez autodidact și un fabricant de bere. A devenit celebru datorită unei experiențe destinate determinării echivalentului mecanic al caloriei, efectuată în anul 1842. Prin această experiență, Joule a verificat principiul conservării și transformării energiei.

A enunțat în 1841 legea transformării energiei în conductoare, conform căreia energia disipată sub formă de căldură la trecerea curentului electric printr-un conductor este proporțională cu rezistența conductorului, cu pătratul intensității curentului și cu timpul, E =RI2t. Această echivalare este cunoscută ca legea lui Joule.

Este descoperitorul efectului magnetostrictiv, pe care l-a explicat în anul 1847.

A adus o contribuție importantă și în fizica moleculară, stabilind că energia internă a unui gaz depinde de temperatură și a calculat viteza moleculelor unui gaz, pentru prima dată în fizică.

Împreună cu William Thomson, în 1852, a observat că micșorarea temperaturii unui gaz ce se destinde fără a efectua un lucru mecanic, numit efect Joule - Thomson.

Datorită importantului său rol din fizică, unitatea de măsură a energiei a fost numită în onoarea sa joule.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Oxford English Dictionary spune că alte persoane numite Joule își pronunță numele /d͡ʒaʊl/ sau /d͡ʒoʊl/, dar este aproape cert că J. P. Joule și cel puțin o parte din rudele lui pronunțau /d͡ʒuːl/.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • D Geană, Termodinamică chimică. Teoria echilibrului intre faze și chimic, Editura Politehnica Press 200