Wasabi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Wasabi (dezambiguizare).
Wasabi
Wasabia japonica 4.JPG
Wasabi
Clasificare științifică
Regn: Plante
(neclasificat): Angiosperme
(neclasificat): Eudicotae
(neclasificat): Rosidae
Ordin: Brassicales
Familie: Brassicaceae
Gen: Eutrema
Specie: E. japonicum
Nume binomial
Eutrema japonicum
Matsum.

Wasabi (ワサビ sau わさび(山葵), în latină Wasabia japonica sau Eutrema japonica) face parte din familia Crucifere.

Este cunoscută și sub numele de „hrean japonez”. Rădăcina este folosită drept condiment și are un gust extrem de puternic.

Spre deosebire de ardeiul iute, care irită papilele gustative, wasabi produce vapori care irită căile nazale. Crește de-a lungul cursurilor de apă din munții Japoniei.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Rădăcina de wasabi este comercializată în stare crudă sau gata prelucrată sub formă de pastă. Odată ce wasabi este prelucrat sub forma de pastă, trebuie păstrat închis etanș, altfel își pierde rapid gustul. Din acest motiv, bucătarii japonezi care prepară sushi servesc wasabi asezat între pește și orez.

Frunzele proaspete de wasabi sunt și ele comestibile și păstrează într-o anumită măsură gustul și iuțeala specifică rădăcinii. Se pot consuma murate peste noapte în oțet cu sare sau fierte și servite cu sos de soia.

Iritația căilor nazale provocată de wasabi dispare relativ repede comparat cu cea provocată de ardeiul iute.

Wasabi este servit împreună cu sosul de soia ca și condiment alături de sushi sau sashimi. Uneori wasabi și sosul de soia se amestecă formând un sos numit „wasabi-joyu”. Wasabi se folosește uneori presărat pe diverse legume care mai apoi sunt prăjite în ulei și servite ca aperitiv.

O recentă dar tot mai populară utilizare este înghețata de wasabi.

Wasabi și înlocuitori[modificare | modificare sursă]

Din cauza prețului ridicat, foarte puține restaurante cu specific japonez oferă alături de sushi wasabi autentic. Acesta este înlocuit de imitații care conțin hrean obișnuit, semințe de muștar și coloranți alimentari. Pentru a-l deosebi de imitații, varianta originală de wasabi este denumită în Japonia hon-wasabi, adică wasabi original. În majoritatea restaurantelor din America de Nord și Europa se servește imitație de wasabi.


Cultivare[modificare | modificare sursă]

Desenul unei plante de wasabi publicat în 1828.

Există puține regiuni care sunt favorabile cultivării de wasabi. Chiar și în Japonia există foarte puține locuri propice pentru cultivare:

Din cauza cererii mari, Japonia este nevoită să importe wasabi din:

Preparare[modificare | modificare sursă]

Wasabi

Rădăcina de wasabi este dată pe o răzătoare metalică numită oroshigane.