Wasabi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Wasabi (dezambiguizare).
Wasabi
Wasabia japonica 4.JPG
Wasabi
Clasificare științifică
Regn: Plante
(neclasificat): Angiosperme
(neclasificat): Eudicotae
(neclasificat): Rosidae
Ordin: Brassicales
Familie: Brassicaceae
Gen: Eutrema
Specie: E. japonicum
Nume binomial
Eutrema japonicum
(Miq.) Koiz.
Sinonime
  • Wasabia japonica
  • Alliaria wasabi
  • Cochlearia wasabi
  • Eutrema koreanum
  • Eutrema okinosimense
  • Eutrema wasabi
  • Lunaria japonica
  • Wasabia pungens
  • Wasabia wasabi

Wasabi (ワサビ sau わさび(山葵),în latină Wasabia japonica sau Eutrema japonicum) este o plantă din familia Brassicaceae, familie în care sunt incluse și varza, hreanul și muștarul. Mai este cunoscut și ca hrean japonez, deși hreanul este o cu totul altă plantă (acesta este însă adesea folosit ca substituent pentru wasabi). Wasabi este folosit cel mai adesea sub formă de sos, fiind asociat în special cu sushi, dar și cu alte preparate, conferindu-le un gust picant și potențându-le aromele. Rădăcina este folosită ca și condiment și are o iuțime ce se aseamănă mai degrabă cu cea a muștarului decât cu cea a capsaicinei din ardeii iuți, producând vapori ce stimulează căile nazale mai mult decât mugurii gustativi ai limbii. Planta crește în natură pe malul apelor din văile munților Japoniei. Cele mai întâlnite varietăți ale plantei de pe piață sunt E. japonicum 'Daruma' și 'Mazuma', dar există multe altele. Folosirea acestei plante în bucătărie datează din cele mai vechi timpuri; wasabi a început să fie apreciat în prefectura Nara, ca apoi să fie folosit în lumea întreagă începând cu anii '90.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Rădăcina de wasabi este comercializată în stare crudă sau gata prelucrată sub formă de pastă. Odată ce wasabi este prelucrat sub forma de pastă, trebuie păstrat închis etanș, altfel își pierde rapid gustul. Din acest motiv, bucătarii japonezi care prepară sushi servesc wasabi asezat între pește și orez.

Frunzele proaspete de wasabi sunt și ele comestibile și păstrează într-o anumită măsură gustul și iuțeala specifică rădăcinii. Se pot consuma murate peste noapte în oțet cu sare sau fierte și servite cu sos de soia.

Iritația căilor nazale provocată de wasabi dispare relativ repede comparat cu cea provocată de ardeiul iute.

Wasabi este servit împreună cu sosul de soia ca și condiment alături de sushi sau sashimi. Uneori wasabi și sosul de soia se amestecă formând un sos numit „wasabi-joyu”. Wasabi se folosește uneori presărat pe diverse legume care mai apoi sunt prăjite în ulei și servite ca aperitiv.

O recentă dar tot mai populară utilizare este înghețata de wasabi.

Wasabi și înlocuitori[modificare | modificare sursă]

Din cauza prețului ridicat, foarte puține restaurante cu specific japonez oferă alături de sushi wasabi autentic. Acesta este înlocuit de imitații care conțin hrean obișnuit, semințe de muștar și coloranți alimentari. Pentru a-l deosebi de imitații, varianta originală de wasabi este denumită în Japonia hon-wasabi, adică wasabi original. În majoritatea restaurantelor din America de Nord și Europa se servește imitație de wasabi.

Cultivare[modificare | modificare sursă]

Desenul unei plante de wasabi publicat în 1828.

Există puține regiuni care sunt favorabile cultivării de wasabi. Chiar și în Japonia există foarte puține locuri propice pentru cultivare:

Din cauza cererii mari, Japonia este nevoită să importe wasabi din:

Preparare[modificare | modificare sursă]

Wasabi

Rădăcina de wasabi este dată pe o răzătoare metalică numită oroshigane.