Broccoli

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Broccoli
Broccoli plant.jpg
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
SubregnViridiplantae
InfraregnStreptophyta
SubdiviziuneSpermatophytes
OrdinBrassicales
FamilieBrassicaceae
TribBrassiceae
GenBrassica
SpecieBrassica oleracea
Varietate
Brassica oleracea var. italica
Plenck, 1794

Broccoli (Brassica oleracea) este o legumă din familia brasicaceelor (cruciferelor), ce se utilizează în alimentație, inflorescența mai puțin compactă decât a conopidei fiind folosită la prepararea diferitelor mâncăruri. Are o valoare nutritivă și alimentară ridicată, și de asemenea un conținut bogat în glucide, vitamine și săruri minerale. Are originea comună cu conopida și este răspândită în aceleași zone.

Producția mondială de broccoli este de aproximativ 1.000.000 tone. Broccoli este o plantă foarte asemănătoare cu conopida, excepție făcând inflorescența, care este mai răsfirată, puțin compactă și ușor desfăcută, de culoare verde. Poate avea, la anumite varietăți, culoarea galbenă sau chiar violet. Tehnologia de cultură este foarte asemănătoare cu cea a conopidei. Producția este de 10–12 t/ha, putând ajunge până la 25 t/ha.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Conform celor mai recente date, acest gen de varză a fost obținut prin hibridizare în nord-estul Mediteranei în secolele VI-V î.H. Cuvântul italian «broccoli» este o formă a pluralului «broccolo», ceea ce înseamnă (varză înfloritoare cu tulpină). Sursa originală este cuvântul latin «bracchinum» (ramură). Cea mai veche mențiune despre broccoli se găsește în tratatul francez «Historia Generalis Plantarum» (1587). Broccoli a apărut în Anglia la începutul secolului al XVIII-lea, apoi a fost numit aici «sparanghel italian». Chiar Thomas Jefferson a încercat să planteze acest tip de varză în SUA, însă plantația sa nu a primit o distribuție semnificativă.

Producția de broccoli în Statele Unite a început să se mărească la mijlocul anilor 1920, când în San Jose, frații d'Arrigo au început cultivarea, aducând semințe din Italia, iar în 1926, un lot de broccoli a fost trimis pentru prima dată pe coasta de est - spre Boston. De atunci, California a devenit cel mai mare producător de broccoli din Statele Unite, dând aproximativ 90% din cultură. În 2011, China și India au recoltat 43% și 32% din recolta globală a acestui tip de varză, după care au mai urmat și țările Spania, Franța, Italia, Turcia și Israel.