Stevia rebaudiana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nu confundați cu Ștevie.

Stevia rebaudiana
Flori de Stevia rebaudiana
Clasificare științifică
Domeniu: Eukaryota
Regn: Plantae
(neclasificat): Angiospermae
(neclasificat): Eudicotidae
(neclasificat): Asteridae
Ordin: Asterales
Familie: Asteraceae
Trib: Eupatorieae
Gen: Stevia
Specie: S. rebaudiana
Nume binomial
Stevia rebaudiana
Bertoni

Stevia rebaudiana este o plantă din genul Stevia. Din frunzele de stevia dulce se obțin produse cu calitate de îndulcitori: frunze uscate, pudră și extract. Stevia rebaudiana este de 300 de ori mai dulce decât zahărul.[1] Este acalorică și nu conține carbohidrați.[2] Este de asemenea folosită ca îndulcitor principal în băutura carbogazoasă Coca-Cola Life.[3]

Stevia dulce este o plantă perenă, un tufiș care poate crește câțiva metri. Lungimea frunzei este de 2-3 cm. Florile mici, albe, cresc în partea de sus a frunzișului. Frunzele pot fi mâncate proaspete, folosite sub formă de ceai, sau pot fi puse în mâncare.

Stevia dulce crește ca plantă sălbatică în Paraguay, dar este cultivată și în Uruguay, Brazilia, Israel, Thailanda și China. Guaranii au folosit stevia dulce în băuturile lor timp de 1500 de ani. Japonezii au dezvoltat o metodă de separare a îndulcitorilor din plante în anii '70. În Occident, a devenit populară la începutul anilor 2000. Uniunea Europeană a aprobat introducerea ei pe piață în anul 2011.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Goyal SK; Samshel; Goyal RK (februarie 2010). „Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review”. International Journal of Food Sciences and Nutrition. Accesat în . 
  2. ^ Ashwell, Margaret (mai 2015). „Stevia, Nature's Zero-Calorie Sustainable Sweetener”. PubMed. Accesat în . 
  3. ^ Trefis Team (), „Stevia-Sweetened Coca-Cola Life To Be Launched In The U.S.”, Forbes, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de stevia