Time Enough at Last

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Time Enough at Last
„Time Enough at Last”
ScenaristRod Serling  Modificați la Wikidata
RegizorJohn Brahm[*]  Modificați la Wikidata
ProducătorBuck Houghton[*][[Buck Houghton (American television producer and director)|​]]  Modificați la Wikidata
Cod producție173-3614  Modificați la Wikidata
Durata25 min.  Modificați la Wikidata
Ordinea episoadelor
← Precedentul Următorul →
The LonelyPerchance to Dream

Time Enough at Last este cel de-al optulea episod al serialului american Zona crepusculară.[1] Episodul reprezintă o adaptare a povestirii lui Lyn Venable.[2] Scurta povestire a apărut în ediția din ianuarie 1953 a revistei de science fiction If: Worlds of Science Fiction[3][4], cu aproximativ șapte ani înainte ca episodul să fie difuzat pentru prima dată.

„Time Enough at Last” a devenit unul dintre cele mai faimoase episoade ale serialului original. Acesta prezintă „povestea unui om care caută mântuirea printre ruinele unei lumi nimicite”,[5] funcționarul Henry Bemis (/ˈbmɪs/), interpretat de Burgess Meredith, este un șoarece de bibliotecă, dar este înconjurat de oameni care încearcă din răsputeri să-l împiedice să citească. Episodul îl urmărește pe Bemis într-o lumea post-apocaliptică, punând accent pe probleme sociale precum antiintelectualismul⁠(d), consecințele negative ale dependenței de tehnologie, respectiv diferența dintre singurătate și izolare.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Introducere[modificare | modificare sursă]

Intriga[modificare | modificare sursă]

Povestirea „Time Enough at Last” a apărut prima dată în numărul din ianuarie 1953 al revistei If.

Casierul Henry Bemis (Meredith), pasionat de lectură, citește lucrarea David Copperfield la locul de muncă, dar în același timp își neglijează atribuțiile de angajat al băncii. Este atât de captivat de romanul pe care îl citește încât își împovărează clienta cu informații despre personajele lucrării și îi oferă din neatenție suma greșită. Atât șeful său (Taylor), cât și soția sa (deWit) sunt deranjați de dragostea sa de lectură, pe care o consideră o mare pierdere de timp. În mod ironic, soția sa îi roagă să-l citească poeme dintr-o carte, dar acesta descoperă că întreg textul este mâzgălit și ilizibil. Câteva secunde mai târziu, aceasta rupe paginile cărții, spre consternarea lui Henry.

A doua zi, după cum obișnuiește, Henry își petrece pauza de prânz în seiful băncii, unde își poate citi cărțile în liniște. La scurt timp după ce citește titlul „Bomba termonucleară este capabilă să producă distrugeri absolute” într-un ziar, o explozie enormă zguduie întreaga clădire, iar Bemis își pierde cunoștința. După ce își revine și își recuperează ochelarii, acesta iese din seif și descoperă că banca este distrusă, iar toți angajații sunt morți. Bemis iese din bancă și realizează că întreg orașul este complet distrus. De asemenea, conștientizează că este în viață datorită seifului băncii, fiind supraviețuitor al unui război nuclear care a devastat Pământul.

Trezit singur într-o lume distrusă, cu alimente conservate suficiente cât să trăiască o întreagă viață și fără niciun mijloc de a părăsi zona pentru a căuta alți supraviețuitori, Bemis este consumat de disperare. Găsește un pistol printre dărăpănături și se pregătește să comită suicid, însă în momentul următor vede ruinele unei biblioteci. Cercetând zona, acesta constată că lucrările sunt încă intacte; toate cărțile îi aparțin și poate să lectureze fără întrerupere, având tot timpul din lume.

Sentimentul de disperare dispare, iar Bemis începe să sorteze lucrările pe luni, știind că nimic nu-l va împiedica să le citească. În momentul în care se apleacă să ridice o carte, se împiedică, iar ochelarii săi îi alunecă de pe nas și se sparg. Șocat, ridică ochelarii distruși și izbucnește în lacrimi, înconjurat de lucrări pe care nu le va putea citit niciodată.

Concluzie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Time Enough At Last”. The Twilight Zone. Sezonul 1. Episodul 8. . CBS.  Parametru necunoscut |episode-link= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |series-link= ignorat (ajutor)
  2. ^ Hill, Angela (Oakland Tribune) (). „Give 'Em Hill: El Cerrito woman lends 'Twilight Zone' inspiration”. San Jose Mercury News. Accesat în . 
  3. ^ Venable, Lynn (ianuarie 1953). „Time Enough at Last”. IF: Worlds of Science Fiction. 
  4. ^ Venable, Lynn (ianuarie 1953). „Time Enough at Last”. IF: Worlds of Science Fiction. 
  5. ^ Serling, Rod. Promotional spot for "Time Enough at Last". Original airdate: 13 November 1959.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • DeVoe, Bill. (2008). Trivia from The Twilight Zone. Albany, Georgia: Bear Manor Media.  ISBN 978-1-59393-136-0
  • Grams, Martin. (2008). The Twilight Zone: Unlocking the Door to a Television Classic. Churchville, Maryland: OTR Publishing.  ISBN 978-0-9703310-9-0

Legături externe[modificare | modificare sursă]