Third from the Sun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Third from the Sun
„Third from the Sun”
ScenaristRod Serling
Richard Matheson  Modificați la Wikidata
RegizorRichard L. Bare[*][[Richard L. Bare (American film and television director)|​]]  Modificați la Wikidata
Ordinea episoadelor
← Precedentul Următorul →
The Four of Us Are DyingI Shot an Arrow into the Air

Third from the Sun este episodul 14 al serialului american zona crepusculară.[1] Este bazat pe o scurtă povestire de Richard Matheson, publicată sub același nume, în primul număr al revistei Galaxy Science Fiction în octombrie 1950.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Introducere[modificare | modificare sursă]

Intrigă[modificare | modificare sursă]

Will Sturka, un om de știință care lucrează la o bază militară⁠(d), participă alături de ceilalți membri ai personalului la producerea unui număr imens de bombe termonucleare⁠(d) și a altor arme devastatoarea pentru un iminent război nuclear. Sturka conștientizează că există o singură cale de a scăpa de o moarte inevitabilă: să fure o navă spațială experimentală, ultrasecretă, depozitată la o bază situată în nord. Acesta plănuiește să scape alături de prietenul său, pilotul Jerry Riden, și familiile lor. Cei doi își pun bazele planului pe parcursul a luni de zile, transportând în secret provizii pe navă și pregătind cele necesare pentru plecare. Într-o după-amiază, Sturka intră în conversație cu un coleg, Carling, care îl anunță bucuros că războiul ar urma să înceapă în 48 de ore. Când Sturka își exprimă dezgustul față de potențialul holocaust, Carling este consternat și îl avertizează, precizând că Sturka trebui să aibă grijă ce spune și ce gândește.

Ajuns acasă, Sturka se destăinuie familiei sale și se simte vinovat de faptul că a contribuit la producerea armelor, însă, în încercarea de a se calma, consideră că reprezintă doar o piesă dintr-o mașinărie, iar responsabilitatea sa este doar parțială. Fiica sa menționează că atmosfera este copleșitoare, de parcă urmează să se întâmple ceva îngrozitor și că toată lumea simte acest lucru. Sturka conștientizează că timpul lor se scurge.

Sturka și Riden decid să-și pună planul în acțiune - adică să-și transporte familiile unde este adăpostită nava spațială, să intre în depozit cu ajutorul unui angajat pe care Riden l-a mituit și să părăsească planeta în grabă. Carling, bănuitor, ascultă pe furiș conversația dintre cei doi și descoperă planul acestora. Mai târziu în acea noapte, ambele familii participă la un joc de cărți, iar Riden îi dezvăluie că în timp ce testa nava spațială, armata a descoperit o mică planetă aflată la o distanță de 11 milioane de mile, care adăpostește o civilizație asemănătoare - locul perfect în care se pot refugia. În timpul jocului, Carling își face în mod neașteptat apariția și face aluzii la planul grupului. De asemenea, sugerează o posibilă problemă: „Se pot întâmpla multe în 48 de ore”. După ce Carling pleacă, Sturka este contactat de superiorii săi și îi ordonă să se prezintă la bază. În următorul moment, cei doi le spun soțiilor că trebuie să părăsească imediat planeta.

Ajunși la baza din nord, Sturka și Riden își observă persoana de contact, care le atrage atenția cu ajutorul unei lanterne. Când se apropie însă, persoana în cauză este Carling cu un pistol în mână. Acesta îi obligă pe cei doi să urce în mașina și se pregătește să contacteze autoritățile. De asemenea, le ordonă femeilor să părăsească autovehiculul. Jody, fiica lui Sturka, deschide brusc portiera mașinii, iar Carling scapă arma din mână și este doborât de bărbați. Grupul reușește să scape de gardieni și să părăsească planeta.

Mai târziu în acea seară, grupul călătorește prin spațiu spre planeta recent descoperită de armată. Sturka este uimit de faptul că există oameni în lumea extraterestră spre care se îndreaptă. Riden identifică pe ecranul navei destinația lor misterioasă, aflată la 11 milioane de mile distanță - a treia planetă de la Soare, numele ei este „Pământ”.

Concluzie[modificare | modificare sursă]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

Episodul are la bază o scurtă povestire intitulată „Third from the Sun” de Richard Matheson, parte a unei colecții de povestiri publicate sub același nume și reeditată în lucrarea The Twilight Zone: The Original Series (1950).[3] Unul dintre punctele forte ale episodului este tehnica abordată de directorul de imagine Henry Will. Regizorul Richard L. Bare, care a regizat alte șase episoade ale serialului, a decis să utilizeze lentile cu unghi larg⁠(d) și unghiuri neerlaneze⁠(d) în majoritatea scenelor, inclusiv pentru cele realizate în prim-plan.[4] Într-o scenă memorabilă, camera este poziționată sub masa de sticlă pe care Sturka, Riden și ceilalți membri participă la un joc de cărți. Această abordare a fost sugerată de Bare, considerând că un prim-plan al fiecărui jucător în timp ce conversează ar sparge zidul imaginar dintre public și actori.[5] Conform regizorului, pentru scenele în prim-plan au fost utilizate lentile de 28mm în locul celor standard de 75mm sau 100mm.[6] Producătorul Buck Houghton⁠(d) menționează că utilizarea lentilelor cu unghi larg era justificată de faptul că, din moment ce urma o răsturnare de situație în finalul episodului (i.e. personajele nu sunt pământene), trebuia să creăm o atmosferă stranie, să te simți neliniștit și inconfortabil.[7]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Fritz Weaver, care va apărea și în episodul „The Obsolete Man” din sezonul doi, menționa într-un interviu ca acest rol era prima sa apariție într-o producție cinematografică:

„Eram în New York, iar agentul meu m-a contactat să-mi spună că ′Vor să-și ofere un rol într-un episod al serialului Zona crepusculară′, iar eu i-am spus ′Să-mi ofere un rol în ce?′. Nu am auzit de această producție - în ultimii nouă ani am avut doar roluri pe scenă. Am decis să accept oferta și am plecat să filmez acest program numit „Third from the Sun”, fiind de fapt prima mea apariție într-un film”.[8]

Recepție[modificare | modificare sursă]

Emily Van Der Werff de la The AV Club⁠(d) i-a dat nota 10 și a numit răsturnarea de situație drept „celebră în mod justificat”.[9]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Third from the Sun”. imdb.com. Accesat în . 
  2. ^ „Jeanne Evans”. imdb.com. Accesat în . 
  3. ^ a b Don Presnell și Marty McGee (). A Critical History of Television’s The Twilight Zone, 1959–1964. McFarland & Company, Inc., Publishers. p. 46. 
  4. ^ Don Presnell și Marty McGee (). A Critical History of Television’s The Twilight Zone, 1959–1964. McFarland & Company, Inc., Publishers. p. 47. 
  5. ^ Stewart Stanyard (). Dimensions Behind the Twilight Zone: A Backstage Tribute to Television's Groundbreaking Series. ecw press. p. 91. I told George to put the camera on the center of a bridge table and get a close-up of each of the players as they had dialogue. That necessitated bringing in a “fourth wall,” but neither the grips nor George complained, [they] merely went about fulfilling the director’s vision. 
  6. ^ Marc Scott Zicree (). THE TWILIGHT ZONE COMPANION. Silman-James Press. p. 73. Even on close-ups, which are normally shot with a 75mm or 100mm lens , I used a 28mm. 
  7. ^ Marc Scott Zicree (1982). THE TWILIGHT ZONE COMPANION. Silman-James Press. p. 73.
  8. ^ Stewart Stanyard (). Dimensions Behind the Twilight Zone: A Backstage Tribute to Television's Groundbreaking Series. ECW Press. p. 178. 
  9. ^ VanDerWeff, Emily (). „The Twilight Zone: "The Four Of Us Are Dying"/"Third From The Sun". The A.V. Club. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • DeVoe, Bill. (2008). Trivia from The Twilight Zone. Albany, GA: Bear Manor Media. ISBN 978-1-59393-136-0
  • Grams, Martin. (2008). The Twilight Zone: Unlocking the Door to a Television Classic. Churchville, MD: OTR Publishing. ISBN 978-0-9703310-9-0

Legături externe[modificare | modificare sursă]