Nightmare at 20,000 Feet

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nightmare at 20,000 Feet
„Nightmare at 20,000 Feet”
ScenaristRichard Matheson  Modificați la Wikidata
RegizorRichard Donner  Modificați la Wikidata
Cod producție2605  Modificați la Wikidata
Ordinea episoadelor
← Precedentul Următorul →
SteelA Kind of a Stopwatch

Nightmare at 20,000 Feet este episodul 123 al serialului american Zona crepusculară, influențat de scurta povestire publicată sub același nume de Richard Matheson în Alone by Night (1961). A fost difuzat pe 11 octombrie 1963[1] și este unul dintre cele mai cunoscute episoade ale serialului. Este povestea unui pasager care, aflat la bordul unui avion, observă o creatură hidoasă hoinărind pe aripa avionului în timpul zborului.

În 2019, Keith Phipps de la revista Vulture⁠(d) a declarat că episodul reprezintă o metaforă potrivită pentru frica de zbor, devenind influent în cultura populară.[2] Acesta este primul dintre cele șase episoade care au fost regizare de Richard Donner.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Introducere[modificare | modificare sursă]

Intriga[modificare | modificare sursă]

În timpul unei călătorii cu avionul, Robert Wilson (William Shatner) vede un gremlin⁠(d) (Nick Cravat⁠(d)) pe aripă. Îngrijorat, acesta menționează situația soției sale Julia (Christine White⁠(d)) și stewardesei (Asa Maynor), însă de fiecare dată când altcineva privește pe fereastră, gremlinul se ascunde, iar Robert dă impresia că este nebun. Credibilitatea sa este pusă sub semnul întrebării când, pe lângă faptul că este singurul care vede creatura, se dezvăluie că este primul său zbor de la căderea nervoasă suferită cu șase luni înainte tot la bordul unui avion. Robert conștientizează că soția sa ia în considerare respitalizarea sa în sanatoriu, însă este mai îngrijorat de gremlinul care umblă la cablurile de sub capota unui motor, fapt care ar putea cauza prăbușirea aeronavei.

Deranjați de încercările sale repetate de a le atrage atenția cu privire la creatura de pe aripă, inginerul de zbor⁠(d) (Edward Kemmer⁠(d)) evaluează situația, iar stewardesa îi oferă lui Robert un sedativ pentru a-l împiedica să tulbure liniștea în avion. Acesta se preface că și-l administrează, însă nu îl înghite. În următorul moment, fură revolverul unui polițist adormit, își pune centura pentru a nu fi tras în afara avionului⁠(d) și deschide ieșirea de urgență pentru a împușca gremlinul.

După aterizare, toată lumea este convinsă că Robert a înnebunit. Pus într-o cămașă de forță⁠(d), iar apoi pe targă, Robert îi spune soției sale că este singurul care știe ce s-a întâmplat cu adevărat în timpul zborului. Cu toate acestea, scena finală dezvăluie daunele vizibile la unul dintre motoarele aeronavei, confirmând că Robert a avut dreptate.

Concluzie[modificare | modificare sursă]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

William Shatner și Christine White au apărut fiecare într-un episod anterior al serialului. Shatner a jucat în „Nick of Time⁠(d)” (octombrie 1960), iar White a avut rolul principal feminin în „The Prime Mover” (martie 1961).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „NIGHTMARE AT 20,000 FEET”. rottentomatoes.com. Accesat în . 
  2. ^ Phipps, Keith (). „How a Classic Twilight Zone Episode Became a Recurring 'Nightmare'. Vulture. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • DeVoe, Bill. Trivia from The Twilight Zone. Albany, Georgia: Bear Manor Media, 2008. ISBN 978-1-59393-136-0.
  • Grams, Martin. The Twilight Zone: Unlocking the Door to a Television Classic. Churchville, Maryland: OTR Publishing, 2008. ISBN 978-0-9703310-9-0.
  • Groening, Matt, Ray Richmond and Antonia Coffman, eds. The Simpsons: A Complete Guide to Our Favorite Family. New York: HarperPerennial, 1997. ISBN 978-0-06-095252-5.
  • Zicree, Marc Scott. The Twilight Zone Companion. Los Angeles: Sillman-James Press, 1982 (second edition). ISBN 978-1-87950-509-4.

Legături externe[modificare | modificare sursă]