Once Upon a Time (Zona crepusculară)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Once Upon a Time (Zona crepusculară)
„Once Upon a Time (Zona crepusculară)”
ScenaristRichard Matheson  Modificați la Wikidata
RegizorNorman Z. McLeod[*][[Norman Z. McLeod (regizor de film american)|​]]
Leslie Goodwins[*][[Leslie Goodwins (Film director, Screenwriter (1899-1969))|​]]  Modificați la Wikidata
Cod producție4820  Modificați la Wikidata
Ordinea episoadelor
← Precedentul Următorul →
The JungleFive Characters in Search of an Exit

Once Upon a Time este episodul 78 al serialului american Zona crepusculară. A fost difuzat pe 15 decembrie 1961.[1] Acesta îl prezintă pe Buster Keaton, vedetă a filmului mut, în rolul unui călător în timp, iar prima și ultima scenă din episod aduc un omagiu filmelor mute datorită cărora a ajuns faimos.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Introducere[modificare | modificare sursă]

Intriga[modificare | modificare sursă]

Woodrow Mulligan este un morocănos din anii 1890, nemulțumit de degradarea vremurilor: excedentul bugetar al națiunii este de numai 85 de milioane de dolari, prețul sunt foarte ridicate și pe străzile orașului său cândva liniștit - Harmony, New York⁠(d) - cutreieră animale de fermă⁠(d), trăsuri și biciclete penny-farthing⁠(d). O coliziune cu un biciclist îl aruncă într-un jgheab plin de apă, fiind obligat să se dezbrace odată ajuns la locul de muncă.

Acesta lucrează ca îngrijitor pentru profesorul GIlbert, om de știință care a inventat o „cască pentru călătorit în timp”, capabilă să-l transporte pe purtător într-un alt deceniu timp de 30 de minute. Mulligan probează casca și se trezește în anul 1961; Harmony este în prezent un oraș aglomerat, ale cărui străzi sunt pline de mașini, zgomot și prețuri uriașe. În haosul urban, acesta își pierde casca, care este furată de un băiat pe patine, iar Mulligan este nevoit să-l urmărească pe o bicicletă contemporană. Își recuperează casca defectă exact când îl întâlnește pe Rollo, un om de știință. Aceștia duc casca la un magazin de reparații, unde, în timp ce proprietarul și Rollo se ceartă, Mulligan hoinărește și achiziționează o pereche de pantaloni.

Rollo consideră anii 1890 drept o perioadă idilică și își dorește să plece în locul lui Mulligan. Îi fură casca și pleacă, dar Mulligan îl prinde în ultima clipă și ambii sunt trimiși înapoi în secolul XIX. Mulligan este ușurat că s-a întors acasă, iar Rollo este puternic impresionat. O săptămână mai târziu, Mulligan privește altfel perioada sa, dar Rollo este consternat de lipsa tehnologiei și a bunăstării secolului XX. Deranjat de criticile acestuia, Mulligan programează casca pentru anul 1961, i-o pune în cap și îl trimite înapoi în viitor.

Concluzie[modificare | modificare sursă]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „ONCE UPON A TIME”. rottentomatoes.com. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • DeVoe, Bill. (2008). Trivia from The Twilight Zone. Albany, GA: Bear Manor Media.  ISBN 978-1-59393-136-0
  • Grams, Martin. (2008). The Twilight Zone: Unlocking the Door to a Television Classic. Churchville, MD: OTR Publishing.  ISBN 978-0-9703310-9-0

Legături externe[modificare | modificare sursă]