The Monsters Are Due on Maple Street

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Zona crepusculară (serial TV din 1959)
„The Monsters Are Due on Maple Street”
Lea Waggner și Barry Atwater
Lea Waggner și Barry Atwater
Nr. episoduluiSezonul 1
Episodul 22
ScenaristRod Serling
RegizorRonald Winston
Cod producție173-3620
Data difuzării4 martie 1960
Actori ocazionali
Ordinea episoadelor
← Precedentul Următorul →
Mirror ImageA World of Difference
Lista episoadelor din Zona crepusculară

The Monsters Are Due on Maple Street este al 22-lea episod din sezonul I al serialului original Zona crepusculară. A avut premiera la 4 martie 1960 pe CBS. Este regizat de Ronald Winston după un scenariu de Rod Serling. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Claude Akins, Barry Atwater, Jack Weston și Burt Metcalfe. În 2009, TIME a desemnat episodul ca fiind unul dintre cele mai bune 10 episoade Zona crepusculară.[1]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Introducere[modificare | modificare sursă]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Este septembrie. Strada Maple este plină de copii care se joacă și de adulți care vorbesc. O lumină puternică însoțită de un zgomot puternic trece pe deasupra străzii. Mai târziu, seara, localnicii își dau seama că nu mai au curent electric și ies cu toții afară pe stradă pentru a discuta situația.

Steve decide să meargă în oraș pentru a vedea ce se întâmplă, dar mașina sa nu pornește așa că decide să meargă pe jos. Tommy, un băiat de pe stradă, îl roagă să nu facă asta. El este convins că acesta este un semn al unei iminente invazii extraterestre. Potrivit lui, o astfel de invazie se manifestă întotdeauna prin sosirea unor extratereștri deghizați ca oameni: un tată, o mamă și copii. Între timp, nici mașina lui Les Goodman nu pornește. Când se alătură celorlalți, mașina sa pornește singură.

Comportamentul misterios al mașinii sale îl face suspect. Vecinii săi încep să discute despre ieșirile sale nocturne și despre felul în care se uită la cer. Atunci când Steve încearcă să-i calmeze pe ceilalți devine noul suspect deoarece construiește un radio pe care nu l-a văzut nimeni.

Un bărbat necunoscut apare pe strada întunecată. Toți sunt panicați iar Charlie îl împușcă mortal. Se dovedește că victima este Pete Van Horn.

Dintr-o dată se aprind becurile din casa lui Charlies care devine noul suspect. Acesta fuge spre casa sa, urmărit de mulțime. În mai multe case becurile se aprind și se sting. Începe o revoltă în care toată lumea suspectează pe toată lumea că este de pe altă planetă, se aud focuri de armă.

Episodul se încheie cu doi extratereștri care urmăresc revolta. Aceștia consideră că misiunea a fost un succes și că omenirea va fi distrusă prin alte operațiuni asemănătoare și planifică următoarea lor țintă.

Concluzie[modificare | modificare sursă]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

Extratereștrii poartă uniformele care apar în filmul SF din 1956 Planeta interzisă (Forbidden Planet).

Refacere[modificare | modificare sursă]

O reface a episodului a fost realizată în 2003 pentru noul serial Zona crepusculară, episodul a fost redenumit "The Monsters Are On Maple Street", cu Andrew McCarthy ca Will Marshall și Titus Welliver ca Dylan. Diferența intre cele două episoade este că refacerea este despre frica față de terorism. Pana de curent nu este provocată de extratereștri ci de către Guvernul SUA prin intermediul Armatei SUA, pentru a testa reacția la frica de terorism a unui orășel din Statelor Unite ale Americii]]. În cele din urmă, cartierul își varsă toată furia și frustrarea asupra unei familii care nu și-a părăsit niciodată casa lor după ce a avut loc pana de curent, crezând că aceștia au provocat-o deoarece această familie încă mai avea curent electric.

Alte produse media[modificare | modificare sursă]

Tema episodului este reluată în filmul din 1996 Efect de recul (The Trigger Effect), regia David Koepp, scenariul David Koepp, cu actorii Kyle MacLachlan, Elisabeth Shue și Dermot Mulroney.[2] De asemenea filmul Negura (2007) are un scenariu asemănător.[3]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • DeVoe, Bill (). Trivia from The Twilight Zone. Albany, Georgia: Bear Manor Media. ISBN 978-1-59393-136-0. 
  • Grams, Martin (). The Twilight Zone: Unlocking the Door to a Television Classic. Churchville, Marytland: OTR Publishing. ISBN 978-0-9703310-9-0. 

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Top 10 Twilight Zone episodes”. TIME. . Accesat în . 
  2. ^ Maslin, Janet (). „Movie Review - The Trigger Effect (1996) - Urban Jitters Going Critical”. The New York Times. Accesat în . 
  3. ^ Edward Douglas (). „An Exclusive Interview with Mr. Frank Darabont!”. ShockTillYouDrop.com. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]