The Masks

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
The Masks
„The Masks”
ScenaristRod Serling  Modificați la Wikidata
RegizorIda Lupino  Modificați la Wikidata
Cod producție2601  Modificați la Wikidata
Ordinea episoadelor
← Precedentul Următorul →
What's in the BoxI Am the Night—Color Me Black

The Masks este episodul 145 al serialului american Zona crepusculară. A fost difuzat pe 20 martie 1964 pe CBS.[1] În acest episod, desfășurat în timpul sărbătorii Mardi Gras, un muribund își constrânge rudele să poarte măști grotești care le reflectă adevărata personalitate.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Introducere[modificare | modificare sursă]

Intriga[modificare | modificare sursă]

În noaptea de Mardi Gras, un vârstnic bogat pe nume Jason Foster este îngrijit de medicul său, Sam Thorne, care îi aduce la cunoștință că este muribund. Irascibil și onest, Jason nu privește cu ochi buni sosirea fiicei sale ipohondre, Emily Harper, și a familiei ei: Wilfred, soțul său lacom; Wilfred Jr., fiul lor sadic și Paula, fiica lor narcisistă.

După ce îi insultă pe aceștia, Foster spune că organizează o petrecere specială de Mardi Gras pentru ei. După cină, întreaga familie se adună în biroul lui Foster, unde acesta le cere să poarte niște măști speciale „create de un bătrân cajun”, un obicei local ce implică purtarea unei măști care să reprezinte o personalitatea diferită de cea a purtătorului. Foster îi oferă o mască plângăcioasă și lașă fiicei sale, o masca avară și ticăloasă lui Wilfred, o masca sucită lui Wilfred Jr. și o mască narcisistă Paulei, iar el poartă o masca în forma unui craniu și menționează că reprezintă moartea. Familia refuză inițial să participe, dar acceptă în cele din urmă, după ce Foster îi acuză că sunt prezenți doar pentru a revendica averea după moartea sa. Îi informează că testamentul său este astfel redactat încât ei să fie unicii moștenitori dacă acceptă să poarte măștile până la miezul nopții.

Familia Harper acceptă condiția, dar odată cu trecerea orelor, aceștia îl imploră să le permită să-și scoată insuportabilele măști. În ciuda rugăminților lor, Foster susține un ultim discurs până la miezul nopții, caracterizându-i drept caricaturi înainte să moară. Aceștia se bucură de averea tocmai moștenită și se demască, dar descoperă cu groază că fețele lor sunt identicele cu măștile pe care le-au purtat. Fața lui Foster, pe de altă parte, se dovedește a fi neschimbată. Dr. Thorne observă că „aceasta trebuie să fie moartea. Fără groază, fără frică, nimic altceva decât pace”.

Concluzie[modificare | modificare sursă]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Detalii[modificare | modificare sursă]

The Masks a fost regizat de Ida Lupino, care a jucat în episodul din primul sezon „The Sixteen-Millimeter Shrine”; a fost singura femeie care a regizat un episod din seria originală.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „THE MASKS”. rottentomatoes.com. Accesat în . 
  2. ^ Ida Lupino Biography, Turner Classic Movies. Retrieved on 4 July 2011.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • DeVoe, Bill. (2008). Trivia from The Twilight Zone. Albany, GA: Bear Manor Media.  ISBN 978-1-59393-136-0
  • Grams, Martin. (2008). The Twilight Zone: Unlocking the Door to a Television Classic. Churchville, MD: OTR Publishing.  ISBN 978-0-9703310-9-0
  • Zicree, Marc Scott: The Twilight Zone Companion. Sillman-James Press, 1982 (second edition)

Legături externe[modificare | modificare sursă]