The Dummy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
The Dummy
„The Dummy”
ScenaristRod Serling  Modificați la Wikidata
RegizorAbner Biberman[*][[Abner Biberman (American actor, director, and screenwriter)|​]]  Modificați la Wikidata
Cod producție4826  Modificați la Wikidata
Ordinea episoadelor
← Precedentul Următorul →
The GiftYoung Man's Fancy

The Dummy este episodul 98 al serialului american Zona crepusculară. A fost difuzat inițial pe data de 4 mai 1962 pe CBS.[1] Acesta nu trebuie confundat cu episodul „Caesar and Me⁠(d)”, în care Jackie Cooper⁠(d) interpretează rolul unui ventriloc.

Intriga[modificare | modificare sursă]

Ventrilocul⁠(d) Jerry Etherson (Cliff Robertson) susține un spectacol împreună cu marioneta sa - Willy - într-un mic club din New York. La sfârșitul spectacolului, Willy pare că-i mușcă mâna lui Jerry, iar după ce revine în culise, găsește urme de dinți pe degetul său. Începe să consume alcool dintr-o sticlă ascunsă într-un sertar. Agentul său, Frank, intră în cameră și este deranjat de faptul că îl găsește din nou cu sticla de băutură în mână. Acesta îi spune agentului său, cum o face de fiecare dată, că Willy trăiește. Frank nu-l crede și îi cere să viziteze un psihiatru. Ventrilocul este convins că ședințele de terapie ar fi o pierdere de timp, iar singura soluție pe care o are este să scape de Willy și să susțină spectacole cu altă marionetă pe nume Goofy Goggles. Acesta redactează noi replici pentru aceasta și îl încuie pe Willy într-un geamantan

După cel de-al doilea act, proprietarul îi cere ca în timpul spectacolului să interacționeze cu publicul, însă acesta refuză. Frank decide să-și dea demisia din cauza comportamentului său și a convingerii sale delirante conform căreia Willy este în viață. Jerry îi spune agentului său că pleacă în Kansas City pentru a scăpa de Willy. După ce părăsește clădirea, Jerry aude constant vocea marionetei și îi vede umbra pe un perete. Nimeni altcineva nu-l poate auzi, confirmând pe moment convingerea lui Frank că Jerry delirează.

Jerry revine în club, intră în culise fără să aprindă lumina, deschide geamantanul, aruncă marioneta pe jos și o distruge. Însă când aprinde lumina, realizează că l-a distrus pe Goofy Goggles și nu pe Willy. Acesta îl vede pe Willy stând pe canapea, amuzat de întreaga scenă. Marioneta îi spune că Jerry este cel care i-a dat viață. Conștientizând adevărul, Jerry se resemnează, în timp ce Willy începe să râdă nebunește.

În ultima scenă a episodului, un bărbat din Kansas City anunță următorul act: „Jerry și WIlly”. Ventrilocul este de fapt Willy, iar el îl ține în brațe pe Jerry, care a fost transformat într-o marionetă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „THE DUMMY”. rottentomatoes.com. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • DeVoe, Bill. (2008). Trivia from The Twilight Zone. Albany, GA: Bear Manor Media. ISBN 978-1-59393-136-0
  • Grams, Martin. (2008). The Twilight Zone: Unlocking the Door to a Television Classic. Churchville, MD: OTR Publishing. ISBN 978-0-9703310-9-0

Legături externe[modificare | modificare sursă]