To Serve Man (Zona crepusculară)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
To Serve Man (Zona crepusculară)
„To Serve Man (Zona crepusculară)”
ScenaristRod Serling
Damon Knight  Modificați la Wikidata
RegizorRichard L. Bare[*][[Richard L. Bare (American film and television director)|​]]  Modificați la Wikidata
Cod producție4807  Modificați la Wikidata
Ordinea episoadelor
← Precedentul Următorul →
The Last Rites of Jeff MyrtlebankThe Fugitive

To Serve Man este episodul 89 al serialului american Zona crepusculară. A fost difuzat pe 2 martie 1962 pe CBS.[1] Povestea este bazată pe o scurtă povestire publicată sub același titlu de Damon Knight în 1950. Episodul a fost scris de Rod Serling și regizat de Richard L. Bare⁠(d).[2][3] Este considerat unul dintre cele mai bune episoade ale serialului, în special pentru răsturnarea de situație din final.[necesită citare]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Introducere[modificare | modificare sursă]

Intriga[modificare | modificare sursă]

Episodul începe cu Michael Chambers întemnițat de unul singur într-o celulă. O voce anunță masa, livrată printr-o mică deschidere din perete, pe care o refuză.

Următoarea scenă are loc câteva luni mai târziu, pe Pământ. Kanamiții, o rasă de extratereștri cu înălțimea de 2.7 metri, aterizează pe o Terra măcinată de crize internaționale. În timp ce secretarul general anunță populația lumii cu privire la venirea extratereștrilor în cadrul unei conferințe de presă a Națiunilor Unite, unul dintre extratereștri se adresează delegaților și jurnaliștilor prin telepatie. Acesta susține că rasa sa a ajuns pe Pământ pentru a oferi ajutor umanitar prin împărtășirea tehnologiei lor avansate, inclusiv un generator atomic care poate furniza energie electrică pentru câțiva dolari, un îngrășământ cu azotat care să eradicheze foametea și un câmp de forță care să împiedice războaiele internaționale. După ce răspunde la întrebările celor prezenți, extraterestrul pleacă și lasă o carte în limba kanamită. Aici îl întâlnim pe Michael Chambers, criptograf al guvernului Statelor Unite, însărcinat cu traducerea textului.

Inițial suspecți față de o rasă extraterestră sosită brusc pe Pământ, liderii internaționali încep să fie convinși de bunăvoința Kanamiților, a căror scop este să pună capăt foametei, conflictelor și lipsei de energie. După traducerea titlului cărții - To Serve Man (în română Pentru a-i servi omului) - de către Patty, membru al personalului însărcinat cu decodificarea textului kanamit, aceștia încep să aibă încredere în ei. Kanamiții sunt interogați cu aparatul poligraf la cererea delegaților ONU. Când își declară intențiile binevoitoare, poligraful indică faptul că extraterestrul spune adevărul.

În curând, oamenii se oferă voluntari pentru excursii pe planeta natală a Kanamiților, pe care o descriu drept un paradis. Kanamiții au acum ambasade în fiecare oraș important de pe Pământ. Odată cu desființarea forțelor armate ale SUA și realizării păcii mondiale, criptografii își pierd locul de muncă, dar Patty încearcă încă să descopere sensul textului din Pentru a-i servi omului.

Sosește ziua excursiei pe planeta Kanamiților pentru Chambers. În momentul în care se pregătește de îmbarcare pe nava spațială, Patty aleargă spre acesta panicată. Este împiedicată de un gardian Kanamit să ajungă la el, dar Patty strigă: „Domule Chambers, nu te îmbarca! Restul cărții - Pentru a-i servi omului - este... este o carte de bucate!” Chambers încearcă să fugă, dar un Kanamit îi blochează drumul, scările se retrag și nava părăsește planeta.

Chambers se află la bordul navei spațiale și i se oferă masa. Acesta aruncă pe jos, dar un Kanamit recuperează mâncarea și îl încurajează să mânânce: „Nu am vrea să slăbești”. În cele din urmă, Chambers sparge zidul imaginar dintre public și actori, spunând: „Tu ce părere ai? Ești încă pe Pământ sau pe navă cu mine? Nu-i oricum mare diferență, deoarece mai devreme sau mai târziu, toți suntem în meniu... fiecare dintre noi”. Episodul se încheie cu Chambers care cedează din cauza foamei și începe să mânânce.

Concluzie[modificare | modificare sursă]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Hunter, Rob (). „Exploring The Twilight Zone #89: To Serve Man”. Film School Rejects. Arhivat din original la . The Twilight Zone (Episode #89): "To Serve Man" (airdate March 2, 1962) 
  2. ^ Belasco, Warren James (). Meals to come: a history of the future of food. University of California Press. pp. 130, 358. ISBN 0-520-24151-7. 
  3. ^ To Serve Man (Zona crepusculară) la Rotten Tomatoes

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Zicree, Marc Scott (1982). The Twilight Zone Companion. Silman-James Press. ISBN 978-1-9352-4717-3.
  • Devoe, Bill (2008). Trivia from the Twilight Zone. BearManor Media. ISBN 978-1-6293-3014-3.
  • Grams, Martin (2008). The Twilight Zone: Unlocking the Door to a Television Classic. O T R Publishing. ISBN 978-0-9703-3109-0.

Legături externe[modificare | modificare sursă]